• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.04.2024

08:40

Pala odluka Si Đinpinga! Kina u šoku, ovo skoro da ne pamte: Vojska dobila najveći mogući zadatak: Odmah...

EPA/Shutterstock

Vesti

Pala odluka Si Đinpinga! Kina u šoku, ovo skoro da ne pamte: Vojska dobila najveći mogući zadatak: Odmah...

Podeli vest

Kineski lider Si Đinping naredio je najveću reorganizaciju nacionalne vojske od 2015. godine, uključujući veliku reviziju odeljenja za sajber ratovanje. Kina će tako ugasiti Strateške snage za podršku, ogranak koji je stvoren pre skoro devet godina da bi se ujedinili vojni napori u svemiru, sajber prostoru i političkom i elektronskom ratu, objavila je državna novinska agencija Sinhua.

Umesto toga, Si je pozvao na stvaranje potpuno novog ogranka vojske pod nazivom Snage za informativnu podršku. Sva vojna odeljenja koja su bila odgovorna za svemirsko i sajber ratovanje, a koja su ranije bila pod komandom Snaga za stratešku podršku, biće ojačana i integrisana.

Svemirske snage su i dalje u relativno apstraktnoj poziciji, baš kao i njihovi potencijalni rivali u američkoj vojsci, ali se početne pozicije očigledno već zauzimaju.

Ovo restrukturiranje je deo tekuće borbe za primat i globalni uticaj između druge najveće ekonomije na svetu i Sjedinjenih Američkih Država. I dok je svemir i dalje prilično apstraktno polje za borbu, sajber rat se pojavljuje kao ključno bojno polje danas i u bliskoj budućnosti.

SAD, Velika Britanija i Novi Zeland su nedavno više puta optuživali Kinu da sponzoriše zlonamerne aktivnosti hakera koji ciljaju demokratske institucije i procese. Si je naglasio da će nova grana vojske "pružati ključnu podršku u koordinaciji stvaranja i korišćenja sajber prostora i informacionih sistema".

Li Vej, politički komesar koji je bio zadužen za sada ugašene Strateške snage za podršku, preuzeće identičnu ulogu u novostvorenom vojnom sektoru. Li je, naravno, krotko obećao da će "odlučno poštovati" uputstva Si Đinpinga. Novi vojni komandant Snaga za informativnu podršku je Bi Ji, objavila je državna televizija CCTV. U praktičnom smislu, promene imaju za cilj bolje prilagođavanje kineske vojske "informatizaciji" savremenog ratišta, objasnio je za Japan Tajms Cao Veidong, penzionisani istraživač sa Mornaričke akademije kineske vojske. Restrukturiranje ovih vojnih grana trebalo bi da dovede do boljeg raspoređivanja i ciljanja satelitskih sistema, sajber sposobnosti i alata za elektronsko ratovanje, kaže Cao.

Bivši komandant Strateških snaga za podršku Ju Kianšeng je, inače, nestao iz vidokruga javnosti i niko nije imao pojma gde se nalazi. Njegov nestanak, kako se spekuliše, deo je velikih preokreta koji se dešavaju u kineskom vojnom vrhu poslednjih godinu dana. I iako se Ju pojavio nedavno, nije poznato da li će ponovo imati istaknutu ulogu u vojsci i šta bi to moglo biti.

Njegov i slični nestanci istaknutih vojnih ličnosti, kao i ova najnovija reorganizacija, samo su nastavak Sijeve sveobuhvatne čistke vojnog establišmenta. Američki obaveštajni zvaničnici veruju da su ovi potezi uglavnom napravljeni kao odgovor na otkrivanje endemske korupcije u vojsci. Ovo uključuje raketne snage, granu koja upravlja rastućim nuklearnim arsenalom Kine.

Ministar odbrane Li Šangfu je takođe smenjen tokom čistke, bez objašnjenja, u oktobru prošle godine, a tu funkciju je u decembru preuzeo mornarički veteran Dong Jun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija