• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.04.2024

19:45

Naša pozicija je veoma teška! Vučić iz Njujorka: Rezolucijom o Srebrenici želite da nametnete kolektivnu krivicu jednom narodu

printscreen RTS

Politika

Naša pozicija je veoma teška! Vučić iz Njujorka: Rezolucijom o Srebrenici želite da nametnete kolektivnu krivicu jednom narodu

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Njujorku, odakle se opet večeras obratio

Predsednik Vučić je juče predstavio stavove Srbije u vezi sa izveštajem Unmika o stanju na Kosovu i Metohiji. Pored toga, Vučić je organizovao prijem za ambasadore u Ujedinjenim nacijama povodom predložene rezolucije o Srebrenici, o kojoj bi trebalo da se raspravlja početkom maja.

Danas je više od 40 zemalja čulo stav Srbije.

"Ukupno ovde sa pravom glasa imate afričkih, latinoameričkih i karipskih zemalja - 84. Ovde smo razgovarali sa više od polovine, sa preko 62, 63 odsto. To su za nas izuzetno važni kontinenti i nacije, uvek prijateljski prema nama i osećaju zabrinutost zbog Srbije", rekao je Vučić za RTS.

"To je teška tema i teško je suprotstaviti se najvećim silama. Kada je 2003. donošena rezolucija o Ruandi 84 zemlje su kosponzorisale, među kojima i Srbija, a sada imate 18 ili 19".

"Kad pričate da su pojedinci odgovorni za zločine, oni su već odgovarali, ali ovime želite da nametnete kolektivnu krivicu jednom narodu".

"Vi sad imate zemlje koje se uvek ponašaju na odgovoran način i razgovaraju sa svojim predsednicima i vladom. A imate zemlje čiji ambasadori i dalje ništa ne znaju o tome".

"Ukoliko se vratim u Beograd na 3 dana, ponovo ću da obavim konsultacije sa svim tim zemljama".

"Sutra imam sa predstavnicima NR Kine, razgovarao sam sa ministrom iz Indije, sutra očekujem preko 30, možda i 35 azijsko-pacifičkih zemalja. Da vam ne objašnjavam da nije dobro što se vlast promenila na Vanuatuu".

"Nećemo se obrukati. Kako god da bude, i 3. maja ćemo odavde moći da izađemo uzdignute glave i imaćemo još više prijatelja, jer i neki koji ne mogu da budu uz nas, voleli bi da su uz nas".

"Nije ovde problem samo u proceduri. Ovde je suštinski problem - zašto vi donosite ovu rezoluciju? Zbog pijeteta, kajanja? Kao što ste videli, pred kamenicama, udarcima nisam pognuo glavu, ali sam pognuo glavu pred stradalima i položio cvet. Moje je pitanje, zašto je ovo važno? Imate presude sudova. Šta je cilj? Kažete da nije kolektivna osuda, a ja vam kažem da jeste, jer ne postoji nijedno ime. Ujedno, to je dodatni pritisak na jednu suverenu zemlju".

"Nemojte da smetnete s uma, ovo nisu nove stvari, sve je urađeno mnogo ranije - i kosovska nezavisnost 2008. Čudom se čude da se mala Srbije koprca i 16 godina kasnije. I sve presude za Srebrenicu su donete. Da vam otkrijem tajnu, mi nismo sami ni pisali Deklaraciju o Srebrenici 2010. Pisala nam je Turska, zajedno sa nama. Mi nismo u svom parlamentu mogli sami da izglasamo, morali smo da imamo posrednike. Srbija se promenila".

"Kako god da bude, dan posle idemo da radimo još više. Ne biste verovali koliki je ugled Srbije. Mi smo među omiljenim zemljama sveta, iako nismo omiljeni u nekim zapadnim centrima".

"Britanski predstavnik je pametan čovek, kad je počeo da priča o referendumu i izborima, to je uvreda za zdrav mozak. Ono što Slovenci pričaju... Poseban problem je ovde je što su celu igru organizovali protiv nas. Ja sam imao sastanak od 15 minuta sa predstavnicom Malte koja je predsedavala. Kao da je znala sve, jer nama niko nije najavio da će doći žrtve silovanja. Mogao sam ja celu salu da napunim sa žrtvama albanskog terora, ali niko nam nije rekao".

"Meni su hteli da naprave zamku. U toj situaciji koja je nemoguća iz emocionalnog ugla, a morate svoju zemlju da branite".

"Zahvalan sam čak i francuskom predstavniku na korektnom pristupu, iako je imao potpuno drugačije gledište, kao i, naravno, svim našim prijateljima".

"Dan posle će Rusi podneti rezoluciju zbog genocida Nemačke, pa ćemo i mi, i za Nemačku i za Hrvatsku. Otvara se opasna Pandorina kutija".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija