• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

22.05.2024

11:58

Šokantna vest uznemirila Baltik, Moskva se momentalno oglasila!

Shutterstock

Vesti

Šokantna vest uznemirila Baltik, Moskva se momentalno oglasila!

Podeli vest

Moskva ne namerava da revidira državnu granicu na Baltičkom moru, izjavio je vojno-diplomatski izvor.


- Nije bilo i nema nikakvih namera za revidiranje širina teritorijalnih voda, ekonomske zone, epikontinentalnog pojasa kod kopnene obale i linije državne granice Ruske Federacije na Baltiku - precizirao je izvor.

U utorak je Ministarstvo odbrane Rusije predložilo da se ažuriraju koordinate državne granice u vodama Baltičkog mora. Ministarstvo je opravdalo potrebu za ovom merom činjenicom da se direktne linije Rusije u Finskom zalivu ne nastavljaju i ne zatvaraju na teritoriji Rusije, što zauzvrat ne dozvoljava određivanje spoljne granice njenih unutrašnjih morskih voda. Trenutno je ovaj regulatorni pravni akt u fazi pripreme. Njegovo stupanje na snagu se očekuje u januaru 2025. godine.

Nakon predloga o revidiranju granica, oglasio se predsednik Finske Aleksandar Stub.

"Finske vlasti proučavaju informacije ruskih medija o definisanju morskih zona u Finskom zalivu. rkovodstvo zemlje pažljivo prati situaciju. Rusija nije kontaktirala Finsku po ovom pitanju. Finska se ponaša kao i uvek: smireno i zasnovano na činjenicama", napisao je Stub na društvenoj mreži Iks.

Ministar spoljnih poslova Finske Elina Valtonen izjavila je da će ova zemlja diplomatskim kanalima zatražiti informacije od Rusije u vezi sa namerom ruskog ministarstva odbrane da revidira državnu granicu na Baltiku. To je izjavila šefica ministarstva spoljnih poslova Elina Valtonen.

- Oslanjamo se na informacije iz medija i nemamo nikakve zvanične informacije o ovom pitanju - izjavila je ministar za list Helsingin Sanomat.

Ona je navela da će Helsinki diplomatskim putem i zvaničnim kanalima tražiti dodatne informacije.

- Finci nemaju razloga za brigu. Pretpostavljamo da Rusija deluje u skladu sa konvencijom (o pomomrskom pravu) - zaključila je Valtonen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20