• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.12.2023

17:38

Evo kakvi su nekada bili veliki srpski državnici! Koliko su drugačiji od savremenih političara? (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Evo kakvi su nekada bili veliki srpski državnici! Koliko su drugačiji od savremenih političara? (VIDEO)

Podeli vest

Istoriju su obeležile mnoge značajne ličnosti, a naročito političari. O politici kroz istoriju u emisiji "Pre večere" razgovarali smo sa alanitičarem Srbislavom Filipovićem i aktivistom omladine SNS-a Veljkom Jovanovićem.

Analitičar Srbislav Filipović podsetio se na 9. mart 1991. godine.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Srbislav Filipović i Veljko Jovanović

- Moj ujak je bio u policiji u kordonima. Sa sestrom od tetke gledao sam na televiziji šta se dešava: vodene topove i haos. Tada nismo razumeli zašto su tada bili tenkovi na ulicama. Mene je to od tada interesovalo, dok sestru nije. Mi kao klinci videli smo šta znači rat. Ako to potraje još pet, šest godina, shvatili smo da ćemo i mi doći na red. Ja sa 12 godina nisam mogao da znam ko je kakav od političara. Mi smo politički prerano sazrevali. Sa 12 godina zanimao sam se za nešto što dete ne treba da zanima. Umesto da se igram i gledam crtaće, ja sam gledao proteste. Tada smo želeli da imamo prodavnice sa punim rafovima, da smo mogli da kupimo garderobu, patike i slatkiše. Roditelji nisu mogli da nas sklone od politike jer je politika bila svuda oko nas. Niti su valjali ovi iz devedesetih, niti ovi iz dvehiljaditih. Ne zna se ko je bio gori. Nakon smrti Zorana Đinđića kreće potpuni sunovrat naše zemlje. 2012. dotakli smo dno. Sa pojavom Aleksandra Vučića kreće ponovo promena - rekao je Filipović.

Aktivista omladine SNS-a Veljko Jovanović istakao je da je njegova generacija prvi dodir sa političkim dešavanjima imala  kada je bilo bombardovanje 1999.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Veljko Jovanović

- Nakon toga pojavljuje se i ta čuvena demokratska opozicija. Generalno gledano, upitne su stvari šta su nove generacije dobile. Kakve su to vrednosti koje su se pojavile nakon 5. oktobra? Neka moja generacija susrela se prvi put sa bombardovanjem devedesetih. U skladu sa našim godinama, mi ne raspolažemo sa previše informacija o prethodnim ratovima. Mladi svakako treba da se okrenu i ka sadašnjosti i ka budućnosti. Mislim da je Dušanov zakonik najveći simbol državnosti Srbije. Pored njega imamo Hanibalov zakonik i zakonike iz Zapadnog i Istočnog Rimskog carstva. Dušan je okupio najveće sudije tog vremena da naprave zakonik gde će se svima podjednako suditi. Dušanov zakonik je imao cilj da sve velikaše, velmože, velikoposednike ujedini pod jednom kapom i da im ne dozvoli da se odmetnu kao što se i desilo nakon pogibije Dušana Silnog. Svaki mladi Srbin i Srpkinja treba se vaspitava na tradicionalnim, pravim vrednostima koje su se pokazale kao takve kroz istoriju, pa sve do današnjeg vremena - rekao je Jovanović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija