• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.10.2023

11:36

Prvi kondom namenjen i muškarcima i ženama! Evo kako se koristi (FOTO)

Shuterstock

Zdravlje

Prvi kondom namenjen i muškarcima i ženama! Evo kako se koristi (FOTO)

Podeli vest

Malezijski ginekolog stvorio je prvi prezervativ koji mogu da koriste i muškarci i žene.

Univerzalni kondom je napravljen od materijala koji se obično koristi za pokrivanje povreda i rana u bolnicama. 

Njegov pronalazač se nada da će ovaj kondom osnažiti ljude da preuzmu bolju kontrolu nad svojim zdravljem, bez obzira na njihov pol ili orijentaciju.

 - To je u suštini običan prezervativ sa lepljivom prevlakom - rekao je ginekolog Džon Tang Ing Čin.

Lepak se nanosi samo na jednu stranu, dodao je, što znači da može da se obrne i može da ga koristi bilo koji pol. Svaka kutija sadrži dva kondoma i koštaće tri evra.

 

 

Prosečna cena za desetak prezervativa u Maleziji je 20-40 ringita (između 4,11 i 8,61 evra).

Tang pravi prezervative od poliuretana, materijala koji se koristi u providnim zavojima za rane koji je tanak i fleksibilan, ali jak i vodootporan.

- Jednom kada ga stavite, često ne shvatate da je tu - rekao je on, misleći na obloge napravljene od materijala.

Objasnio da je kondom prošao kroz nekoliko krugova kliničkih istraživanja i testiranja i da će biti komercijalno dostupan ovog decembra.

 - Na osnovu broja kliničkih ispitivanja koje smo sproveli, prilično sam optimista da će s vremenom to biti značajan dodatak mnogim metodama kontracepcije koje se koriste u prevenciji neželjenih trudnoća i polno prenosivih bolesti - rekao je Tang.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31