• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/oružjeonlone.com

21.04.2024

20:36

Udar za Vašington! Kako se Kina ovog dosetila, američke stelt avione učinili potpuno "vidljivim"!

EPA

Vesti

Udar za Vašington! Kako se Kina ovog dosetila, američke stelt avione učinili potpuno "vidljivim"!

Podeli vest

Kineski naučnici razvili su tehnologiju za otkrivanje američkih stelt aviona kojom mogu da pojačaju izuzetno slabe signale ne samo F-22 i F-35, već i B-21, koji još nije ušao u službu vojske SAD, za čak 60 hiljada puta.

Kako navodi South China Morning Post, Kina je prošle godine razvila tehnologiju za otkrivanje i lociranje stelt lovaca u infracrvenom spektru, koji mogu da otkriju avione F-22 na udaljenosti do 300 kilometara.

Time su tehnološke mogućnosti američkog ratnog vazduhoplovstva u zapadnom Pacifiku bile značajno smanjene, tvrde kineski mediji.

Zahvaljujući novim kineskim tehnologijama, moguće je otkriti F-22, koji se smatra jednim od najboljih stelt lovaca na svetu, čiji frontalni radarski presek ne prelazi jedan kvadratni centimetar.

Kako se navodi, vodeći američki lovci se otkrivaju čim uđu u vizuelni domet infracrvenih vođenih projektila.

Prvi takozvani stelt avion, F-117

Dakle, zahvaljujući blagovremenom otkrivanju, američkim lovcima je praktično uskraćena stelt sposobnost da lansiraju projektile ili ispuste klizne bombe dok se približavaju poprištu operacija.

Kako se navodi u relevantnoj dokumentaciji, nova metoda detekcije omogućava pokrivanje površine od oko 63 hiljade kvadratnih kilometara sa greškom koja ne prelazi 20 metara. Kako god da manevriše F-22, neće moći da izbegne da ga prime radari PVO.

Foto: Reuters

 

Studija tvrdi da ova inovacija omogućava kineskim radarskim sistemima da sa velikom preciznošću odrede poziciju F-22 u realnom vremenu.

Ako je tačno, ovo bi moglo značajno da utiče na efikasnost F-22, posebno imajući u vidu veliki domet njegovih raketa vazduh-vazduh i potrebu za određenim operativnim radijusom za napade sa zemlje.

Međutim, nezavisni zapadni stručnjaci pozivaju na oprez u tumačenju ovih tvrdnji. Metodologija studije i specifični detalji metode otkrivanja nisu objavljeni, što otežava verifikaciju, ali time se zadržava tajnost kineskog rešenja ovog problema.

Stelt dizajn F-22 je složena i dobro čuvana tajna. Američko ratno vazduhoplovstvo kontinuirano nadograđuje i usavršava svoju "stelt tehnologiju" u nadi da će ostati ispred potencijalnih protivnika.

Uprkos ovoj novoj tvrdnji, F-22 ostaje zastrašujući avion sa naprednim mogućnostima, a setite se, oborio je i balon. Američko vazduhoplovstvo će verovatno nastaviti da razvija protivmere i održava svoju prednost u vazdušnoj superiornosti.

Iako tvrdnje kineske studije zaslužuju pažnju, nezavisna verifikacija i tekući napredak u američkoj stelt tehnologiji su suštinska razmatranja. Pravi uticaj na efikasnost prikrivenosti američkih aparata poput F-22, ostaje tek da se dokaže.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nastradali vozač živeo sam sa majkom! Oglasili se prijatelji i poručili ovo (FOTO/VIDEO)
Utvrđuju se detalji nezgode

Nastradali vozač živeo sam sa majkom! Oglasili se prijatelji i poručili ovo (FOTO/VIDEO)

Komšije, prijatelji i kolege pokojnog Momčila Radosavljevića (56) iz Bariča, vozača autobusa koji je juče poginuo u saobraćajnoj nesreći u selu Stubline kod Obrenovca, i dalje su u šoku da njihovog Moce više nema. S tugom i u bolu saosećaju sa njegovom porodicom i familijom, a kako saznajemo, Momčilo je živeo samo sa majkom, koja je posle njegove pogibije ostala sama!

22.05.2024

20:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija