• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.05.2024

13:13

Đurić poslao jasnu poruku za "Politiko": Rezolucija UN o Srebrenici će izazvati dalju podelu na Balkanu!

Informer

Politika

Đurić poslao jasnu poruku za "Politiko": Rezolucija UN o Srebrenici će izazvati dalju podelu na Balkanu!

Podeli vest

Postizanje konsenzusa o obeležavanju sećanja na prošlost na način koji ne seje podele je najbolji način da se osigura da se ona neće - i ne može - ponoviti.

- Očekuje se da će Generalna skupština Ujedinjenih nacija 23. maja razmotriti nacrt rezolucije o proglašenju Međunarodnog dana sećanja na žrtve masakra u Srebrenici 1995. Ali dok predlagači ove rezolucije tvrde da je ovo važan korak u put postkonfliktnog pomirenja, avaj, verovatnije je da će sejati dalje podele na Balkanu. Niko ne može poreći da su se strašni ratni zločini dogodili tokom balkanskih ratova. Samo politički ekstremisti odbacuju stav da su u Srebrenici počinjeni neopisivi zločini. I samo najbezumniji ljudi nisu voljni da priznaju i odaju počast tim žrtvama. 


Međutim, kako je predloženo U.N. Rezolucija je usko fokusirana i sačinjena je bez konsultacija sa svim regionalnim zajednicama i stranama u balkanskim ratovima, verovatno će se pokazati velikim podelama unutar Bosne i širom regiona. Dok su se zapadni izveštaji i politički lideri prvenstveno fokusirali na žrtve bošnjačkih muslimana tokom balkanskih ratova, tragična realnost je da su sve etničke i verske grupe pretrpele masovne ratne zločine. Na nedavnom skupu U.N. Saveta bezbednosti, u sali su bili pojedinci koji su kao mala deca trpeli torturu ili ostali siročad usled masovnog ubijanja srpskih civila. Bili su uz mene dok sam tvrdio da predložena rezolucija ignoriše njihov bol, stvarajući hijerarhiju patnje među nevinim žrtvama.

Republika Srbija je kontinuirano i dosledno osuđivala sve zločine ovog tragičnog sukoba, a posebno masakr u Srebrenici, koji je bio užasan po svojim razmerama i surovosti. Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 2010. godine Deklaraciju o osudi zločina počinjenih u Srebrenici. Republika Srbija takođe nedvosmisleno i najoštrije osuđuje negiranje svih ratnih zločina počinjenih u Bosni tokom tragičnog građanskog rata. A visoki republički zvaničnici, uključujući dva predsednika, odali su poštu žrtvama u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima i učestvovali na komemoracijama u UN. u Nju Jorku. Ali bilo koji U.N. Rezolucija o stradanjima u balkanskim ratovima treba da poštuje više od 100.000 žrtava sukoba. Ove žrtve zaslužuju jednaku pravdu, tretman i sećanje, kao i poštovanje međunarodne zajednice bez obzira na njihovu nacionalnost, rasu ili veru. Nažalost, nacrt rezolucije nastoji da spomena i izdvoji jednu grupu - podvukao je Marko Đurić, ministar spoljnih poslova, u svom autorskom tekstu.

Foto: EPA

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20