• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.04.2024

13:25

Republika Srpska pod atakom! Zapad hoće da poništi Dejton i podmetne ratne reparacije Srbiji! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Republika Srpska pod atakom! Zapad hoće da poništi Dejton i podmetne ratne reparacije Srbiji! (VIDEO)

Podeli vest

Napore Zapada da donese rezoluciju o Srebrenci kao genocidu i ugrožavanje biti Republike Srpske, komentarisali su gosti Info jutra, bivši ministar policije RS Tomo Kovač i Dragan Dakić iz pravnog tima predsednika NSRS.

Bivši ministar policije RS Tomo Kovač objasnio je kako na strani Federacije BiH postoji osmanski vazalni pristup koji ne daje prostor za osećaj slobode i principijalnosti.

- Cilj je da se Srbi u BiH napadnu, jer se svakim danom bošnjačka strana ne pridržava ni ustava ni Dejtona. Oni očekuju da će krenuti udarom na Srbe, ako donesu rezoluciju o Srebrenici da bi NATO imao opravdanje da podržava svoje vazale u BiH. Moja majka oca nije zapamtila, jer je završio u Jasenovcu i nikada ga nisu videli. Na dan sećanja pozivam da svi iznesemo sve svoje pretke koji su ginuli od 1914. godine pa sve do devedesetih gde svaki put muslimani u tome učestvovali. Taj osmanski vazalski pristup tog naroda ne daje mu da ima osećaj za slobodu i principe. Oni će kod nas izazvati da ćemo izgubiti želju da obajšnjavamo kada je i šta bilo. Jugoslavija je prema Izetbegoviću prve sankcije dobila kada su oni digli u vazduh svoje sugrađane - rekao je Kovač. 

Foto: Masha Bandjur

 

Dragan Dakić iz pravnog tima predsednika NSRS izjavio je da ukoliko bi rezolucija o Srebrenici prošla direktno bi ugrozila ne samo RS, već i Srbiju od koje bi se očekivale ratne reparacije.

- Pokušaj rezolucije o genocidu u Srebrenici, pati od niza metodoloških i procesnih nedostataka. Stvaranje Srebrenice u nešto što predstavlja pojam genocida dovešće u opasnost postojanje cele Republike Srpske i status njenog naroda. Sama rezolucija je dizajnirana da stvori moralne i političke efekte, ne može vremenski ograničen zločin da bude genocid. U pitanju su evropski belci, muslimanci koji su bili među dominantnim žrtvama što je isključilo mogućnost da se radi o genocidu. Pred Savetom bezbednosti rezolucija je doživela neuspeh zbog čega sada hoće da ideju iznesu pred Generalnu skupštinu UN. Ako bi ova rezolucija prošla pored RS bila bi ugrožena i Srbija od koje bi se očekivale ratne reparacije - rekao je Dakić.

 

Celu epizodu možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!
Politika

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se Republika Srpska prema događajima u Srebrenici uvek odnosila kao prema mestu gde je počinjen zločin, ali da nije tačno da je počinjen genocid, jer definicija genocida nije ispunjena ni u delovima u Srebrenici.

18.04.2024

12:34

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija