• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

18.12.2022

21:00

RIBA nas čini SREĆNIM! Evo koje sve NAMIRNICE podižu RASPOLOŽENJE! (RECEPTI)

Shutterstock

Ljubav

RIBA nas čini SREĆNIM! Evo koje sve NAMIRNICE podižu RASPOLOŽENJE! (RECEPTI)

Podeli vest

Konzumiranjem određene hrane zaista možemo da stimulišemo lučenje hormona koji utiču na naše raspoloženje, tvrde naučnici...

Niko se ne oseća raspoloženo, srećno ili sasvim potaman svakoga dana. Obično tim danima žudimo za slatkišima, grickalicama i drugim masnim đakonijama, sve u cilju popravljanja trenutnog emotivnog stanja. Neretko posle izleta sa takvim lečenjem našeg raspoloženja mogu da se jave stomačne neprijatnosti ili osećaj krivice. Međutim, konzumiranjem određene hrane zaista možemo da stimulišemo lučenje hormona koji utiču na naše raspoloženje, tvrde naučnici, ali te namirnice, srećom, ne uključuju slatkiše i grickalice. 

Serotonin - ovaj hormon i neurotransmiter pomaže u regulisanju vašeg raspoloženja, kao i spavanja, apetita, varenja, sposobnosti učenja i pamćenja. On je odgovoran za starenje, osećaj bola i promenljivih mentalnih stanja poput anksioznosti i stresa. Hrana koja sadrži aminokiselinu triptofan, od koje mozak stvara serotonin, uključuje meso, pre svega, ćuretinu, jaja, ribu, najbolje masnu, sir, orašaste plodove, čija semenke, pasulj, susam, seme bundeve, banane, crnu čokoladu...

Foto: Shutterstock

Određena hrana zaista može da stimuliše lučenje hormona sreće, tvrde naučnici

Jedite više crne čokolade

Kakao sadrži polifenole koji imaju pozitivan efekat na raspoloženje, a značajna istraživanja potvrđuju da umanjuju i simptome anksioznosti. Što je čokolada crnja, to je bolja, te koristite onu sa minimum 70 odsto kakaovca ili sirovi kakao u prahu. 

* Melatonin - ili "hormon tame" stvara epifiza u toku noći, a pomaže nam da zaspimo, podešava naš bioritam sa ciklusima noći i dana, umanjuje stres. Inače se smatra najjačim prirodnim antioksidansom koji proizvodi naše telo. U toku dana epifiza sadrži više serotonina, a manje melatonina, a tokom noći je obrnuto. Ovas, pirinač, đumbir i banane dobra su hrana za stvaranje melatonina. 

* Dopamin - poznat kao hormon "dobrog osećanja", jeste neurotransmiter koji je važan deo sistema nagrađivanja vašeg mozga. Povezan je sa prijatnim senzacijama, zajedno sa učenjem, pamćenjem i još mnogo toga. Da bi naš mozak proizveo dopamin, potrebna mu je aminokiselina tirozin, koju dobija iz hrane poput sira i drugih mlečnih proizvoda, piva, vina, pasulja, ribe, džigerice, čokolade, slanine, šunke, plavog patlidžana, spanaća i paradajza. 

* Oksitocin - često nazivan "hormonom ljubavi", oksitocin je neophodan za porođaj, dojenje i jaku vezu između roditelja i deteta. Takođe podstiče poverenje, empatiju i vezivanje u odnosima. Nivo ovog hormona se generalno povećava sa fizičkom naklonošću, ali ga može naći u različitim vrstama hrane, posebno masnoj ribi, pečurkama, paprikama, paradajzu, spanaću, avokadu... 

Uživajte u šolji čaja 

Čajeve uglavnom pijemo kada nas boli stomak ili smo prehlađeni, ali onaj od jasmina može da opije svojim mirisom, podigne raspoloženje i umiri nervozu. Čajevi od kamilice, lavande i valerijane pomažu da se nervni sistem relaksira i tako pripremi za kvalitetan noćni san.

RECEPTI: 

Foto: Shutterstock

Zeleni čaj sa bananom 

Zeleni čaj sa bananom 

Sastojci: zeleni čaj (ili neki drugi po izboru), banana, pola limuna.
Priprema:
Skuvajte pola šolje zelenog čaja, pa ostavite da se ohladi. Zatim čaj izmiksajte s bananom i sokom od pola limuna.

Foto: Shutterstock

Losos na toskanski način

Losos na toskanski način

Sastojci: 4 fileta lososa bez kože (može i pastrmke ili bilo koja bela riba), so, biber, maslinovo ulje, malo putera, nekoliko čenova belog luka, manji crni luk, trećina šolje belog vina (opciono), 150 g sušenog paradajza u ulju (oceđenih), 2 šolje neutralne pavlake (ako koristite vino, smanjite malo količinu), 3 šolje bebi-spanaća, pola šolje narendanog parmezana, malo svežeg peršuna.
Priprema:
Začinite ribu solju i biberom i pržite na maslinovom ulju nekoliko minuta sa svake strane. Izvadite i ostavite sa strane. U tiganj dodajte puter, crni i beli luk, kao i belo vino i ostavite da se malo redukuje. Dodajte sušeni paradajz i pržite minut-dva, smanjite vatru i dodajte neutralnu pavlaku. Začinite solju i biberom, dodajte spanać i ostavite da uvene, te dodajte parmezan. Ostavite da se krčka još minut, te vratite ribu i pospite peršunom.

Foto: Shutterstock

Meksička mućkalica

Meksička mućkalica

Sastojci: Po 250 g kukuruza šećerca i pasulja iz konzerve, 250 g čeri paradajza, crvena paprika, ljuta papričica po ukusu, 2 kašike soka od limuna, maslinovo ulje, crnog i belog luka po ukusu, so, biber, seckani peršun, veći avokado, po želji semenke bundeve.  
Priprema:
Kukuruz i pasulj ocediti, isprati pod mlazom hladne i ostaviti da se ocedi. Sve povrće iseći na sitnije, a beli luk ispasirati i sve pomešati u većoj činiji. Preliti sokom od limuna, maslinovim uljem, dodati peršun, posoliti i pobiberiti i tek na kraju dodati avokado. Nežno promešati i posuti semenkama bundeve.  

Foto: Shutterstock

Brauni 

Brauni 

Sastojci: 200 g kvalitetne tamne čokolade (70 odsto kakaoa), 250 g putera, 80 g kakaoa, 60 g glatkog brašna, kašičica praška za pecivo, 4 jaja, 200 g šećera, kašičica ekstrakta vanile, po želji 75 g naseckanih oraha, lešnika, badema, sušene brusnice... 
Priprema:
U činiji pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo. Otopiti puter i čokoladu. Umutiti jaja i šećer, lagano dodati otopljenu čokoladu i na kraju smesu sa kakaoom. Po želji dodati orašasto i/ili suvo voće, pa peći na 180 stepeni oko 20 minuta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Uspešno održan deseti jubilarni "Beogradski Manifest": Više od 30 opština predstavilo svoju turističku ponudu pred predstojeću sezonu (FOTO)
Društvo

Uspešno održan deseti jubilarni "Beogradski Manifest": Više od 30 opština predstavilo svoju turističku ponudu pred predstojeću sezonu (FOTO)

Posetioci su imali prilike da istraže razne programske sadržaje festivala koji su predstaviljeni u šest tematskih celina, a drugog festivalskoog dana su svi prisutni imali prilike da uživaju u posebnom doživljaju koji je donela nesvakidašnja izložba old tajmera u okviru koje je predstavljeno preko 70 umetničkih dela auto industrije. Među njima se našao i jedan stogodišnjak iz 1924. godine.

20.05.2024

19:00

TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana!

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!
Live TV

23. maj - dan odluke! Dok se pripremamo za sednicu u Savetu bezbednosti UN, Kurti divlja po Kosovu!

Najnovija vest stigla je iz južne srpske pokrajine. Policija je ušla u ekspozituru Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici. Kolona oklopnih vozila kreće se ka Leposaviću. U emisiji "Info dan" gost je bio Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji koji je govorio o neprestanim napadima na Srbe od strane Vlade Aljbina Kurtija, ali i o potencijalnom donošenju sramne rezolucije o Srebrenici.

20.05.2024

16:20

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!
Preigrali se

Fico je preživeo, za Zapad je to loša vest - Slovačka staje uz Rusiju i Kinu! Uzbuna u Briselu i Vašingtonu!

Fico je preživeo, za Zapad je to, bez preterivanja, najgora moguća vest! Slovački premijer posle neuspelog atentata okrenuće se u potpunosti Rusiji i Putinu, a Slovačka će postati nešto slično kao Mađarska Viktora Orbana - neposlušna članica EU koja ne želi nepotreban sukob sa Moskvom! Ovako bi u najkraćem izgledao siže koji sada preovladava u Briselu i Vašingtonu!

20.05.2024

17:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija