• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.07.2023

15:45

Potpisan Memorandum o izgradnji tunela od Karađorđeve ulice do Dunavske padine

printscreen

Politika

Potpisan Memorandum o izgradnji tunela od Karađorđeve ulice do Dunavske padine

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, v.d. direktora Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Milan Vranić i ovlašćeni predstavnik kompanije „Power China International Group Limited“ Jang Bo, potpisali su danas Memorandum o razumevanju za izgradnju tunela od Karađorđeve ulice do Dunavske padine, sa pristupnim saobraćajnicama, parkovskim površinama i infrastrukturom.

Ovo je korak ka početku izgradnje tunela koji će poboljšati i rasteretiti saobraćaj iz centralnog gradskog područja na pravcu Novi Beograd – Savski Amfiteatar – Ada Huja.

Siniša Mali istakao je da je ovo velika stvar za Grad Beograd koji dobija još jedan važan kapitalni projekat.

- Projektom, koji ćemo u narednih nekoliko godina završiti, umnogome ćemo smanjiti saobraćajne gužve u Beogradu, zagađenje i vreme putovanja. Veliki kapitalni projekti pokazuju koliko je ispravna naša ekonomska politika i koliko se trudimo da nijedan važan projekat ne zaustavimo - rekao je Mali nakon potpisivanja.

On se osvrnuo na aktuelne kapitalne projekte koji su motor razvoja Srbije, podsećanjem da je pre par dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio obilaznicu oko Beograda, deonicu do Bubanj potoka, što je, kako je rekao, još jedno ispunjeno obećanje.

Mali je podsetio i da je nedavno otvoren deo auto-puta od Novog Beograda ka Surčinu, te da se gradi i Beogradski metro.

- To će biti ostvarenje višedecenijskog sna građana Beograda i Srbije, 2028. godine očekujem da ćemo otvoriti prvu liniju metroa. Druga sledi već 2030. godine. Grade se i rade mnogi infrastrukturni projekti - pre par dana obišli smo pripremne radove na izgradnji novog Nacionalnog stadiona u Surčinu, na prostoru gde će biti Ekspo i novi sajam. To su sve stvari koje pokreću Beograd napred - poručio je Mali.

On je istakao da je Beograd lokomitiva razvoja Srbije, ali i da je važno da se ne zaustavi nijedan razvojni, kapitalni projekat po celoj zemlji. 

To je nešto, kako je rekao, po čemu se Srbija danas razlikuje od velikog broja drugih zemalja, od kojih su neke, kako je istakao, uveliko u recesiji ili su zaustavile projekte. 

- Srbija to nije radila. Imamo osam auto-puteva i brzih saobraćajnica koje radimo po celoj zemlji, otvaraju se nove fabrike, nova radna mesta i to je način na koji se borimo i za bolji kvalitet života građana i za njihov bolji životni standard - rekao je Mali.

On je podsetio da za dva meseca sledi povećanje plata u javnom sektoru od 5,5 odsto za medicinske sestre i tehničare, za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite. Potom, za njih, kao i za ostale zaposlene u javnom sektoru, od 1. januara sledi povećanje od najmanje 10 odsto. Tu je, kako je istakao, i povećanje penzija od 5,5 odsto od 1. oktobra, a potom i januarsko od najmanje 14,5 odsto. 

- Povećavamo plate kako bismo se borili za životni standard i kako bi razlika između primanja i inflacije bila pozitivna. I kada pogledate visinu prosečne inflacije i rast primanja građana, imate priliku da se u to i uverite - rekao je Mali.

On je istakao i da je uprkos svim investicijama, kontinuiranom povećanju plata i penzija, Srbija sačuvala makroekonomsku stabilnost, sa udelom javnog duga u BDP-u od 51,4 odsto, i sa više od 560 milijardi dinara na računu u gotovini.

- To je novac da reagujemo i pomognemo, da sve obaveze isplatimo na vreme, a ono što treba da obraduje građane je da smo za prvih šest meseci planirali manjak u kasi od 95 milijardi dinara, a imali smo plus od 14,5 milijardi. To dovoljno govori o stabilnosti javnih finansija. Svaki slobodan novac, sve što uštedimo ulažemo ili u kapitalne investicije ili u podizanje životnog standarda građana - zaključio je Mali. 

Gradonačelnik Aleksandar Šapić izjavio je da je planirana izgradnja tunela značajan saobraćajni projekat za Beograd jer će saobraćajno rasteriti centar grada. 

 - Izgradnjom mosta i tunela spajamo ta dva saobraćajno najdalja dela grada i zato smo ovaj projekat simbolično nazvali „mali metro“ jer će se praktično sa Novog Beograda do Slanačkog puta, kad izađete u Despota Stefana i uključite se u Višnjičku ulicu, koju sada proširujemo, stići za nekoliko minuta bez ikakvog zaustavljanja. To će biti jedan od projekata koji će najviše promeniti saobraćajnu gustinu u centru. Naši kineski partneri mogu već sada da uđu u projektovanje i nadamo se da ćemo u toku sledeće kalendarske godine da otvorimo radove na četiri, ako ne i na šest lokacija - rekao je Šapić. 

Naglasio je i značaj ekološke komponente, jer će se, prema nekim procenama, zagađenje vazduha u delu gde prolazi ova saobraćajnica smanjiti od 12 do 13 procenata. 

Šapić je naveo i da ideju o tunelu oživeo Siniša Mali dok je bio gradonačelnik Beograda.

Prema njegovim rečima, kada se ovaj projekat nadoveže na obilaznicu oko Beograda i metro, imaćemo situaciju koja će suštinski promeniti saobraćaj u centru grada, te da su, kada se sve to ima u vidu, svi svesni važnosti ovog projekta. 

Ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo čestitala je na potpisivanju Memoranduma navodeći da je izgradnja tunela od velikog značaja za poboljšanje saobraćaja u Beogradu.

„Nedavno je Srbija izabrana za domaćina Ekspo 2027. godine što će biti velika prilika za razvoj Beograda i Srbije. Za pripremu te međunarodne specijalizovane izložbe Beograd će sigurno ojačati infrastrukturu što će otvoriti nove mogućnosti za našu saradnju“, rekla je Čen Bo, i navela neke projekte koji se realizuju sa kineskim partnerima poput metroa i deonica obilaznice oko Beograda.

Ona je istakla i da su kineske kompanije stekle puno iskustva u infrastrukturnim radovima u velikim gradovima i spremne su da podele iskustvo sa srpskim partnerima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija