• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K. / Tanjug

22.05.2024

12:47

Konstrakta nastupa na ovogodišnjem Nišvil džez festivalu na Niškoj tvrđavi

Tanja Andric/tanjug

Kultura

Konstrakta nastupa na ovogodišnjem Nišvil džez festivalu na Niškoj tvrđavi

Podeli vest

Pre nego što je započela solo karijeru 2019. godine, do tada je bila poznata javnosti kao vodeći vokal indi pop benda "Zemlja gruva!", koji je osnovan 2007. godine.

Završne večeri ovogodišnjeg jubilarnog, 30. Nišville festivala, u nedelju, 18. avgusta nastupiće i Ana Đurić Konstrakta u pratnji benda "Zemlja gruva" na Niškoj tvrđavi.

 

Ana Đuric Konstrakta, je srpska pevačica i kantautor.

Predstavljala je Srbiju na Pesmi Evrovizije 2022. u Torinu sa pesmom "In corpore sano", gde je zauzela odlično peto mesto.

Foto: printscreen

Konstrakta

Debitovala je kao članica elektronske grupe "Mistakemistake" u ranim dve hiljaditim, ali se za nju tek čulo na srpskoj sceni kada je nastupala kao vokal u grupi "Zemlja gruva!".

Grupa je Izdala tri studijska albuma: "VTF Is Gruveland" (2010), "Dino u Zemlji Gruva" (2013), sa obradama pesama hrvatskog pevača Dina Dvornika, i "Šta stvarno želi" (2016). Neki od najpoznatijih hitova benda su "Najlepše želje" (2010), "Nisam znala da sam ovo htela" (2011) i "Jače manijače" (2013).

Objavljivanjem singla "Žvake" u junu 2019. Konstrakta nastavlja solo karijeru.

Foto: Masha Bandjur

Konstrakta

U martu 2020. objavljuje "Neam šamana" (I Ain't Got No Shaman), inspirisana tabloidnim člankom o tome kako Emina Jahovic traži pomoc od šamana da prebrodi svoj razvod od Mustafe Sandala.

Konstrakta je 28. februara 2022. objavila svoj projekat Triptih (Triptih), 12-minutni muzički spot za tri pesme "Nobl" (Noble), "In corpore sano" (U zdravom telu) i "Mekano" (Mekano).
Koncept projekta je kreirala sama Konstrakta, uz Anu Rodic i Maju Uzelac.

Držala je rekord kao prvi srpski izvođač koji je dostigao najveći broj mesečnih slušalaca na striming platformi Spotify sa više od 1,3 miliona ljudi u maju 2022. Pored ogromne podrške srpske javnosti, Konstrakta je dobila i otvorene pohvale brojnih regionalnih javnih ličnosti, poput Porfirija, Patrijarha srpskog i Novaka Đokovića.

Foto: ATAIMAGES

Konstrakta

Takođe je dobila pohvale od kolega muzičara i kompozitora kao što su Tonči Huljic za svoje tekstove, muziku i vizuelni prikaz.

Krajem maja 2022. godine nastupa po prvi put nakon Evrovizije na festivalu Sea Star u Umagu (Hrvatska), pred procenjenom publikom od blizu 20.000 ljudi! Naknadno, Konstrakta i "Zemlja groova!" postaju prvi lokalni hedlajneri na glavnoj bini Exita u julu 2022. godine.

Inače, Zemlja groova je već nastupala na Nišvillu 2011. sa Zoe Kidom, kada im se na bini pridružio i proslavljeni saksofonista Hans Dalfer.

Konstrakta uživo nastupa sa bendom kombinujući elektroniku i live svirku pod uticajem različitih muzičkih žanrova, uz vrlo originalan vizuelno koreografski koncept koji ostavlja jak utisak na publiku i donosi veliku količinu pozitivne energije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20