• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

17.12.2021

13:49

OBJAVLJEN DOKUMENT KOJI JE PUTIN POSLAO NATO-u! Ovo su detalji ruskog predloga Alijansi za smirivanje tenzija i garanciju bezbednosti!

Vesti

OBJAVLJEN DOKUMENT KOJI JE PUTIN POSLAO NATO-u! Ovo su detalji ruskog predloga Alijansi za smirivanje tenzija i garanciju bezbednosti!

Podeli vest

Rusko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije

Glavna stavka u dokumentu podrazumeva da Rusija i SAD neće razmeštati naoružanje u teritorijama koje mogu predstavljati pretnju za nacionalnu bezbednost. Istovremeno, Rusija predlaže i da se na teritorijama zemalja Evrope ne razmeštaju dodatne snage u odnosu na one koje su razmeštene 27. maja 1997. godine kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO.

Moskva predlaže i da se postigne dogovor da ni Rusija ni NATO ne razmeštaju rakete srednjeg i malog dometa u teritorijama koje su u dometu nacionalnih ciljeva. Takođe se navodi i da bi Rusija i NATO trebalo da se dogovore da ne stvaraju situacije koje bi mogle da se protumače kao potencijalna pretnja.

Rusija predlaže Alijansi da se obaveže da Ukrajinu neće ubaciti u savez, kao i druge bivše sovjetske republike. Takođe predlaže i da NATO odustane od vođenja bilo kakvih vojnih aktivnosti u Ukrajini, istočnoj Evropi, Centralnoj Aziji i u Zakavkazju.

Pored toga, Rusija predlaže i da se postigne dogovor da Moskva i NATO zajednički rade nad sprečavanjem incidenata u regionu Crnog i Baltičkog mora, kako u vodama, tako i na nebu.

„Ugovorom bi se Rusija i članice Alijanse obavezale da jedni druge neće smatrati protivnicima. dokumenta će podržavati dijalog i sarađivati po pitanju uspostavljanja mehanizama kako bi se sprečili bilo kakvi incidenti na Crnom i Baltičkom moru“, navodi se u objavi ruskog spoljnopolitičkog resora.

Dodaje se i da Moskva poziva SAD i ostale članice Alijanse da se veoma ozbiljno odnesu prema ovim predlozima imajući u vidu da je situacija na međunarodnoj areni veoma „naelektrisana“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dolic

pre 2 godine

Rusija treba da vrati ISTOCNU NEMACKU U SASTAV RUSIJE kad NATO I AMERIKA ne zele da postuju usmeni dogovor imedu GORBACEVA I BUSA

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Šokantni podaci istraživanja! U Srbiji najmlađa trudnica ima 13 godina: U protekle dve godine beleži se više od 1.000 slučajeva!
Društvo

Šokantni podaci istraživanja! U Srbiji najmlađa trudnica ima 13 godina: U protekle dve godine beleži se više od 1.000 slučajeva!

Prema informacijama koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u protekle dve godine, Srbija se suočila sa alarmantnim podacima da je više od hiljadu devojčica zatrudnelo, a skoro 300 njih je odlučilo da prekine trudnoću. Posebno je zabrinjavajuće činjenica što je najmlađa trudnica imala samo 13 godina, a granica za stupanje u seksualne odnose je spuštena sa 15 na samo 11 godina.

29.04.2024

14:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija