• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.12.2023

09:30

Opozicija gleda i plače! Ugledni "Global fajnens" nahvalio srpsku ekonomiju: Ključne reči - "magnet za investicije"!

Pixabay/Informer

Politika

Opozicija gleda i plače! Ugledni "Global fajnens" nahvalio srpsku ekonomiju: Ključne reči - "magnet za investicije"!

Podeli vest

Liderima srpske opozicije pet dana pred održavanje izbora verovatno će trebati lekovi za smirenje pošto je ugledni "Global fajnens" objavio analizu stanja srpskih finansija, koje je, na njihovu žalost, a na sreću naroda, izuzetno povoljna.

Ekonomske reforme koje je Srbija sprovela u eri posle posle "kovida 19" dale su rezultate i srpska ekonomija je jedna od najboljih u Evropi.

Ovakva ocena dolazi od jednog od najuglednijih medija u svetu kada su privredne teme u pitanju, finansijski mesečnik sa sedištem u Njujorku - "Global Fajnens", koji je objavio članak pod naslovom "Srbija: Reforme se isplatile".

Prema oceni Pola Gembla, višeg direktora Fiča, koga citira Ekonomist, Vlada Srbije racionalizovala je potrošnju i smanjila dug, a rast privrede podržan je prilivom investicija.

Dobro poslovno okruženje

- Priča o stranim direktnim investicijama je dobra, sa prilivom koji je obično ekvivalentan 5% do 7% BDP-a. Poslovno okruženje je pozitivno - ističe stručnjak.

Kako se navodi u članku, očekuje se da će rast BDP biti oko 2 odsto ove godine i između 3,5 i 4 odsto naredne godine, što je znatno bolja pozicija od konkurenata u regionu.

Foto: printscreen

 

 

Pad inflacije

- Očekuje se da će inflacija pasti sa 8% ove godine na 5,6% u 2024. i 4% u 2025. U međuvremenu, deficit tekuc´eg računa bi trebalo da padne ispod 2,5% do kraja 2023. godine, dok su devizne rezerve preko 24 milijarde evra - navodi se u tekstu.

Rast IT industrije

U tekstu se analizira i razvoj informacionog i komunikacionog sektora za koji se navodi da je "najbrže rastući sektor", podstaknut prilivom pre svega Rusa koji su napustili Rusiju kada je počela operacija u Ukrajini.

Magnet za ulaganja

Ističe se i da je energetika još jedan važan sektor koji se brzo razvoja uz napomenu da Srbija želi da smanji upotrebu neefikasnog i zagađujućeg lignita (koji trenutno čini 70% potrošnje energije), podstakne zelenu energiju i reformiše svoje preduzeća koji prave gubitke. 

- Sve ovo je pomoglo u podizanju životnog standarda i transformiše medunarodnu reputaciju Srbije kao magneta za ulaganja. Uz dobre veze sa susedima, njena radna snaga je jeftinija od Hrvatske. A zemlja je mnogo manje nestabilna od Bosne, Severne Makedonije ili Albanije, sa jednom od najproaktivnijih agencija za strane investicije - konstatuje Ekonomist.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lola

pre 5 meseci

Vučić ima plan za razvoj Srbije koji već pokazuje dobre rezultate i zato i ima ogromnu podršku gradjana.

Ljubicica

pre 5 meseci

Jedini cilj opozicije je da sruše Vučića, ako treba i nasilno, a onda bi se pobili oko fotelja

Ljubicica

pre 5 meseci

Dzabe pljuju Vucica, kad njegova dela dokazuju da je posvecen svom narodu

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija