• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.04.2022

08:10

Poslanica u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić: Srpska vlada je u pravu što se nije priključila sankcijama Rusiji!

Politika

Poslanica u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić: Srpska vlada je u pravu što se nije priključila sankcijama Rusiji!

Podeli vest

Srbija je, usled ukrajinskog rata, izložena dvostrukom pritisku - da se priključi odlukama zapada i da prizna Kosovo, rekla je danas poslanica "Levice" u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić

NATO agresija na bivšu SRJ bila je kršenje međunarodnog prava i presedan, koji je doneo promenu paradigme, te je doveo do agresije na Irak i sada na Ukrajinu, smatra ona.

Nastić je, u emisiji Kec na jedanaest na televiziji K1, ukazala i da je tadašnji kancelar Gerhard Šreder kasnije priznao da je bombardovanje SRJ bilo kršenje međunarodnog prava.

Podsetila je da u UN nije bilo saglasnosti za agresiju NATO na SRJ i da je tada Nemačka odigrala ključnu ulogu, pod izgovorom da se mora sprečiti „drugi Aušvic“, kako je tvrdio tadašnji šef diplomatije Joška Fišer.

Nastić kritikuje što se u zapadanim državama i dalje pravda taj napad.

"Meni je čudno što se nakon toliko godina posle napada na SRJ to više ne spominje u zapadnim medijima", kazala je ona.

Nastić je rekla da je u Bundestagu postavila, u više navrata, pitanje u vezi napada na SRJ i ulogu Nemačke, i da nerado dobija odgovore.

"Uvek postavljam pitanja i napadam zbog dvostrukih aršina, jer se optužuju neke države da su počinile ratne zločine, a zapad sam neće da prizna da snosi odgovarajuću odgovornost za neka kršenja. Moramo da pričamo i o zločinima NATO i Nemačke, a to se izbegava", podvukla je ona.

Kosovo i Metohija

U vezi Kosova kazala je da je pre dve godine imala debatu sa jednom članicom tada vladajuće CDU koja je jasno rekla da je Kosovo transatlanstki projekat, a na pitanje šta to znači, nikada nije dobila odgovor.

U vezi aktuelne situacije Nastić je rekla da je usled rata u Ukrajini porastao pritisak na Srbiju u smislu procesa pridruživanja EU.

"Srbija je, ne samo izložena pritisku da se priključi odlukama, već i da prizna Kosovo", podvukla je ona.

S tim u vezi je podsetila na nedavnu posetu ministarke spoljnih poslova Nemačke Analene Berbok Balkanu.

Kazala je da je nepravedno da zapad na jednoj strani kritikuje ono što se odvija u Ukrajini, a na drugoj traži priznanje Kosova, koje je odvojeno od Srbije i pored važeće rezolucije UN 1244 koja je garantovala teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Srbija je u pravu što se nije priključila sankcijama! 

Što se osude rata u Ukrajini tiče, kaže da u Bundestagu postoji jedinstvo, ali ne i po pitanju sankcija.

Sankcije, prema njenim rečima, neće okončati rat, već će imati negativne posledice samo po rusko civilno stanovništvo i građane u Evropi uopšte.

"Srpska vlada je u pravu što se nije priključila sankcijama. Te sankcije će uticati negativno na Nemačku, gde imamo već sada rast cena, a to će se dalje zaoštravati. Zatvoriće se na hiljade radnih mesta", upozorila je Nastić.

Ocenila je ispravnim što je Rusija "izbačena" iz Saveta UN za ljudska prava, ali istovremeno kaže da i tu postoje dvostruki aršini, jer SAD nikada nisu bile kažnjene za agresiju na Irak.

Istakla je da je neophodno kazniti sve počinioce ratnih zločina, jer u suprotnom nema pomirenja.

Takođe smatra da je rat u Ukrajini samo doprineo još većem naoružavanju u svetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija