• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.01.2024

18:58

Ministar Milićević u Solunu: Živimo u vremenima kada je važno sačuvati naš identitet i jezik

Privatna arhiva

Politika

Ministar Milićević u Solunu: Živimo u vremenima kada je važno sačuvati naš identitet i jezik

Podeli vest

Ministar bez portfelja zadužen sa koordinaciju odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević večeras je u Solunu zajedno sa igumanom manastira Hilandar arhimandritom Metodijem i generalnim konzulom Jasminom Milačić otvorio Srpsku dopunsku školu „Sveti Sava“.

Ministar Milićević direktorki škole Antonini Miljković uručio je donaciju – lektire i bukvare za sve učenike ove škole, a prisustvovao je i činu svečanog osvećenja novih prostorija škole koje je obezbedio manastir Hilandar.

- Živimo u vremenima kada je važno sačuvati naš identitet i jezik, te je otvaranje Škole „Sveti Sava" u organizaciji Generalnog konzulata Srbije u Solunu i manastira Hilandara značajan korak u tom smeru. Ova škola ne samo što će pružiti našoj deci u Grčkoj dodatno obrazovanje, već će i biti mesto gde će oni negovati svoj jezik, kulturu i tradiciju, odnosno gde će gajiti patriotski duh.

Omogućavanje našoj deci da gde god živeli uče svoj maternji jezik je naša zajednička obaveza. Kao ministar zadužen za dijasporu, iako dopunske škole nisu u mom resoru, kroz saradnju sa Ministarstvom prosvete činio sam sve da pomognem u njihovom radu. Đacima dopunskih škola širom Evrope podelili smo više hiljada knjiga – ćiriličnih bukvara i lektira – rekao je ministar Milićević.

On je podsetio da je Sveti Sava, čije ime nosi ova škola, ostavio dubok i neizbrisiv trag u našoj istoriji. 

- Njegova dela i misao i danas nas inspirišu da negujemo ljubav prema znanju, toleranciju, solidarnost i duh zajedništva. Svaki Srbin koji živi van Srbije ima važnu ulogu u očuvanju naše kulture, jezika i tradicije. Zato je od izuzetnog značaja da radimo zajedno, kao jedno ujedinjeno srpsko društvo, bez obzira na geografske i političke granice. Samo ujedinjeni, imaćemo snagu i moći ćemo da ostvarimo velike snove. Neka nam Sveti Sava bude vodilja u očuvanju našeg nasleđa, ugrađujući njegove vrednosti u svakodnevni život. Da budemo jedinstveni gde god živeli – zaključio je ministar Milićević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje
Hronika

"Poslednji put sam ih video kod deponije, tu ima potok i cev! Ko zna šta su....": On je video Dankine ubice, i za Informer otkrio jezive detalje

Od male Danke Ilić(2) koja je 26. marta nestala u Banjskom Polju, već dva meseca nema ni traga ni glasa. Policija je prečešljala svaki pedalj ovoga kraja. Urađena su veštačenja predmeta uzetih iz automobila kojima je udarena devojčica kao i predmeti iz porodične kuće Dejana Dragijevića iz Zlota , osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić.

20.05.2024

09:14

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija