• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Leonidas Stergiu Švajcarska Štutgart

30.11.2023

07:00

Švajcarci nam ukrali brutalnog talenta! Kapiten je reprezentacije i hit Bundeslige!

EPAIMAGES

Fudbal

Švajcarci nam ukrali brutalnog talenta! Kapiten je reprezentacije i hit Bundeslige!

Podeli vest

Leonidas Stergiu, od oca Grka i majke Srpkinje, dominira u dresu Štutgarta, a nedavno je debitovao i u reprezentaciji Švajcarske, dok je u omladinskoj selekciji već godinama kapiten.

U jeku priča o "ukradenim srpskim" talentima, jedan momak prošao je daleko ispod radara. Razlog za to je, verovatno, njegovo ime koje sa razlogom mnoge asocira na Grčku. Reč je o fudbaleru Štutgarta i novopečenom reprezentativcu Švajcarske - Leonidasu Stergiou. 

Odavno je Švajcarska, makar kada govorimo o reprezentativnom fudbalu - "legija stranaca", a selektor Murat Jakin na svoj spisak sve češće stavlja i ime štopera koji vuče poreklo iz Srbije, ali i Grčke. Naime, Leonidas je rođen u gradiću Vatvilu na severo-istoku Švajcarske od majke Srpkinje i oca Grka, odakle potiče njegovo ime. 

Stergiu je svoju fudbalsku karijeru počeo u rodnom gradu, u klubu Vil, ali je kao veoma talentovan, sa svega 13 godina otišao u Sent Galen odakle je krenuo njegov napredak. Sa 17 godina Leonidas je bio prvotimac Sent Galena, standardni omladinski reprezentativac Švajcarske, a ovog leta je dobio šansu da se okuša u Bundesligi kada ga je pozajmio Štutgart. Do sada je odigrao tri utakmice, ostavio je sjajan utisak i sve su prilike da će ga klub sa "Mercedes-Benc" stadiona otkupiti narednog jula. 

Foto: EPAIMAGES

 

 

Nije novopečeni švajcarski reprezentativac često govorio za medije, a i ako jeste, malo je bilo reči o njegovom poreklu. Ipak, septembra 2023. godine u razgovoru za "Blik" govorio je o uticaju svojih roditelja na njegovu karijeru, a tom prikom fotografisao se i sa ujacima Nikosom i Stavrosom koji drže grčki restoran u Lihtenštajnu. 

- Roditelji su mi vrlo rano pokazali koliko je ishrana bitna u životu. Meni i sestrama su uvek davali kvalitetnu hranu, a u našoj kući brza hrana nikada nije bila "na meniju". Poslednjih godina sam proširio svoja znanja, pročitao mnoge knjige i veoma sam disciplinovan kada je ishrana u pitanju - rekao je Stergiou krajem septembra ove godine. 

Leonidas Stergiu dolazi iz ugostiteljske porodice budući da mu je otac dugo godina vodio restoran u Švajcarskoj. 

Tokom svoje igračke karijer Stergiu je odigrao 139 utakmica za Sent Galen, a na Evropskom prvenstvu u Gruziji prošle godine kada su Švajcarci stigli do četvrtfinala svoju reprezentaciju predvodio je sa kapitenskom trakom zajedno sa Darjanom Malešom koji još uvek nije odlučio o tome čije boje će braniti u seniorskoj konkurenciji. Srbija je u opticaju još uvek. 

Grčko-srpski biser koji, igrom slučaja nastupa za Švajcarsku, tokom karijere imao je posredan susret sa Erlingom Holandom čiji savet za što bolji odmor koristi. 

- Čuo sam da Holand nosi naočare sat i po vremena pred spavanja. Zbog toga sam ja to počeo da radim, a zanimljivo je da sam svoje naočare dobio direktno od njega. Moj bivši saigrač Alen Valci igrao je sa Holandom u Red Bul Salcburgu, tada mu je on predložio koji modelj je najbolji za to - otkrio je uz osmeh fudbaler Štutgarta. 

Foto: EPAIMAGES

 

Da je Stergiu potpuno foksiran na svoju karijeru potvrdio je kada je govorio o svojim sportskim navikama. Tada je istakao da ne konzumira hleb, šećere i testu te da mu je jedini cilj da igra fudbal. 

- Tri godine se tuširam hladnom vodom, u početku sam se smrzavao svakog jutra, ali sam vremenom postao otporan na to. Potrebno je vreme da biste osetili prave efekte. Izbacio sam testeninu iz jelovnika, ne jedem šećer, imam tri obroka dnevno, a ni alkohol ne konzumiram, mislim da sam mlad za to - rekao je Sergiu. 

Nažalost, utisak je da je pravi primer mladima i, nadamo se, u budućnosti vrhunski fudbaler zauvek izgubljen za Srbiju...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku
Društvo

Vaskršnjom olimpijadom najmlađi obeležili praznik u Lešku

Crkvena opština Vračevska u Lešku je nakon Vaskršnje Liturgije u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, organizovala Vaskršnju Olimpijadu gde su se deca takmičila u više kategorija najjače i najlepše jaje, najlepši crtež, a takmičili su se i u trčanju u kome su učestvovali osnovci, ali i bebe, puzeći do cilja.

05.05.2024

17:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija