• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

22.07.2022

19:37

SUNČAJTE SE PAMETNO! KOŽA JE ORGAN KOJI DUGO ''PAMTI''! Svako ''PREGOREVANJE'' može da dovede do OVOGA!

Pixabay

Društvo

SUNČAJTE SE PAMETNO! KOŽA JE ORGAN KOJI DUGO ''PAMTI''! Svako ''PREGOREVANJE'' može da dovede do OVOGA!

Podeli vest

Sunce je prijatelj zdravlja, ali preterano izlaganje sunčevim zracima pokreće niz zdravstvenih problema

Pre nekoliko decenija se govorilo ''ko se sunca krije, bolje da ga nije''. Međutim, vremena su se promenila, te i oni koji obožavaju celodnevni boravak na suncu, uveliko su počeli da slušaju savete lekara.

I da se sa setom prisećaju davnašnjeg oduševljenja kada su se sa  letovanja vraćali  preplanuli. Jer, bilo je to vreme kada se o štetnosti sunčanja nije govorilo, već samo  o njegovom lekovitom dejstvu.

Foto: Shutterstock

Izbegnite ''prženje'' na suncu

Sada, pak kada se  vratitete kući sa letovanja sa kožom koja se peruta i izgubljenom bojom, znate da koža na taj način odbacuje sve što joj ne treba. I da je, zapravo bila izložena sunčevim zracima više nego što je bilo potrebno i korisno.

Iako je sunce izvor života, poslednjih godina zbog oštećenja ozonskog omotača sunčevi zraci intenzivnije dopiru do naše planete i našeg organizma.

Sunce, kako kažu stručnjaci,  utičući na imuni sistem smanjuje otpornost kože i čitavog organizma. Nekada je, čak pokretač čitavog lanca imunološki uslovljenih oboljenja, kao što su sistemske bolesti veziva.  

Foto: privatna arhiva

Dr Lalošević: Prekomerno izlaganje suncu je rizik od tumora kože

Izlaganje suncu 10 minuta

Budući da je koža organ koji dugo ''pamti'', valjalo bi voditi računa o izlaganju suncu u najmlađem dečjem uzrastu.

- Decu mlađu od 6.godina ne bi trebalo izlagati direktno suncu zbog slabije termoregulacije. U tom uzrastu koža je izuzetno osetljiva i na sastav hemijskih i mineralnih antisolarnih kremova. Ukoliko je rizik za nastanak opekovina  od sunca velik, može se upotrebiti mineralni antisolarni krem sa SPF 50* koji se mora isprati nakon dugotrajnog izlaganja suncu - kaže za portal Informer. rs ass.dr sci med Jovan Lalošević, dermatovenerolog.

On dodaje da je vitamin  D  neophodan za normalno funkcionisanje našeg organizma.

- Pod dejstvom sunca, najviše UVB zračenja, dolazi do  stvaranja ovog vitamina. Da bi se sintetisala fiziološka količina vitamina D, neophodno je izlagati se suncu u podne 10 minuta, nekoliko puta nedeljno bez zaštitnog faktora. Međutim, pošto ovo često nije izvodljivo neophodno je da se unese dodatna količina vitamina D putem namirnica ili suplemenata - savetuje dr Lalošević.

Foto: Shutterstock

Kožu treba čuvati od malena

Hronično oštećenje kože

Međutim, prekomerno izlaganje suncu se dovodi u vezu sa raznoraznim tumorima kože, pri čemu se misli pre svega na melanom i nemelanomske tumore kože.

- Melanom je jedan od najprogresivnijih tumora kože na čiji nastanak, pored prekomernog izlaganja UV zračenja, utiču i tip kože (osobe sa svetlijom puti su u većem riziku), zatim broj mladeža na telu i genetska sklonost - navodi naš sagovornik.

Pritom, valja imati u vidu, ističe dr Lalošević, da ponavljano gorenje na suncu izaziva kumulativne efekte, koji se manifestuju kao hronično oštećenje kože od sunca.

- Najčešće nemelanomske tumore kože predstavljaju bazocelularni i skvamocelularni karcinom. Za oba tumora prekomerno izlaganje suncu predstavlja veliki rizik. Posledice prekomernog izlaganja i gorenja na suncu u vidu prekanceroza, potom i tumora bivaju prisutne i nekoliko decenija nakon nemilih događaja - upozorava dr Lalošević za portal Informer. rs

Prevencija

Prevenciju pojave ovih tumora, predstavlja adekvatna upotreba antisolarnih faktora sa visokim zaštitnim faktorom SPF 50* kada je u pitanju zaštita od UVB. Ali, zaštitni faktor bi trebalo da ima visok stepen zaštite i od UVA kao i plave svetlosti, jer sve tri imaju udela u oštećenju kože i potencijalnu karcinogenezu.

Zaštitni faktor postiže optimalnu zaštitu kada je u rok trajanja. Nakon toga, postoji veći rizik od nastanka alergijskih reakcija na antisolarni krem.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Ruska grupa "Sever" došla na 20 km od Harkova!
Planeta

Hitno! Ruska grupa "Sever" došla na 20 km od Harkova!

Ruska vojska napala je selo Glubokoe u Harkovskoj oblasti, na manje od 23 kilometra od severnog predgrađa Harkova., a rusko ministarstvo odbrane objavilo je spisak naselja koje je u ovoj oblasti za kratk ovreme zauzela grupa Sever.

11.05.2024

12:09 >> 15:29

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija