• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

23.07.2022

20:25

ŠTA AKO VAS NA MORU UBODE INSEKT, OŽARI MEDUZA, STANETE NA JEŽA ILI IZGORITE? Dr Svetlana Đurišić govori za portal Informer!

Društvo

ŠTA AKO VAS NA MORU UBODE INSEKT, OŽARI MEDUZA, STANETE NA JEŽA ILI IZGORITE? Dr Svetlana Đurišić govori za portal Informer!

Podeli vest

Problemi sa kožom na moru i putovanjima su česti i mogu da izazovu neprijatnosti, ali i značajan zdravstveni rizik

Svako dobijanje tena smatra se oštećenjem kože od sunca.Zato je neophodno  da se koriste kreme sa zaštnim faktorom (SPF 50), zatim da nosi odeća dugih rukava i da se izbegava boravak na suncu u periodu od 10 do 16 sati.

- Imajte u vidu da je ultraljubičasto zračenje veći faktor za starenje kože nego svi drugi kojima smo izloženi zajedno. Takođe je i najveći faktor rizika za rak kože, a samo jedan slučaj izgorele kože u detinjstvu duplira rizik od melanoma tokom života. Negativan uticaj sunčevog zračenja se akumulira tokom života - upozorava dr Svetlana Đurišić, dermatolog za portal Informer. rs
 

Foto: privatna arhiva

Dr Đurišić: Negativan uticaj sunčevog zračenja se akumulira

Naša sagovornica dodaje da će više od 20 minuta izlaganja kože suncu, bez adekvatne zaštite, dovesti do toga da koža počne da gori. To može biti neprimetno i da dovede do toga da se kasnije tokom večeri formiraju plikovi.

- Ohladite kožu tuširanjem ili vlažnim peškirom. Kožu posušite tapkanjem peškirom i nanesite
hidrirajuća sredstva za zarastanje, pantenol, aloe vera, vitamin C, vitamin E i druge anoksidanse. Ako su se plikovi formirali nemojte im uklanjati površinu, koristite sredstva sa antiseptičnim svojstvima poput Cicaplasta
- savetuje dr Đurišić.

Unosite dovoljno tečnosti

Vodite računa da unosite i dovoljno tečnosti, kako biste sprečili dehidrataciju i omogućili koži brži oporavak. Ukoliko je neophodno uzmite paracetamol ili ibuprofen protiv bola.

Foto: Shutterstock

Krpelja treba ukloniti iz kože

Ubodi insekata

Žaoku ose ili pčele treba polako izvaditi iz kože ako je zaostala. Poželjno je koristiti gazu ili ivicu nekog predmeta. Čupanje pincetom ili ceđenje bi moglo dovesti do oslobađanja veće količine otrova.

- Oprati vodom i sapunom i naneti malo sirćeta ili sode bikarbone. Ako je mesto uboda oteklo naneti bilo koji od kortikosteroida. Ako postoji alergijska reakcija na ubod pojaviće se otoci i van mesta uboda. Tada je neophodno potražiti pomoć lekara - kaže dr Đurišić. 

Ubod krpelja zahteva uklanjanje istog iz kože. Ako ste u mogućnosti krpelja stavite u bočicu i
odnesite na mikrobiologiju da se ispita da li je zaražen.

Foto: Pixabay

Većina opekotina od meduza prođe bez opekotina

Šta kada vas ožari meduza

Meduze se obično nalaze u toplim morima, a zbog klimatskih promena sve su češće i u našim
krajevima, na Jadranu i Mediteranu.

- Ako vas ožari meduza osetite peckanje, žarenje, svrab pa i bol uz crvenilo i ponekad plikove.
Većina opekotina od meduza, će proći posle najviše nekoliko dana, bez komplikacija i uz blagu
pigmentaciju koja će se takođe kasnije povući
- navodi naša sagovornica.

Hladne obloge

Ukoliko primetite da vas je ožarila meduza potrebno je isprati morskom vodom mesto i nežno
ukloniti pincetom ukoliko su ostali na koži, a onda umirite opekotine hladnom oblogom.
Može se naneti i krema sa antihistaminikom ili područje isprati razblaženim alkoholnim sirćetom (50:50) Ukoliko se jave alergijske reakcije ili glavobolja, mučnina i nesvestica odmah se javite doktoru.

Foto: Pixabay

Problem su iglice ježa

Šta kada se stane na ježa

Čest problem na moru su i iglice od ježa. Ukoliko vam se desi da stanete na njega i završite sa
iglicama u nozi bilo bi dobro da posetite dermatologa. U ordinaciji će vam stručno i brzo izvaditi iglice i očistiti rane kako se ne bi zagnojile.

- Iako će iglice i same ispasti posle nekog vremena, bilo bi bolje da se one što pre uklone kako biste izbegli bolove i rizik od infekcije - kaže dr Đurišić za portal Informer. rs

Pri vađenju je važno koristiti sterilne igle i pincete kao i sredstva za dezinfekciju. Dermatolog može prepisati i antibiotsku mast.
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija