• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: JP

03.09.2023

19:53

(VIDEO) Iran dobio i ruske Jakove-130, za neprijatelje Teherana ovo je strašna vest!

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) Iran dobio i ruske Jakove-130, za neprijatelje Teherana ovo je strašna vest!

Podeli vest

Pojava Jaka u Iranu predstavlja veliki razvoj događaja u regionu jer se potvrđuje percepcija da je Iran na pragu povećanja svojih vojnih pretnji i kapaciteta.

Iranski provladini mediji navode da ta zemlja sada upravlja naprednim avionom za obuku Jak-130 iz Rusije. Jak-130 je dizajniran da pripremi iranske pilote za upravljanje naprednim avionima, kao što su borbeni avioni 4. generacije. Iran godinama pokušava da nabavi ruske avione kako bi ojačao svoje vazdušne snage. Još nije jasno da li će ovaj novi dolazak značiti da će iransko-ruski sporazum Su-35 biti završen.   

Avion je razvijen u Rusiji i koristi se kao trenažni mlaznjak za borbene avione. Izveštaji kažu da bi to moglo pomoći pilotima da nauče da lete na Su-35 ili Su-57. To bi značilo značajnu nadogradnju iranskih vazduhoplovnih snaga, koje se uglavnom sastoje od starijih aviona, od kojih neki datiraju iz 1960-ih i 1970-ih.  

U Iranu su objavljene slike trenažnog lovca Jak-130 na kojima se vidi da je ovaj avion predat Vazduhoplovstvu, preneli su iranski mediji. Očekuje se da će piloti moći da nauče od trenera kako da koriste različitu modernu opremu na avionima, kao što je HUD displej, kao i sistemi za kontrolu vatre i naoružanja, nastavljaju se u izveštajima.

Jak-130 ima radar sa mogućnošću da istovremeno identifikuje brojne ciljeve i omogući presretanje na dometima od 60km. U oblasti navigacije, ova letelica je opremljena GLONASS-om i GPS-om. GLONASS je sličan GPS-u koji se koristi u Rusiji.

Jak se koristi u različitim kapacitetima od 2011. godine, a izveštaji kažu da se koristi u Alžiru, Vijetnamu, Bangladešu, Belorusiji, Mjanmaru i Siriji, koje su naručile ili koristile ovaj avion. 

Napredni trenažer je napravljen od strane ruske kompanije Iakulov. Pomaže pilotima da nauče da lete naprednim avionima 4. generacije. Za poređenje, američki F-35 je avion pete generacije.

Trenažer takođe može pomoći u obuci za misije bliske vazdušne podrške i može nositi nekoliko tona municije, kao što je različito oružje koje se postavlja na krila i trup. Avion takođe može da nosi 23mm top-područje, navodi Tasnim Nevs. Može da nosi i razno oružje kao npr Bombe od 250 i 500 kg, rakete 80, 122 i 330 mm, vođene bombe Kab 500, vođene rakete Kha-29 i dve termalne rakete R-73 za vazdušnu borbu… Takođe, ovaj avion može da nosi dve jedinice za elektronsko ratovanje na oba kraja krila i spoljne rezervoare za gorivo kako bi povećao operativni domet. Ima domet od oko 800 km.  

Pojava Jaka u Iranu je veliki događaj u regionu i kako se potvrđuje i razvija, priča će ojačati percepciju da je Iran na pragu povećanja svojih vojnih pretnji i kapaciteta. Ovo je važno jer Iran želi da poveća vojni izvoz i uvoz u oktobru pošto neke sankcije isteknu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15