• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir.mk

24.04.2024

20:44

Davkova na pragu pobede, VMRO će imati predsednika Makedonije! Potop Pendarovskog i Osmanija!

Reuters

Balkan

Davkova na pragu pobede, VMRO će imati predsednika Makedonije! Potop Pendarovskog i Osmanija!

Podeli vest

Na 30 odsto obrađenih biračkih mesta kandidat VMRO-DPMNE Šiljanovska Davkova ima više nego duplu prednost u odnosu na predtavnika SDSM Stevu Pendarovskog!

Rezultati koje Državna izborna komisija objavljuje na svom sajtu pokazuju da na osnovu 71,19 odsto obrađenih glasova, odnosno 2.490 od ukupno 3.508 biračkih mesta, vodi kandidat VMRO-DPMNE Gordana Šiljanovska Davkova sa 247.366 glasova (39,15%), ispred Steve Pendarovskog iz SDSM koji je osvojio 121.228 glasova (19,19%).

Treći je Bujar Osmani iz DUI sa 92.135 glasova (14,58%), Arben Taravari iz koalicije Vredi ima 66.262 glasa (10,49%), Maksim Dimitrievski iz ZNAM ima 53.223 glasa (8,42%), Biljana Vankovska 2 (840 glasova podržava Levica,55 glasova). %) i Stevco Jakimovski iz GROM-a ima 5.467 glasova (0,87%).

Biračka mesta su bila otvorena od 7.00 do 19.00 časova. Pravo glasa imalo je 1.814.317 građana upisanih u birački spisak. Mogli su da glasaju za jednog od sedam kandidata na 3.480 biračkih mesta.

DIK objavljuje početne rezultate glasanja primljene elektronskim putem sukcesivno, a rezultate zapisnika OIK-a u roku od 12 sati nakon završetka izbora.

DIK objavljuje konačne rezultate izbora u roku od 24 sata od dana njihove pravosnažnosti.

Izlaznost na današnjim predsedničkim izborima do 18 časova iznosila je 47,61 odsto i veća je od prošlih izbora za šefa države 2019. godine kada je do 19 časova izašlo na glasanje ukupno 41,67 odsto upisanih birača.

evažećih je bilo 2,38 odsto glasačkih listića.

Podsetiomo, građani Severne Makedonije odlučuju o predsednika države, opredljujući se između sedam kandidata - pet muškaraca i dve žene.

U prvom krugu pobednik može biti kandidat koji osvoji većinu od ukupnog broja birača, odnosno 907.159 glasova. Pravo glasa ima 1.814.317 građana. Ako nijedan od kandidata ne dobije potrebnu većinu, drugi krug će biti održan 8. maja za kada su zakazani i parlamentarni izbori.

U eventualnom drugom krugu će se naći dva predsednička kandidata sa najviše glasova osvojenih u prvom izbornom krugu. Novi predsednik Severne Makedonije biće kandidat koji dobije većinu, odnosno 362.864 glasova, s tim da je potrebno da na izbore u drugom krugu izađe više od 40 odsto birača upisanih u birački spisak, što je predviđeno Izbornim zakonom.

Ukoliko u drugom krugu nijedan od dva kandidata ne dobije potrebnu većinu, izborni postupak će biti ponovljen. 

Predsednik Republike bira se na pet godina i može biti biran najviše dva puta. Kandidat za predsednika Makedonije ne može biti neko ko nije njen državljanin i ko na izborni dan ima manje od 40 godina, kao i ako poslednjih 15 godina nije bio stalno nastanjen u Severnoj Makedoniji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija