• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.04.2024

17:00

Uz ovo sredstvo ruže će vam biti lepše i mirišljavije! Trik preporučuju iskusni baštovani

pexels.com

Dom i porodica

Uz ovo sredstvo ruže će vam biti lepše i mirišljavije! Trik preporučuju iskusni baštovani

Podeli vest

Ako se ovih dana pripremate za radove na terasi ili u bašti, trebalo bi da počnete da koristite sredstvo koje je odlično za sve biljke, a posebno za ruže.

Aktivni ugalj, koji se lako može nabaviti u apoteci, odličan je za rešavanje nekih zdravstvenih tegoba. Ali malo ljudi zna da je aktivni ugalj odlično sredstvo u baštovanstvu.

Zahvaljujući svojim korisnim svojstvima, farmaceutski ugalj može vam pomoći u vezi s mnogim problemima kod gajenja različitih biljaka – u borbi sa bolestima, patogenima mikroflore i štetočinama, a dobar je čak i za prihranu. Ovaj proizvod možete da koristite u različite svrhe.

Foto: pexels.com

 

 

Poznat po svojim upijajućim svojstvima, aktivni ugalj će: smanjiti nivo kiselosti tla, pomoći u borbi sa plesni i gljivica, ukloniti teške metale i štetna hemijska jedinjenja iz zemljišta.

Koristite ugalj u bašti na sledeće načine:

- dodajte tabletu u vodu za navodnjavanje
- zakopajte ga u zemlju
- ubacite ga u saksiju.

Suvi preparat će apsorbovati višak vlage, što znači da će značajno smanjiti mogućnost da istruli koren. U zemlju ne treba dodavati velike količine uglja, kako ne biste promenili njen kvalitet.

Aktivni ugalj je odlična alternativa skupim preparatima za formiranje korena i za biljke reznice. Odličan je za baštenske ruže.

Foto: Shutterstock

 

 

Pošto ovaj lek savršeno apsorbuje višak vlage i štiti tlo od truleži i plesni, može i treba da se koristi za pripremu supstrata tla za sadnice. Za cveće u žardinjeri potrebne su 1-2 tablete. Prvo ih treba razbiti na 2-4 dela i zakopati 3 cm u zemlju.

U bašti i cvećnjaku veliku štetu mogu da nanesu puževi. U borbi protiv njih koristite aktivni ugalj u formi kristala. Rasporedite ga po površini kada se malo prosuši posle kiše ili zalivanja. Oštre ivice kristala nateraće puževe da izbegavaju kretanje po takvim mestima. Posle svake kiše morate ponovo da nanesete ugalj.

Ponekad se dogodi i najezda mušica zbog preplavljivanja zemlje, kontaminacije tla parazitima i nepravilne upotrebe đubriva. Mušice mogu ući u kuću i okupirati naše biljke, pa svoje kućne ljubimice možete spasiti upotrebom tableta sa aktivnim ugljem. Da biste se rešili mušica, trebalo bi da pospete zemlju debelim slojem zgnječenih tableta, piše .fits-health.com.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!
Društvo

Ubila šiptarskog komandanta i osula paljbu prema OVK teroristima! Rada se nije dala do poslednjeg daha: Sve za Srbiju, Srbiju nizašta!

Radmila Petrušić (1948-1999) bila je nastavnik Srpskog jezika i živela je u Pećkoj Banji zajedno sa suprugom Mihailom te sinovima Danilom i Goranom.Radmila je svoj radni vek počela daleke 1968. godine u varoši Vrela u etnički čistom albanskom mestu. Bila je pravi primer hrabre i ponosne Srpkinje koja se uvek vodila krilaticom "Sve za Srbiju, Srbiju nizašta".

06.05.2024

20:49

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija