• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

24.04.2024

22:11

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Fotoilustracija

Vesti

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Podeli vest

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

Otkrili su da 45 odsto urbanog zemljišta tone brže od tri milimetra godišnje, dok 16 odsto tone brže od 10 milimetara godišnje. Najveći kineski grad Šangaj nastavlja da tone uprkos tome što je već potonuo oko tri milimetra u poslednjih 100 godina. Gradovi poput Pekinga i Tianjina takođe su pogođeni ovim problemom.

Razlozi za sleganje i propadanje gradova su brojni, ali istraživači sugerišu da bi vađenje podzemnih voda moglo biti ključni faktor, prenosi Science Alert.

Profesor Robert Nikols sa Univerziteta Istočne Anglije ističe da je vađenje vode verovatno glavni razlog, posebno u oblastima koje su nedavno naseljene.

- U Kini ima mnogo ljudi koji žive u oblastima koje su relativno nedavno sedimentovane, geološki gledano. Dakle, kada izvučete podzemnu vodu ili isušite tlo, ona ima tendenciju da se slegne - rekao je on.

Rešenje problema može biti u dugoročnoj i održivoj kontroli ekstrakcije podzemnih voda. Sleganje već košta Kinu više od 7,5 milijardi juana godišnje.

Ovaj problem nije ograničen samo na Kinu. Februarska studija pokazuje da je oko 6,3 miliona kvadratnih kilometara zemlje širom sveta u opasnosti od sleganja, a Indonezija je jedna od najteže pogođenih zemalja. Čak se i delovi SAD suočavaju sa ovim problemom, sa više od 17.000 kvadratnih milja zemlje u 45 država koje su direktno pogođene. Više od 80 posto slučajeva slijeganja u SAD povezano je sa ekstrakcijom podzemnih voda.

- Sve veći razvoj zemljišnih i vodnih resursa preti da pogorša postojeće probleme sleganja zemljišta i pokrene nove - dodaju oni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Jokanović brutalan! Zabrinut sam za Partizan, ali kada je vaš - vodite ga onda!
Partizan

Jokanović brutalan! Zabrinut sam za Partizan, ali kada je vaš - vodite ga onda!

Bio sam srećan i zadovoljan dok sam bio u klubu sa generalnim sekretarom Gordanom Petrićem, sportskim direktorom Ivanom Tomićem, potpredsednikom Batom Mirkovićem. Mi smo ista generacija i smatrali smo Partizan našim, a onda su nam objasnili da nije naš nego njihov. Pa smo rekli – kad je vaš, vodite ga, a mi ćemo se baviti nekim drugim stvarima, kaže Slaviša Jokanović (55), proslavljeni fudbaler crno-belih.

04.05.2024

12:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija