• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.05.2024

19:16 >> 19:18

Predsednik Vučić na svečanom prijamu povodom Dana Evrope: Važno je da se danas setimo razloga zbog kojih je EU nastala (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Rade Prelić

Politika

Predsednik Vučić na svečanom prijamu povodom Dana Evrope: Važno je da se danas setimo razloga zbog kojih je EU nastala (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope u Botaničkoj bašti ”Jevremovac”.

18.49 - Obraćanje predsednika Vučića

- Mislim da je važno da se danas setimo razloga zbog kojih je EU nastala i osnova na kojima ona počiva. Šta je to što nam je zajedničko Evropi, šta je to što nas sve spaja. Ne postoji ništa važnije od toga da je to najveći mirovni projekat u istoriji kontinenta. Za Srbiju je to jedna od najvažnijih stvari - očuvanje mira, života i trasiranje budućnosti za našu decu i mlade - rekao je Vučić.

- Da se zahvalimo za ogroman novac koji su iz različitih fondova dolazili do naših građana. Taj fond za nas nije bio mali, bio je veoma značajan i služio je svrsi u ne lakim trenucima za našu zemlju. Neke od najvažnijih i najvitalnijih projekata ne bismo bez toga mogli da pokrenemo. Ne bismo mogli u tome da učestvujemo bez značajnih finansijskih sredstava od strane Evropske Unije. Danas čestitam svima vama Dan Evrope, čestitam i građanima Srbije koji žele da budu deo Evrope. Ne bih danas da govorim o tome "ali", jer za to i ne postoji to "ali". Verujem da i gordost i aroganciju u budućnosti bismo mogli da ostavimo po strani.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

- Nema nikakve sumnje da je veoma važno da mi sprovodimo dalje reforme. Ne zaostajemo za drugim zemljama, ali još mnogo toga moramo da uradimo. Hvala vam na toj podršci što ste mnogo toga dobrog doneli za našu zemlju i što ćete u budućnosti da donosite. Verujem da i mi bar u nekim stvarima možemo da doprinesemo Evropi. Da, mislim da mi pripadamo Evropi. To je naša strateška i stalna pozicija koja se neće menjati. Nadam se da ćemo imati i više poruka iz Brisela u daljem periodu, a mi ćemo morati da se potrudimo da važne reformske uslove ispunimo. Mislim da je važno da mi nastavimo sa našim reformama i da ispunimo uslove i siguran sam da će vlada Vučevića uložiti ogromnu energiju u ispunjavanju tih zadataka. Vama hvala što o Srbiji brinete i što je poštujete, a mi vas izuzetno poštujemo i želimo da dođemo i da se približimo EU što je moguće pre. Nastavićemo da radimo, Vama lično Emanuele, hvala na podršci, što se tako beskompromisno zalažete za bolju poziciju Srbije na njenom evropskom putu. Srećan Dan Evrope svima, želim vam mnogo uspeha u budućnosti, i nama zajedno sa vama - zaključio je predsednik Vučić.

Foto: Novosti printscreen

 

18.42 - Žiofre održao govor

Evropa je naša kuća. Kuća koja obezbeđuje zaštitu našim građanima i životnim standardima, rekao je Emanuel Žiofre.

- Sa 27 zemalja članica, EU je postala snažniji geopolitički igrač, koji je preuzeo akcije vezano za klimatske promene, borbu protiv kovida... Obezbeđena je zaštita za više od 4,1 miliona izbeglica iz Ukrajine. Zahvalio bih se Srbiji i građanima Srbije za svu podršku koju su pružili Ukrajini - istakao je Žiofre.

- Traženo je od EU da bude spremna da primi nove članice. Paralelno sa tim, potrebno je da se i mi pripremimo za članstvo. Ukrajina, Moldavija i Gruzija su sada zemlje kandidati i sada postoji nova prilika koju i Srbijaz zajedno sa svim zemljama Balkana treba da iskoristi - rekao je Emanuel Žiofre.

- Intenzitet za Srbiju po glavi stanovnika će za Srbiju biti jednak kao za zemlje članice koje dobijaju sredstva iz kohezionog fonda. EU je potpuno posvećena podršci Srbiji i njenim građanima da se pridružite njenom evropskom domu, gde i pripadate s pravom. To zahteva stalne napore da se reformiše zemlja, politička volja da se one sprovedu i takođe hrabrost da se sva teška pitanja reše u tom procesu. I zato se u tom kontekstu radujem saradnji sa novom Vladom Srbije - zaključio je Emanuel Žiofre.

Foto: printscreen

 

18.40 - Počela ceremonija

Ceremonija je počela izvođenjem himne "Bože pravde".

Svečanom prijemu prisustvuju i predsednica NSRS Ana Brnabić, premijer Miloš Vučević, ministri Marko Đurić, Goran Vesić i drugi visoki državni zvaničnici.

Očekuje se obraćanje Aleksandra Vučića, kao i ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žiofrea.

Foto: Novosti printscreen

 

U Evropi je juče, 8. maja obeležen Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Podsetimo, kapitulacija Nemačke stupila je snagu 8. maja 1945. u 23.01 po srednjeevropskom vremenu što je po moskovskom vremenu već bio 9. maj pa Rusija, ali i druge zemlje među kojima je i Srbija, Dan pobede zvanično obeležavaju danas, 9. maja.

Istog dana, 9. maja, u Evropi se slavi Dan Evrope, u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU. Ove godine obeležava se 79. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 74 godine od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...
CNN TVRDI

Šok vesti iz Irana! Raisijeva smrt sprečila veliku promenu?! U igri bila dva kandidata za vrhovnog vođu, a sad...

Iranski predsednik Ebrahim Raisi (63) stradao je u helikopterskoj nesreći koja se u nedelju dogodila u pokrajini na granici s Azerbejdžanom, a nakon jednodnevne potrage danas je utvrđeno da su osim šefa države poginuli i šef diplomatije Hosein Amir-Abdolahijan i još sedam ljudi u letelici. CNN navodi da je Raisi bio najverovatniji kandidat za novog vrhovnog vođu Irana.

20.05.2024

09:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija