• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.05.2024

17:18

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku

ATAIMAGES

Politika

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku

Podeli vest

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) u Crnoj Gori Milan Knežević tradicionalnim pozdravom "Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese" čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske i svim vernicima i upitao ima li naroda na Zapadnom Balkanu koji je u prošlom ali i ovom veku više postradao nego što je srpski.

- Ali da bi sin Božiji vaskrsnuo treba i mi kao narod da vaskrsnemo u moralnom, društvenom, duhovnom, materijalnom i sveukupnom smislu. Plašim se da kojim slučajem raspeti Hrist odluči da poseti Crnu Goru, malo bi ga ko od nas prepoznao u ovoj jurnjavi za prolaznim, što je možda i utešnije u odnosu na onog inkvizitora iz Sevilje o kom Dostojevski piše, koji je ljudima presuđivao u ime Gospoda, a onda kad je video Gospoda, isterao ga je iz grada zapretivši mu da će ga ponovo razapeti jer mu kvari posao - naveo je Knežević u svojoj čestitki.

Nažalost, konstatuje Knežević, načela globalnog sela i geopolitika jačeg u tom selu sve više nas dovode u stanje svejednoće i udaljavaju od principa humanosti i žrtve za bližnjega svoga.

- Ako nema Boga, onda je sve dozvoljeno, opet je negde zavapio Dostojevski, ali Boga će biti i ako ne bude nas. Što znači da nije sve do Boga, nešto je i do nas. Zato nije dopušteno ćutati ili se skrivati iza baroknih rečenica, kad svi očekuju da čuju glas razuma i srca, kad nije dovoljno jednom godišnje pomenuti Kosovo i Metohiju i naš stradalni narod na svetoj zemlji koji svojim ostankom čuva Visoke Dečane, Pećaršiju, Gračanicu, Devič, prizrensku Bogosloviju - naveo je Knežević i upitao:

- Ima li naroda na Zapadnom Balkanu koji je u prošlom ali i ovom veku više postradao nego što je naš? I ko onda ima pravo da ćuti od ovih koji treba da govore, dok nas krčkaju u karakazanu genocida na tihoj vatri UN?

Foto: Printscreen/TV Pink

 

Našu crkvu, ukazao je Knežević, označili su kao ideologa i inspiratora građanskog rata u bivšoj velikoj državi, i sad je preostalo da joj za desetak dana udare i pečat genocida, i pošalju uputstvo kako od sad treba da se pišu tropari, koga spomenuti u molitvama i nad kime ne treba služiti opelo.

- Zato čekam taj glas prvopozvanih, vapaj, svejedno, samo neka se čuje, makar jedino mrava trgnuo iz sna, posle kojeg bi mrav urliknuo: Dosta je više! - naveo je Knežević u čestitki.

Knežević je čestitku uputio patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu Joanikuju, vladici budimljansko nikšićkom Metodiju, vladici mileševskom Atanasiju, vladici zahumsko hercegovačkom Dimitriju, sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!
Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!

Mađarski premijer kaže da je opravdano pretpostaviti da je motiv za atentat na slovačkog premijera bio rat u Ukrajini, budući da snažnim centrima moći odgovara da taj sukob bude nastavljen. Sugerisao je da je to u interesu Amerike

18.05.2024

11:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija