• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.03.2023

22:02

POLOVNJACI SAMO POSKUPLJUJU, IMA LI ŠANSE ZA PAD CENA?! Uvaljuju nam kvarna vozila, kilometražu vraćaju, a promene najavljuju tek u januaru...

Društvo

POLOVNJACI SAMO POSKUPLJUJU, IMA LI ŠANSE ZA PAD CENA?! Uvaljuju nam kvarna vozila, kilometražu vraćaju, a promene najavljuju tek u januaru...

Podeli vest

Evropski parlament izglasao je zabranu prodaje novih automobila na naftne derivate do 2035. godine pa su mnogi pomislili da će zbog ove odluke doći do pada cena polovnih vozila u Srbiji, međutim struka kaže da za sada nema ni naznaka da će do toga doći.

Cena polovnih vozila u Srbiji počela je da raste tokom pandemije koronavirusa, a poskupljenje se nastavilo do danas. Za samo godinu dana polovna vozila poskupela su za oko 25 odsto. Aleksandra Graovac, Generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova kaže za "Blic" da je u ovom trenutku nemoguće da se predvidi u kom pravcu će cena polovnjaka u narednom periodu ići.

- Mi trenutno nemamo ni u najavi situaciju koja ukazuje da bi cena u skorijem periodu mogla da pada. Sa druge strane, snabdevanje sa novim vozilima je loše i usporeno, i nova vozila su poskupela, što takođe diktira cenu polovnjaka. Istina je da cenu diktira ponuda i potražnja ali sve je vezano za situaciju sa novim vozilima - kaže Graovac.

Sagovornica ističe da su kod nas najavljeni neki drugi zakoni koji bi mogli doneti mnoge promene na automobilskom tržištu.

- Od januara 2024. godine trebalo bi da bude zabranjen uvoz starih vozila sa standardom Euro 3 i Euro 4, a to su vozila proizvedena 2008, možda pa čak i 2005. Mora da se jača domaće tržište, da se ljudi više okreću pouzdanim a ne jeftinijim kupovinama, neproverenih vozila iz inostranstva. Najveći problem za nebezbednost saobraćaja, osim zagađenja su vozila koja nisu tehnički ispravna - kaže Graovac.

Sagovornica ukazuje da će period do 2035. godine biti vrlo dinamičan i za proizvođače i za kupce i da će se desiti sigurno dosta promena. Kada je u pitanje prelazak na električne automobile, Graovac kaže neće zaživeti ukoliko cene ne budu prihvatljive za svakoga.

Foto: pixabay.com

cne polovnih vozila postaju zabrinjavajuće

Prema njenim rečima kod nas je prodaja tih vozila 2022. godine porasla u odnosu na 2021. za više od 100 odsto, ali to se radi o cifri oko 237 vozila, što je i dalje mali broj. Graovac ukazuje da se promene u automobilskoj industriju sada već uveliko dešavaju a kojih mi verovatno nismo svesni niti imamo uvid u to.

Prodali mu polovnjaka, a vratili kilometražu više nego duplo

Da prodavci vraćaju kilometražu svedoči i profesor Milan Vujanić, stručnjak za bezbednost saobraćaja, koji za Informer prepričava svoje iskustvo sa kupovinom polovnog automobila.

- Ja sam imao baš loše iskustvo. Kupio sam "mercedes", za koji mi je prodavac rekao da je prešao 212.000 kilometara, što mi je odgovaralo. Ipak, odlučio sam da ga odvezem na servis, a kad smo ga priključili na kompjuter, video sam da je stvarna kilometraža više nego duplo veća i iznosi 494.000 kilometara - priča Vujanić.

Kako dodaje, nije svejedno da li je auto prešao 100.000 ili 500.000 kilometara, i ističe da je vozilo ubrzo počelo da mu se kvari i morao je da ga vozi na popravku svaki čas.

- To je prevara koja se toliko odomaćila da u većini slučajeva nikako ne možete da budete sigurni koliko je auto prešao. To je moguće utvrditi samo kod automobila čiji vlasnici ih održavaju u servisima proizvođača i koji poseduju servisnu knjigu u kojoj se vidi kad je servisiran, šta mu je rađeno, kolika je bila kilometraža pri kom servisu - objašnjava Vujanić.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20