• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.10.2023

20:00

Ovo su 4 najgore namirnice za zdravlje vašeg mozga!

Shuterstock

Zdravlje

Ovo su 4 najgore namirnice za zdravlje vašeg mozga!

Podeli vest

Postoji nekoliko namirnica koje su izuzetno loše za zdravlje mozga, posebno ako se često konzumiraju.

Dobro je poznato da pridržavanje obrazaca ishrane bogatih antioksidansima poput mediteranske ishrane i fokusiranje na nutrijente poput omega-3 masnih kiselina i vitamina B može pomoći u očuvanju i uvećanju zdravlja vašeg mozga.

Visok dnevni unos voća i povrća može rezultirati boljim kognitivnim performansama kod ljudi kojima je to praksa u odnosu na one koji imaju male količine voća i povrća u ishrani.

Međutim, s druge strane, postoje određene namirnice koje mogu izuzetno štetno delovati na zdravlje vašeg mozga, posebno ako ih često uključujete u svoju ishranu.

Foto: Shuterstock

 

Pržena piletina

Bilo šta prženo u dubokom ulju ima dobar ukus, a ono hrskanje u kom uživate kada zagrizete prženu hranu je nešto što je teško zameniti.

Međutim, jedenje pržene hrane, poput pržene piletine često ne čini uslugu vašem mozgu. Rezultati meta-analize objavljene u American Journal of Clinical Nutrition pokazali su vezu između povećanog unosa pržene hrane i povećanog rizika od kognitivnih zdravstvenih problema.

 

 

Foto: Shuterstock

 

Gumene bombone

Svi volimo slatku poslasticu s vremena na vreme. Međutim, bomboni poput gumenih medvedića su bez ičega hranljivog, jer su u suštini napravljeni od čistog šećera.

Dok je šećer u obliku glukoze potreban kao izvor energije, prevelika potrošnja šećera povezana je s oštećenjem pamćenja i povećanim rizikom od demencije.

Zbog toga vam je bolje da rezervišete gumene bombone za povremeno uživanje i da se držite slatkih grickalica bogatih hranljivim sastojcima,  poput voća.

 

Brza hrana

Ponekad opasnost ne predstavlja hrana koju jedete, već ono u šta je vaša hrana upakovana.

Omoti za brzu hranu su poznati po tome što sadrže per-i polifluoroalkilne supstance  ili hemikalije koje su povezane s mnogim negativnim efektima na zdravlje, uključujući negativne efekte na naše kognitivno zdravlje.

Foto: Shuterstock

 

 

Krofne

Krofne su veoma štetne za zdravlje našeg mozga. Ove poslastice se obično prave s dodatkom šećera, koji, kada se konzumira u prevelikoj količini, izgleda da je povezan s nižim kognitivnim funkcijama.

Krofne su  pržene u dubokom ulju i smatraju se ultra-prerađenom hranom. Česta konzumacija krofni je veoma štetna za zdravlje vašeg mozga.

Foto: Shuterstock

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!
Politika

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da će proces proširenja EU biti u fokusu novoformirane Evropske komisije nakon junskih izbora za evropski parlament, kao i da se u obzir politike proširenja uzimaju Ukrajina, Gruzija i Moldavija kao novi kandidati, ali i balkanske zemlje, među kojima je i Srbija.

09.05.2024

11:07

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija