• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

25.04.2024

22:11

Kina se sprema za rat sa SAD, prodaje obveznice FED i kupuje zlato da bi ga pretvorila u oružje koje će srušiti Ameriku!

Reuters/Fotoiluistracija

Vesti

Kina se sprema za rat sa SAD, prodaje obveznice FED i kupuje zlato da bi ga pretvorila u oružje koje će srušiti Ameriku!

Podeli vest

Kina se sprema za rat sa SAD ne samo na vojnom planu. Narodna banka Kine prodaje obveznice američkog FED i kupuje zlato, često i tajno. Antikineska histerija koja je pokrenuta u Sjedinjenim Državama očigledno je za Peking "kap koja je prelila čašu"!

Peking je u Americi proglašen "saučesnikom agresora" u Ukrajini, a administracija predsednika Džozefa Bajdena zbog toga razmatra mogućnost uvođenja sankcija kineskim bankama. Sankcije su već na snazi protiv nekih kineskih preduzeća zbog isporuke "robe dvostruke namene" Ruskoj Federaciji. Si je takođe optužen da je navodno pripremao napad na Tajvan i za "agresivno ponašanje" u Južnom kineskom moru, kao i "preterani" izvoz jeftine kineske robe, analizira ruska Pravda.

 SAD su takođe sklopile bezbednosni pakt sa Australijom i Velikom Britanijom protiv Kine i rasporedile raketni sistem srednjeg dometa na Filipinima koji stiže do kineske obale.

Kina se sprema za rat

Na osnovu ovih i drugih negativnih faktora, vlasi u Pekingu odlučile su da zemlju pripreme za rat sa SAD.

Tako je u julu 2022. godine donet je zakon protiv separatizma, koji omogućava rešavanje tajvanskog problema i vojnim sredstvima. Povećani su izdaci za odbranu, i izdaci za uvođenje veštačke inteliogencije u vojsku. Predsednik Si je pozvao na stvaranje vojnomedicinskih univerziteta svetske klase, ističući da oni treba da se fokusiraju na „bojno polje i trupe".

Kina u međuvremenu aktivno prodaje američke državne obveznice (Treasuries) kako bi sprečila konfiskaciju svoje imovine, kao što su SAD nedavno učinile u pogledu ruske imovine usvajanjem odgovarajućeg eksteritorijalnog zakona. Istovremeno, Narodna banka (PB) Kine kupuje zlato kako bi se, ako je potrebno, moglo pretvoriti u oružje.

Kineski trezorski fondovi su pali sa oko 1,1 bilion dolara u 2021. na 775 milijardi dolara u 2023. i dostigli najniži nivo u poslednjih 14 godina, pokazuju najnoviji podaci američkih Federalnih rezervi (FED). Kina je u februaru prodala još 22,7 milijardi dolara u trezorima.

Kupovina državnih obveznica, koje omogućavaju refinansiranje američke privrede, ranije su privlačile strane investitore (ne samo Kine). Sada se povlače iz Trezora, tako da američki budžet iz meseca u mesec doživljava ogroman deficit (dva triliona dolara).

Istovremeno, prinosi američkog trezora nastavljaju da rastu. I to je veliki problem, s obzirom da je Vašington potrošio 522 milijarde dolara na otplatu kamata na dug samo do sredine fiskalne 2024. godine. Ovo je 35,9 odsto više nego u istom periodu fiskalne 2023. godine. Istovremeno, sam dug SAD je astronomski - više od 34 triliona dolara.

Zlato će postati oružje

Zlato je jedina imovina koja raste u vrednosti i nije podložna hirovima Sjedinjenih Država, a ako dođe do rata, Kina će zlato pretvoriti u oružje.

Narodna banka Kine dodala je više od 300 tona zlata u svoje rezerve od oktobra 2022. Kako pišu analitičari , Narodna banka takođe tajno kupuje zlato i njene ukupne rezerve su premašile 5.300 tona, što je više od 2,5 puta više od zvaničnih podataka.

Amerikanci veruju da Kinezi „sada nemaju nikoga ko je zaista učestvovao u ratu", pa će američka vojska imati prednost. Ali Rusija ima tako obrazovane ljude, kao i iskustvo u radu kao savetnici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Plaćeno porodiljsko odsustvo u Srbiji među najdužim u svetu: Mnoge države nisu ni blizu tako velikodušne, evo gde nije ni plaćeno!
Društvo

Plaćeno porodiljsko odsustvo u Srbiji među najdužim u svetu: Mnoge države nisu ni blizu tako velikodušne, evo gde nije ni plaćeno!

Plaćeno porodiljsko odsustvo nije, kao što bi moglo da se učini na prvi pogled i kako bi svako zdravorazumski pomislio, zakonsko pravo svake žene na svetu. Neke zemalje garantuju zaposlenima potpuno plaćeno porodiljsko odsustvo, dok druge nude delimično plaćanje - ali neke zemlje uopšte se ne obavezuju na plaćeno porodiljsko odsustvo.

05.05.2024

14:19

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"
Fudbal

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"

Teške reči uputili su ruski treneri na račun legende srpskog fudbala Saše Ilića (46)! Tek što je preuzeo klupu ruskog kluba Nižnjeg Novgoroda, tamošnji treneri ostrvili su se na njega i poručili da on nema dovoljno jaku trenersku biografiju da bi postao strateg ove ekipe.

05.05.2024

12:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija