• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.s

09.05.2024

14:21

Nešto krupno kuva se oko Ukrajine, Orban i Zelenski se čuli dan uoči dolaska Sija u Budimpeštu! Jedan detalj otvara ključno pitanje!

Reuters/Peđa Milosavljević

Vesti

Nešto krupno kuva se oko Ukrajine, Orban i Zelenski se čuli dan uoči dolaska Sija u Budimpeštu! Jedan detalj otvara ključno pitanje!

Podeli vest

Mađarski premijer Viktor Orban i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imali su telefonski razgovor u sredu, uoči dolaska kineskog predsednika Si Đinpinga u Budmipeštu u četvrtak

To je potvrdio i Bertalan Havasi, šef Orbanove službe za štampu, agenciji MTI.  U ragovoru su, kako se navodi, razmotreni svi važni elementi odnosa Mađarske i Ukrajine. Glavni predmet pregovora bilo je pitanje rata i mira, otkrio je Havasi.

Orban je potvrdio da je Mađarska spremna da doprinese svim inicijativama i naporima koji vode ka miru, dodao je zvaničnik. On je takođe rekao da su se Viktor Orban i Vladimir Zelenski složili da se ove bilateralne konsultacije nastave.

Odnosi između Viktora Orbana i Volodimira Zelenskog nisu uvek bili srdačni, jer se Mađarska protivila isporuci oružja zaraćenoj susednoj zemlji, sa kojom Budimpešta ima neslaganja oko prava etničkih Mađara u Ukrajini.

Budimpešta je često iznosila primedbe i odugovlačila sa donošenjem odluka Evropske unije u vezi sa Ukrajinom, izbegavajući, na primer, da da saglasnost za otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Kijevom. Međutim, razgovor Orbana i Zelenskog dolazi uoči posete kineskog lidera Si Đinpinga Mađarskoj u četvrtak. Tema Ukrajine pojaviće se na dnevnom redu razgovora Orbana i Sija, s obzirom da Kina želi da bude promoter mira i da je pozvana na samit za mir koji Ukrajina organizuje u junu zajedno sa Švajcarskom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Vučević: Republika Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici!

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da ga je predsednik Vlade Republike Gabon Rejmond Ndonga Sima obavestio da Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama i zahvalio se Gabonu zbog toga što u potpunosti, priznaje teritrijalnu celovitost i suverenitet Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

20.05.2024

12:55

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!
Politika

Opasno za Srbiju! Bulatović: Vučiću prete strani plaćenici!

Na žalost i na strahotu svih normalnih i mislećih građana Srbije, događa se upravo ono na šta smo upozoravali kada smo govorili o nekontrolisanoj agresiji i mržnji koje širi opozicija, upozorava Dejan Bulatović, poslanik na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

20.05.2024

12:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija