• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

12.09.2023

09:21

"Znali smo da će ovaj dan doći!" Zapanjujuća pojava u Evropi, nije daleko ni od Srbije: Ovo je prvi put!

EPA

Vesti

"Znali smo da će ovaj dan doći!" Zapanjujuća pojava u Evropi, nije daleko ni od Srbije: Ovo je prvi put!

Podeli vest

Crveni vatreni mrav, jedna od najinvazivnijih vrsta na svetu, prvi put je pronađen u Evropi, pokazalo je novo istraživanje.


Istraživači su identifikovali 88 gnezda crvenih vatrenih mrava raspoređenih na pet hektara u blizini grada Sirakuze na Siciliji u Italiji.

Ova vrsta mrava, čiji je naučni naziv Solenopsis invicta, poreklom je iz Južne Amerike, ali se tokom prošlog veka proširio po većem delu SAD, Meksika, Kariba, Kine i Australije.

- Solenopsis invicta je jedna od najgorih invazivnih vrsta. Može se širiti alarmantno brzo - izjavio je glavni autor studije Matia Menčeti, istraživač sa Instituta za evolucionu biologiju u Španiji.

- Pronalaženje ove vrste u Italiji bilo je veliko iznenađenje, ali smo znali da će ovaj dan doći - rekao je Menčeti.

Ovi insekti mogu biti agresivni kada su uznemireni i imaju bolan ubod, koji iritira kožu i može izazvati alergijske reakcije. Mrav, takođe, može oštetiti useve i lokalne ekosisteme, preneo je Si-En-En.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku
Politika

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) u Crnoj Gori Milan Knežević tradicionalnim pozdravom "Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese" čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske i svim vernicima i upitao ima li naroda na Zapadnom Balkanu koji je u prošlom ali i ovom veku više postradao nego što je srpski.

04.05.2024

17:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija