• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.04.2024

20:00

7 zanimljivosti o Mrtvom moru u kojem niko ne može da potone! Nit' je mrtvo, nit' je more

Freepik.com

Putovanja

7 zanimljivosti o Mrtvom moru u kojem niko ne može da potone! Nit' je mrtvo, nit' je more

Podeli vest

Mrtvo more, More smrti i Lotovo more nazivi su za slano jezero između Jordana i Izraela koje se ponosi salinitetom od čak 33 odsto.

Iako je Mrtvo more poznato po svojoj ekstremnoj slanosti, ono takođe ima ekološki značaj. Okolna područja su dom raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama koje su prilagođene ovom jedinstvenom ekosistemu.

Sledi sedam zanimljivosti o Mrtvom moru. 

1. Mrtvo more najveća je svetska depresija (teren potonuo u odnosu na ostalo zemljište). To slano jezero nalazi se na četiristotinjak metara ispod površine svetskog mora na Bliskom istoku između Jordana i Izraela. Duboko je oko četiri stotine metara.

Foto: Pixabay

Najveća depresija na svetu

2. Nivo vode u Mrtvom moru ne raste, jer oko njega vlada pustinjska klima s temperaturama od 40 Celzijevih stepeni u letnim mesecima koja dovodi do velikog isparavanja. S druge strane, kiše su vrlo retke na tom području.

3. Salinitet u Mrtvom moru iznosi oko 33 odsto. Za poređenje, Sredozemno more ima udeo soli od tek tri odsto. Uprkos tome, Mrtvo more nije najslanije jezero na svetu. Od njega su slanija Asalsko jezero u istočnoj Africi (35 odsto soli), kao i Don Žuan Pond na Antarktiku (salinitet 40 odsto).

4. Zbog visokog procenta soli uslovi za život vrlo su okrutni u Mrtvom moru. U toj vodi mogu da prežive tek retki mikroorganizmi poput anaerobnih bakterija.

5. Sol i minerali u vodi izuzetno pogoduju zdravlju, pa ne čudi što tu još od doba Heroda I Velikog dolaze osobe koje pate od psorijaze i drugih kožnih bolesti, kao i bolesti kostiju poput osteoporoze i artritisa.

Foto: Pixabay

To što ne možete da potonete, ne znači da nije opasno

6. Zbog visokog procenta soli voda je vrlo gusta i onemogućava plivanje, a niko ne može ni da potone. Ipak, to ne znači da to mesto nije opasno.

Spasilačka služba redovno upozorava turiste da ne piju vodu iz jezera, jer veće količine mogu da poremete ravnotežu elektrolita u telu, te dovesti do zastoj nekoliko organa. U Mrtvom moru zabranjeno je ronjenje i skakanje u vodu kako bi se izbegao kontakt soli s očima.

7. Blato s Mrtvog mora još su stari Egipćani koristili za balzamovanje mumija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija