• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

15.11.2023

14:40

Evo kako vas varaju prodavci polovnih automobila: Pogledajte za koliko vraćaju kilometražu

Informer

Društvo

Evo kako vas varaju prodavci polovnih automobila: Pogledajte za koliko vraćaju kilometražu

Podeli vest

Domaće tržište polovnih automobila ima nizak nivo transparentnosti, pokazuje Indeks transparetnosti tržišta koji smešta Srbiju na 18. mesto liste, pre svega zbog vraćene kilometraže.

U istraživanju kompanije carVertical navodi se da je situacija u Srbiji ispod proseka, i da je slična trendovima u drugim balkanskim zemljama.

- Evropsko tržište polovnih automobila daleko je od transparentnog, budući da mnogi automobili imaju pređenu kilometražu i skrivene štete. Iako se situacija razlikuje od zemlje do zemlje, svake godine kupci širom kontinenta gube milione evra zbog prevaranata -navodi se u istraživanju.

Kako piše, 5,3 odsto svih vozila proverenih na carVertical u Srbiji imalo je vraćenu kilometražu.

Prosečna prepravka brojača kilometara kod automobila u zemlji iznosi 77.086 km. Na primer, ako je originalna kilometraža vozila 200.000 km, prevaranti je mogu promeniti na 123.000 km kako bi prodali automobil po višoj ceni.

Foto: Informer

 

 

Što se tiče saobraćajnih nesreća, 37,9 odsto automobila u Srbiji ima manje ili veće štete, a prosečna vrednost štete iznosi 3.750 evra.

Navodi se da u Srbiju stiže 79,2 odsto automobila iz drugih zemalja, a da prosečna starost vozila proverenih na carVertical iznosi 9,4 godine, što znači da su takvi automobili već izgubili značajan deo svoje vrednosti i mogu privući prevarante da promene brojač kilometara i podignu cenu.

Rumuniji se nalazi na 21. mestu ovog istraživanja, gde 7,8 odsto automobila ima vraćenu kilometražu i 59,1 odsto ima štetu. Međutim, udeo uvezenih vozila je manji. Hrvatska je na 15. mestu, sa 3,5 odsto vraćenih kilometara i 57,1 odsto vozila sa štetama. Zapadna tržišta i skandinavske zemlje su transparentnije.

Najtransparentnija zemlja prema istraživanju je Velika Britanija, a budući da Britanci nisu zainteresovani za dominaciju levorukih automobila na kontinentalnoj Evropi, stopa uvoza je veoma niska (2,2 odsto), što je direktno u vezi sa manjim brojem prevara na tržištu polovnih automobila.

U Velikoj Britaniji 2,7 odsto automobila ima prepravljen brojač kilometara, u Nemačkoj 3,4 odsto, Švajcarskoj 2,4 odsto, a u Danskoj 4,1 odsto. Najgora situacija je u Ukrajini, gde je 8,5 odsto automobila imalo prepravljen brojač kilometara, a 49,7 odsto je imalo štetu. Međutim, Ukrajina ima jedan od najviših nivoa uvoza u Evropi 82,4 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Tri papira koja su vam potrebna ako hoćete da uvezete auto u Srbiju: Evo i šta Srbi najviše kupuju!
Društvo

Tri papira koja su vam potrebna ako hoćete da uvezete auto u Srbiju: Evo i šta Srbi najviše kupuju!

Zakoni Evropske komisije kada je reč o vozilima koji poseduju motor sa unutrašnjim sagorevanjima su vrlo jasni. Planovi EK podrazumevaju potpuno ukidanje proizvodnje ovih vozila od 2035. godine. Trenutna zastupljenost električnih automobila u Srbiji nije velika, ali se znatno povećala u odnosu na prethodne godine. I dalje su najprodavanija vozila ona koja poseduju motor sa unutrašnjim sagorevanjem, pre svega polovnjaci...

01.11.2023

09:26

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica iz Mladenovca Uroš Blažić sutra pred sudom! Zakazano pripremno ročište masovnom ubici
Hronika

Ubica iz Mladenovca Uroš Blažić sutra pred sudom! Zakazano pripremno ročište masovnom ubici

U Višem sudu u Smederevu sutra će biti održano pripremno ročište u postupku protiv Uroša Blažića (21), koji se tereti da je 4. maja prošle godine izvršio masakr u selima Dubona kod Mladenovca i Malo Orašje kod Smedereva, kada je ubio 8-oro, a pokušao da liši života još 20 lica, od kojih je teško ranio 12-oro, uglavnom mladih. Jedno lice posle 50 dana borbe podleglo je povredama zadobijenim kobne večeri. Postupkom je obuhvaćen i Urošev otac, Radiša Blažić (54), koji se tereti da mu je obezbedio oružje korišćeno u masakru te večeri.

22.05.2024

11:17

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija