• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.04.2024

18:03

Objavljena lista najmirisnijih gradova u Evropi! Na prvom mestu grad koji miriše na cveće, parfeme i začine

Shutterstock

Putovanja

Objavljena lista najmirisnijih gradova u Evropi! Na prvom mestu grad koji miriše na cveće, parfeme i začine

Podeli vest

Kada planiramo putovanja, retko ko od nas pomisli na to kako lokacija koju biramo miriše. Ipak, ako želite to da uzmete u obzir, objavljena je lista deset najmirisnijih gradova Evrope.

Nedavna studija britanske kompanije HAYPP "osvetlila" je ovaj zanemareni aspekt urbanog života, analizirajući 30 velikih gradova u Evropi i šire kako bi se otkrilo koji od njih najbolje miriše.

Istraživači su analizirali različite faktore, uključujući čistoću i udeo cvećara, pekara i parfimerija, kako bi svakom gradu dali "ocenu mirisa".

Grad koji je na prvom mestu je Atina. Njenom jedinstvenom mirisu doprinose užurbane ulične pijace, aroma svežih proizvoda, začinskog bilja i grčkih delikatesa koja se širi u vazduhu. Atina je praznik za čula, sa 8,3 od 10 poena na "mirisometru". Od slanih pita do slatke baklave, gradske pekare poslužuju ozbiljno zadovoljstvo mirisa.

Atina je i cvetni raj, sa 31 cvećarom i 22 parfimerije na deset kvadratnih kilometara, što znači da se nežan miris zadržava u svakom kutku grada. Posvećenost grada čistoći ogleda se i u indeksu ekoloških performansi (EPI), koji je dobio ocenu 56,2.

Iako je Atina na prvom mestu, treba spomenuti i druge gradove koji su se našli na listi onih s najlepšim mirisom na svetu.

Foto: Shutterstock

Atina

Top 10 najmirisnijih gradova Evrope čine:

1. Atina, Grčka

2. Pariz, Francuska

3. Cirih, Švajcarska

4. Dablin, Irska

5. Luksemburg

6. Nikozija, Kipar

7. Kopenhagen, Danska

8. Bukurešt, Rumunija

9. Valeta, Malta

10. Amsterdam, Holandija 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija