• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.04.2024

18:15

Sjajne vesti za Srbiju: Tim naših kardiohirurga obučava kolege u Nemačkoj o novoj bajpas metodi!

UKCS

Društvo

Sjajne vesti za Srbiju: Tim naših kardiohirurga obučava kolege u Nemačkoj o novoj bajpas metodi!

Podeli vest

Tim kardiohirurga Kliničkog centra Srbije gostovao je na Klinici za kardiohirurgiju u Bonu, gde su vršili edukaciju kolega u Nemačkoj o upotrebu želudačne arterije u minimalno invazivnom bajpasu koji smo mi prvi u svetu uveliu.

Tim kardiohirurga UKCS u Bonu činili su subspecijalista kardiohirurgije dr Danko Grujić i specijalizant kardiohirurgije dr Vojkan Aleksić koji su izrazili veliko zadovoljstvo i čast što su u gostima kod profesora Bahtijarija, direktora Klinike za kardiohirurgiju u Bonu, koji je ujedno i najbolji endoskopski kardiohirurg na svetu.

- Pre nekoliko meseci, na najvećem svetskom kongresu minimalno invazivnih kardiohirurga u Lajpcigu, razgovarao sam sa prof Bahtijarijem o našoj metodi ,kada je izrazio želju da ovlada ovom tehnikom. Danas u Klinici u Bonu, na operativnom programu su dva bolesnika kod kojih ćemo u sklopu kompletne arterijske revaskularizacije minimalno invazivnim putem, koristiti želudačnu arteriju kao jedan od graftova. Tu arteriju u standardnim kardiohirurškim operacijama koristimo poslednjih 5-6 godina, a od pre dve godine kada smo krenuli sa minimalno invazivnim operacijama, upotrebili smo tu arteriju u ovoj novoj metodi - kaže dr Vojkan Aleksić.

Foto: UKCS

 

Operacije na kucajućem srcu

Prema njegovim rečima ovo je veliki događaj za srpsku medicinu, da jedan hirurg svetskog glasa od nas uči novu metodu iz oblasti kardiohirurgije koja je u razvoju.

- Operacije ćemo izvesti na kucajućem srcu. Nadamo se da će nakon ovog našeg gostovanja prof Bahtijari i tim nemačkih kardiohirurga ovu metodu usvojiti i uvesti u svoj redovan operativni program, a mi ćemo mu sa našim timom u tome pomoći ako bude potrebe i nekim novim angažovanjem - kaže dr Aleksić i dodaje da je želudačna arterija jako pogodan graft koji se koristi u svrhu kompletnog artrijskog bajpasa

- Ona je anatomski blizu donjeg zida srčanog mišića, a po svojoj prirodi je visceralna arterija i jako je retko pogodjena aterosklerotskim promenama, pa su i udaljeni rezultati u smislu njene dugotrajnasti izuzetno dobri.

Foto: UKCS

 

Subspecijalista kardiohirurgije dr Danko Grujić ističe da se želudačna arterija se ne preseca kompletno,već samo njen završni deo, tako da se koristi njeno ishodište iz trbušne aorte.

- Njoj se potom pravi novi anatomski put preko jetre zatim kroz dijafragmu do donjeg zida srčanog mišića.Ovu arteriju možemo da koristimo,jer je želudac izuzetno dobro vaskularizovan organ,koga ishranjuju četriri arterije,tako da bez posledica može funkcionisati bez jedne pa i bez dve arterije - priča Grujić i napominje da se sve radi kroz mali rez na trbuhu od 3 cm, pa je estetski efekat odličan i uklapa se u koncept minimalne invazivnosti cele procedure.

Foto: UKCS

 

On se nada da će nastaviti saradjujemo sa velikim evropskim centrima i daće njihova znanja i iskustva deliti sa kolegema u regionu i svetu.

- Ovo je veliki uspeh srpske kardiohirurgije,a veliku zahvalnost dugujemo prethodnom Ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru koji je naš kvalitet prepoznao i pomogao nam da nabavimo posebnu opremu za ove operacije.Zahvaljući tome ovu metodu smo savladali i doveli na jedan viši nivo,a to pokazuje i naše gostovanje u jednom ovako velikom centru u Nemačkoj kod prof Bahtijarija - napominje dr Grujič.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost
Društvo

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost

Taman što se većina navikla na visoke temperature, koje su iznad vrednosti za ovo doba godine, meteorolozi najavljuju nagli pad temperature u noći između utorka i srede, a prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog iz Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da se ona može odraziti na ceo organizam, te da se opet očekuje da najveći problem imaju kardiovaskularni bolesnici, a mogu se očekivati i gastritisi i čir na želucu.

16.04.2024

10:32

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija