• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.04.2024

05:17

(VIDEO) Šta je ovo?! Ameri na nogama! Primećena misteriozna letelica na kineskom avionu, svi se mole: Samo da nije to...

Twitter printscreen

Vesti

(VIDEO) Šta je ovo?! Ameri na nogama! Primećena misteriozna letelica na kineskom avionu, svi se mole: Samo da nije to...

Podeli vest

Na kineskoj društvenoj mreži Veibo objavljena je fotografija na kojoj se vidi kineski bombarder H-6, koji ispod trupa nosi veliku letelicu crne boje.

U početku je spekulisano da je u pitanju bespilotna špijunska letelica na raketni pogon VZ-8, koja se lansira upravo sa aviona H-6. Ipak, Warzone piše da silueta objekta sa slike nije u skladu sa izgledom VZ-8, niti drugim poznatim kineskim vazdušnim sistemima.

VZ-8 je prvi put viđen 2019. godine na paradi u Pekingu povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine. Kasnije te godine pojavili su se dokazi da su ovi dronovi već u operativnoj službi barem u ograničenom stepenu.

 

 

Američka vojska procenjuje da je podvarijanta aviona H-6M jedna od lansirnih platformi za VZ-8. To je otkriveno u poverljivim dokumentima koji su prošle godine procurili na internet od strane pripadnika vazduhoplovstva Nacionalne garde Masačusetsa.

Varijanta H-6N, "matični brod" koji lansira rakete i bespilotne letelice, više puta je primećena kako nosi različite tipove balističkih i hipersoničnih projektila.

Andreas Rupreht, stručnjak za kineski vazduhoplovstvo, kaže da letelica sa fotografije definitivno nije VZ-8.

 

 

- Izgleda da je zaista veća letelica, šira, i ima drugačiju geometriju krila. Moguće je da je ono što ovde vidimo nova varijanta ili derivat VZ-8. Međutim, ovo bi bio veliki redizajn koji se značajno razlikuje od poznate konfiguracije VZ-8 i u pogledu veličine, i u pogledu oblika - rekao je Rupreht.

Postoje spekulacije da je letelica sa fotografije hipersonična testna stanica MD-22, iako se razlikuje i od te letelice.

 

 

Američki portal piše da postoji mogućnost da je u pitanju hipersonična letelica, ili objekat tog tipa koji je još uvek u razvoju, sa mogućnošću obavljanja više misija, uključujući i napade, kao i prikupljanje obaveštajnih podataka.

Poslednjih godina, američko vazduhoplovstvo istražuje ideju o hipersoničnoj letelici sa vazdušnim lansiranjem, i sa mogućnošću za višekratnu upotrebu.

Kina godinama ulaže u hipersonične tehnologije, i na neki način je ispred SAD u tehnološkoj areni, piše američki portal.

Kineska državna vazduhoplovna industrija takođe mnogo ulaže u razvoj svemirskih letelica za višekratnu upotrebu. Poslednjih godina su se pojavile leteliec koje bi mogle da se lansiraju i iz vazduha, umeso tradicionalnim raketama.

Jedan dizajn svemirske letelice za višekratnu upotrebu, poznatije kao Šenlong je u prošlosti nošen zakačen za avione radi testiranja. Međutim, oblik misterioznog objekta nije u skladu sa tipičnim dizajnom svemirskog aviona, što ga čini manje verovatnim kandidatom za misteriozni objekat.

Uvek postoji mogućnost da je ono što je ovaj H-6 nosio nešto potpuno drugačije od navedenih opcija. Oblik misterioznog objekta je u nekim aspektima sličan izmišljenom hipersoničnom avionu Darkstar, koji je Lokid Martin konstruisao za film Top Gun: Maverik, piše Warzone.

Američki portal zaključuje da bez jasnijih fotografija misteriozne letelice prosto nije moguće sa sigurnošću tvrditi šta je tačno u pitanju.

Portal Warzone skreće pažnju da iako se na slici ne vide znaci manipulacije, realna je mogućnost da je fotografija menjana i to treba imati na umu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija