• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.05.2024

22:54

"Zelenski prodao dedu"! Mračni planovi Vašingtona za Ukrajinu! Frka u Harkovu, Rusi samo što nisu! Sve manje stranih plaćenika u VSU (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

"Zelenski prodao dedu"! Mračni planovi Vašingtona za Ukrajinu! Frka u Harkovu, Rusi samo što nisu! Sve manje stranih plaćenika u VSU (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 802. dan.

Režim Zelenskog će prestati da postoji

Foto: EPA

 

Po završetku specijalne operacije u Ukrajini, režim Vladimira Zelenskog će prestati da postoji, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intrvjuu za Jutjub kanal Dialog Vorks.

- Rusija je jasno stavila do znanja da režim Zelenskog neće postojati kada se sve ovo završi - rekao je on.
Riter je takođe naglasio da je mirovna konferencija o Ukrajini u Švajcarskoj, koja će biti održana u junu, besmislena bez učešća Rusije, pošto samo Moskva odlučuje kada će se sukob okončati.
Prema mišljenju eksperta, Ukrajinu čeka tužna sudbina zbog Zapada.
Ruski predsednik Vladimir Putin je u februaru, u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu, rekao da se za okončanje sukoba moraju postići ciljevi specijalne operacije, jedan od njih je denacifikacija, koja predviđa zabranu „svih vrste neonacističkih pokreta" u Ukrajini.

Rusi će ih naći i uništiti, to što ih krijete na zapadu Ukrajine je nebitno! Kijev i NATO imaju glup plan!

Mračni planovi Vašingtona za Ukrajinu!

Predsednik Američkog univerziteta u Moskvi Eduard Lozanski je u članku za American Thinker istakao da je Ukrajina zapravo potrošna roba u rukama Sjedinjenih Država, koje jednostavno slede cilj da održe svoju svetsku hegemoniju.
Sjedinjene Države "koriste Ukrajince samo kao topovsko meso zarad održavanja hegemonije i geopolitičkih prednosti", piše Lozanski u svom materijalu.
On napominje da u te svrhe Vašington provocira, finansira i produžava neprijateljstvo između Rusije i Ukrajine. Istovremeno, ekspert naglašava da ova dva naroda žive zajedno više od tri veka i imaju bliske istorijske, verske, ekonomske, kulturne i porodične veze.
Osim toga, Lozanski je skrenuo pažnju na činjenicu da u ukrajinskom sukobu SAD ostvaruju finansijske interese i razvijaju sopstveni vojno-industrijski kompleks.

I Ameri su ukapirali i odmah oglasili alarm! Ruska vojska je stigla, a Ukrajinci tu nemaju čak ni rovove!

Lavrov: Neke zemlje na konferenciji o
KR žele da ukažu na njenu besmislenost

Foto: Tanjug/AP

 

Neke zemlje koje nameravaju da učestvuju na skupu o Ukrajini u Švajcarskoj planiraju da to učine samo kako bi objasnile besmislenost održavanja takvog događaja bez učešća Rusije i na osnovu ultimatuma, izjavjio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
- Zapadi pokušava da uvuče maksimalan broj zemalja u razvoju i zemalja globalnog juga u ove skupove, a neke zemlje tada objašnjavaju Rusiji da oni učestvuju samo sa jedinim ciljem - da objasne bespredmetnost takvih događaja bez učešća Rusije i na osnovu ultimatuma - rekao je Lavrov za TV kanal ATV.
Dodao je da su se neki "već razočarali i prestali da idu na takve događaje", prenosi Tass.
Lavrov je ocenio da Ukrajina i Zapad nisu spremni za ozbiljan razgovor o mirnom rešenju.

Otkud vam ideja da će Rusi to dozvoliti, nije Putin ovca?! Invazija SAD na Ukrajinu nemoguć scenario, tvrdi analitičar CIA!

Belorusija optužila Litvaniju da ruši vladu u Minsku

Ministar spoljnih poslova Belorusije Sergej Alejnik optužio je litvanske vlasti da finansiraju paravojne snage koje navodno pokušavaju da sruše vladu u Minsku.
''Možda bih dao savet litvanskim političarima. Prestanite da podržavate ekstremiste i finansirate njihove aktivnosti", rekao je šef beloruske diplomatije u intervjuu za RIA Novosti.
On je naglasio da su litvanski političari svesni paravojnih formacija koje se navodno nalaze na teritoriji Litvanije, a koje planiraju promenu vlasti u Belorusiji.
Šef KGB Belorusije Ivan Tertel prethodno je izneo tvrdnju da u Litvaniji, Poljskoj i Ukrajini postoji oko 50 stranih fondova koji finansiraju promociju politike ''meke moći" prema Belorusiji, ali i radikalne opcije za promenu vlasti u toj zemlji.

Ameri i Putin ih namagarčili! Britanici prodali polovinu svog zlata i sada ga imaju osam puta manje od Rusije ili Kine!

Zaharova: Zelenski se predozirao

Foto: EPA

 

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da reči ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o ukrajinskoj zastavi na Božjem ramenu pokazuju da se on "predozirao".
Ona je u intervjuu za Izvestija izjavu Zelenskog da Bog na ramenu nosi amblem sa ukrajinskom zastavom smestila u domen mašte.
"Zastava na ramenu Boga je nešto iz kategorije rituala starih Ukrajinaca u regionu Mesopotamije u periodu njihovog otkrića Amerike. Predoziranje", rekla je Zaharova.
Predsednik Ukrajine pozvao je ranije danas, na pravoslavni Uskrs, svoje sunarodnike da se ujedine u molitvi jedni za druge i vojnike na prvoj liniji, rekavši da će ih Bog, koji "ima amblem sa ukrajinskom zastavom na svom ramenu", voditi ka životu koji će pobediti smrt.

Proruski partizani u Ukrajini tvrde: Bataljoni ukrajinske vojske u Konstantinovki ratuju između sebe!

Mirošnik: Zelenski je prodao dedu

Foto: Reuters

 

Specijalni izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodion Mirošnik ocenjuje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski "izdajnik sećanja na svog dedu", učesnika Drugog svetskog rata, koji bi danas napunio 100 godina. 
Deda predsednika Ukrajine Semjon Zelenski učestvovao je u Drugom svetskom ratu, dobio je čin kapetana i dva ordena Crvene zvezde.
"Šta je trebalo da se desi da unuk proda naslednicima dušmana svog pretka, zemlju, narod i slovensko bratstvo, koje je tada stajalo, a sada se raskida", napisao je Mirošnik na Telegram kanalu.
Mirošnik je priložio i fotografiju ukrajinskog lidera koji stoji ispred groba svog dede i izrazio ogorčenje što je Zelenski prvo poneo cveće na dedin spomenik, a zatim "zagazio u Kanadu do ubice Bandere", prenosi Izvestija.
 

U Harkovu sve napetija situacija! Rusi samo
što nisu, operacija čišćenja pri kraju (VIDEO)

 

 

Ruska vojska zauzima sela jedno za drugim, napredujući u različitim pravcima na ukrajinskim frontovima. Ruski vojnici su 4. maja podigli zastavu Ruske Federacije u selu Kotljarovka u pravcu Kupjanska u Harkovskoj oblasti.
Naselje su zauzeli pripadnici ruske 1. tenkovske armije. Jedinice 47. divizije su pre dva dana probile više linija odbrane Oružanih snaga Ukrajine. Prema preliminarnim izveštajima, ruske snage završavaju operaciju čišćenja u toj oblasti.
Selo Kotljarovka se nalazi južno od Kislovke, gde su ruske snage zadobile uporište u istočnom delu naselja. Borbe su već u toku 23 minuta od Harkova. Ovo naselje se nalazi na brdu i pokriva magistralni put N-26 Kupjansk - Svatovo, dakle igra važnu ulogu u odbrani autoputa.
Očekuje se da će Ministarstvo odbrane Rusije proglasiti punu kontrolu nad Kotljarovkom narednih dana, nakon što oblast naselja bude potpuno obezbeđena.
Prema izveštajima iz ruskih ali od nedavno i zapadnih izvora, ukrajinski vojnici sa povlače svojih vojnih položaja pod teškim granatiranjem ruske artiljerije i masivnim vazdušnim napadima, uprkos naređenju ukrajinske vojne komande.

Stravična najava stiže iz Evrope: Rusija će uskoro napasti sve! Britanci širom kontinenta upozorili na nezapamćen pakao!

Ugroženi položaji Ukrajinaca u Donbasu

Nakon pada Časova Jara, položaji ukrajinskih oružanih snaga u Donbasu biće ugroženi, piše „Independent".
- Ako ruska vojska preuzme kontrolu nad ovim gradom, njihova artiljerija na uzvišenjima Časovog Jara slobodno će vršiti udare na ukrajinsku vojsku u Kramatorsku, Slavjansku, Konstantinovki i Družkovki - navodi se u članku.Takođe se primećuje da će oslobađanje grada omogućiti da se Rusija približi punoj kontroli nad Donjeckom oblasti.

Sve manje stranih plaćenika u VSU

Došlo je do odliva stranih plaćenika iz redova Oružanih snaga Ukrajine, a među razlozima su veliki gubici i besmislena naređenja, izjavio je za RIA Novosti senator iz Hersonske oblasti Igor Kasjukevič.

Ovo će biti najveća Putinova pobeda! Ameri sve potvrdili: Ukrajina gubi čak dva ključna grada?! Ali, pakao tada tek kreće...

Kijev reagovao na poternicu koju za Zelenskim

 

 

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je rusko izdavanje naloga za hapšenje predsednika Volodimira Zelenskog „dokaz očaja ruske državne mašinerije i propagande", prenosi Ukrajinska pravda.
- Ruski izveštaji o navodnom dodavanju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na nalog ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju očaj ruske državne mašinerije i propagandu. Rusi ne znaju šta drugo da izmisle da privuku pažnju - istakli su Ukrajinci.
- Podsećamo sve da je, suprotno bezvrednim ruskim najavama, nalog Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog diktatora Vladimira Putina po optužbi za ratne zločine stvaran i sprovodiv u 123 zemlje - dodaju oni.

Gori Ukrajina! Blekrok rešio da uzime sve?! Svetski moćnici spremaju žestok udar na Zelenskog, poznato i kada!

 

Uzbuna za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

 

(VIDEO) Počinje termobarično prženje Ukrajine! Ruski snimak se munjevito širi mrežama, ovo nije viđeno u istoriji ratovanja

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

Ruski PVO sistemi su u prethodna 24 časa oborili 20 ukrajinskih dronova i dve navođene bombe „hamer“;

Operativno-taktička avijacija, raketne snage i artiljerija su uništile: skladište raketnog naoružanja zapadne proizvodnje na području grada Odese, kao i radarsku stanicu za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-19 kod sela Kozjutovka u Harkovskoj oblasti. Osim toga, uništeno je skladište goriva Zajedničkog centra za logističku podršku Oružanih snaga Ukrajine, pogoni za proizvodnju raketnog goriva, kao i naoružanja za bespilotne letelice, ljudstvo i vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine u 108 okruga;

Grupa snaga „Zapad“ poboljšala je položaje na prednjem delu fronta i odbila šest napada ukrajinske vojske. Protivnik je izgubio do 305 vojnika i dva oklopna vozila. Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe D-20, samohodna haubica „gvozdika“, četiri haubice D-30 i artiljerijsko oruđe M119;

Grupa „Dnjepar“ je tokom prethodnog dana uništila koncentrisanje žive sile tri ukrajinske brigade i odbila jedan kontranapad. Protivnik je izgubio do 45 vojnika, samohodno artiljerijsko oruđe „paladin“, haubicu M777 i haubicu D-30;

Grupa snaga „Istok“ zauzela je povoljnije položaje. Gubici ukrajinske vojske iznose do 135 vojnika. Uništena su tri kamioneta, haubica FH-70, haubica „msta B“ i protivtenkovski top MT-12 „rapira“;

Južna grupa snaga zauzela je povoljnije položaje. Gubici ukrajinske vojske iznose do 290 vojnika. Uništena su dva automobila, haubica M777, tri haubice D-30, samohodna haubica „gvozdika“ i protivtenkovski top MT-12 „rapira“;

Grupa snaga „Centar“ potpuno je oslobodila mesto Očeretino u DNR i poboljšala taktičke položaje. Ukrajinske snage izgubile su do 380 vojnika. Uništen je jedan ukrajinski tenk „abrams“, dva borbena vozila pešadije, od kojih jedan „bredli“, oklopno vozilo i tri kamioneta. Tokom kontrabaterijske borbe uništena je haubica M777, samohodno artiljerijsko oruđe „krab“, laka haubica M102, haubica D-20, samohodno oruđe „gvozdika“ i haubica D-30.

 

 

Kritično! Ruše Lukašenka! Stižu paravojne snage, upalili se svi alarmi u Minsku! "Spremni su..."

 

Ukrajinci beže u Moldaviju

Državljani Ukrajine pokušavaju da pobegnu iz zemlje tranzitnim putem u Odeskoj oblasti koji prolazi kroz selo Palanka u Moldaviji, pri čemu automobile ostavljaju na samom auto-putu, saopštio je predstavnik ukrajinske Državne pogranične službe Andrej Demčenko.
Demčenko je dodao da pogranična služba čini sve da spreči takve pokušaje, sarađujući sa moldavskim kolegama.
 

 

Gotov je! Rusi otkrili šta su upravo uradili Zelenskom! "Počelo odbrojavanje razularenom diktatoru..."

 

Odlaganje vojne pomoći koštalo Kijev


Odlaganje izdvajanja vojne pomoći Ukrajini, nedavno odobrene u Vašingtonu, skupo je koštalo Kijev, piše „Gardijan“.

„Šestomesečno kašnjenje u pružanju američke vojne pomoći... skupo je koštalo Ukrajinu. Ono je omogućilo Rusiji da preuzme stratešku inicijativu nakon neuspeha kontraofanzive Kijeva prošlog leta“, navodi list.

U tekstu se napominje da, iako su prve partije artiljerijskih granata i raketa dugog dometa već stigle u Ukrajinu u okviru novog paketa pomoći, biće potrebno nekoliko nedelja da naoružanje i tehnika u velikim količinama stigne na liniju fronta.

 

(VIDEO) Ratno stanje u SAD! Nesvakidašnje scene, Ameri ovo ne pamte! Organi reda žestoko uzvratili demonstrantima!

 

Uzbuna za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
 

(VIDEO) Rusija uzima sve ovo?! Francuski pukovnik šokirao uživo na TV: Časov Jar je tek početak, sledi katastrofa...

 

Napadnuto skladište municije u Harkovu

Oružane snage Rusije izvele su napad na skladište municije i vojnu bazu ukrajinske vojske u regionu Nova Bavarska u Harkovu, izjavio je za Sputnjik koordinator proruskog ilegalnog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje izvore.

 

Putin ih nije poštedeo! Dugo su ga provocirali, sada je stigao odgovor! Moćna azijska država će ovo dugo pamtiti!

 

Eksplozije u Dnjepropetrovsku

Načelnik ukrajinske Dnjepropetrovske oblasne vojne uprave Sergej Lisak saopštio je da je u eksplozijama u Dnjepropetrovsku oštećeno nekoliko infrastrukturnih objekata, a zabeleženi su i požari.

 

Kakav poraz! Rusi jednim dugmetom sve zbrisali! Amerika poslala razorno oružje, a onda je stigao neočekivan odgovor Moskve!

 

Ukrajina napada dronovima preko Dnjepra

Ukrajinske snage intenzivirale su napade dronovima na gradove i sela u Hersonskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik senator iz regiona Igor Kastjukevič.

- U poslednje vreme u Hersonskoj oblasti je intenziviran rad dronova Oružanih snaga Ukrajine na civilne objekte na levoj obali i infrastrukturi energetskog kompleksa - rekao je on.
 

 

Prekipelo! Šta ovo Putin radi sa Vagnerom?! Šojguu stigla zloslutna poruka: Možeš biti sledeći...

 

Hronika Specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

Oružane snage Rusije su tokom dana napale nekoliko ciljeva na teritoriji koju kontroliše kijevski režim, uključujući objekat u Velikodolinskom u Odeskoj oblasti i trafostanicu Pavlogradskaja-330 u Dnjepropetrovskoj oblasti. Zauzvrat, Ukrajina je ponovo napala Krim balističkim raketama ATACMS.

U pravcu Bahmuta, ruske trupe su se ukopale u prirodni rezervat Stupki-Golubovskie-2 u oblasti Severskog kanala Donjeck - Donbas, a jugoistočno od Krasnoja proširili su kontrolnu zonu u susednim šumskim pojasevima.

U pravcu Avdejevskog, ruske oružane snage su oslobodile Arhangelskoe, što otvara put za ofanzivu u pravcu Kalinova. U oblasti Novopokrovskog, ruske trupe su uništile još jedan tenk M1A1SA Abrams, kao i borbeno vozilo pešadije M2A2 ODS Bredli.

Na Donjeckom pravcu ruske trupe su preuzele kontrolu nad većim delom teritorije fabrike vatrostalnih materijala Krasnogorovski. Takođe se saznalo za značajno napredovanje Oružanih snaga Rusije u centralnom delu Georgijevke i južno od Pobede.

 

Američki oficiri šokirani odlukom Vašingtona! Ovo u Ukrajini nikada neće moći da urade: Šta hoćete da postignete?!

 

Gončarenko ne odbacuje mogućnost da Kijev traži i vojnike iz Evrope

Poslanik ukrajinskog parlamenta Aleksej Gončarenko nije odbacio mogućnost da Kijev zatraži da u zemlju budu poslati vojnici iz evropskih zemalja.

- Ako situacija na frontu pokaže da ne možemo da zaustavimo Vladimira Putina sami bez evropske vojne podrške i snaga, onda da, smatram da je moguće da to zatražimo - rekao je Gončarenko za francuski TV kanal LCI, dodajući da su izjave francuskog lidera Emanuela Makrona na tu temu dobar znak.

 

Teško Izraelu! Iran kopirao Putinovo razorno oružje! Novi jurišni dron izazvao strah i paniku na Bliskom istoku!

 

Eksplozije širom Ukrajine

Ukrajinski mediji izvestili su o eksplozijama u Nikolajevskoj oblasti i Odesi. Eksplozije su se čule i u Dnjepropetrovsku i Harkovu gde potom u industrijskoj zoni izbio požar.

 

Da li su ovi normalni?! Putinu tačno otkrili gde da gađa! Rusi nanišanili mete, čeka se naređenje vrhovnog komandanta! 

 

Petoro ranjeno u eksplozoiji u Belgorodu

U Belgorodu je odjeknula eksplozija, a kako je saopštio gubernator regiona Vjačeslav Gladkov, pet osoba je ranjeno. Oni su prebačeni u bolnicu i nisu u životnoj opasnosti. Trideset stambenih objekata je pretrpelo oštećenja u eksploziji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja
Društvo

Mali: U Beogradu će se narednih godina izgraditi ili obnoviti šest muzeja

U narednih nekoliko godina u Beogradu će biti izgrađeno ili rekonstruisano šest muzeja, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali koji je sa ministrom kulture Nikolom Selakovićem kod zgrade stare Glavne železničke stanice predstavio nove muzeje koji će biti izgrađeni ili rekonstruisani u Beogradu.

18.05.2024

16:32

Vesić: Inženjeri i naučnici daju značajan doprinos razvoju Srbije u budućnosti! (FOTO)
Politika

Vesić: Inženjeri i naučnici daju značajan doprinos razvoju Srbije u budućnosti! (FOTO)

Svečanom akademijom danas je obeleženo 64 godine postojanja i 50 godina imena Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a tom prilikom ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da je ovo doba u kome profesija inženjera nikada nije bila cenjenija, kao i da će u budućnosti za inženjere i mlade naučnike biti mnogo više posla kako bi naša zemlja postala bolje mesto za život svih građana.

18.05.2024

16:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12