• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. S.

09.05.2024

14:25

U kafani spašavaju živote: Dobrovoljni davaoci krvi ponovo u "Biblioteci kod Milutina"

S. S.

Vesti

U kafani spašavaju živote: Dobrovoljni davaoci krvi ponovo u "Biblioteci kod Milutina"

Podeli vest

U kultnoj kragujevačkoj kafani "Biblioteka kod Milutina" organizovana je tradicionalna, majska akcija dobrovoljnog davanja krvi. Vlasnici restorana, porodica Rašković započeli su ovu humanitarnu akciju pre deset godina, a zahvaljujući dobroj organizaciji i podršci ljudi i institucija i ova je bila uspešna.

Prikupljeno je više od stotinu jedinica krvi, a za sve učesnike, pripremljen je šumadijski specijalitet - pečeni vo na ražnju od čak 450 kilograma!
- Ponosna sam što su moji sinovi, Stavro i Miloš nastavili humanu misiju svog pokojnog oca Milutina koji je i pokrenuo kafanu pre više od četiri decenije. Ovom danu pristupamo sa posebnom pažnjom, a potvrdu da radimo dobru i važnu stvar imamo i kroz podršku Republike Srbije i Grada Kragujevca. U Univerzitetskom kliničkom centru kažu da iz naša akcije dobiju potrebne količine krvi za nekoliko dana, a upravo to je ono što nas ispunjava - kaže Ljubinka Rašković, vlasnica kafane. 


Sinovi koji sa majkom uspešno vode posao krv su dali među prvima ali, zbog svoje skromnosti nisu želeli pred kamere. Kažu da je važnije da se vide oni koji prvi put dolaze.

Ovogodišnju akciju podržala je i jedinica Žandarmerije iz Kraljeva čijih je 15 pripadnika pokazalo humanost na delu. 

 

- Naš posao nalaže da uvek budemo tamo gde je potrebno. Danas je to "Biblioteka kod Milutina", kaže kratko jedan od njih.


Akciju dobrovoljnog davanja krvi u "Biblioteci kod Milutina", kao značajnu prepoznao je i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić koji se, uprkos brojnim obavezama, odazvao pozivu domaćina.
- Ovo je jednostavno sjajan događaj. Zato sam ovde, pre svega kao Kragujevčanin, manje u ulozi gradonačelnika. Na ovakvim događajima osetite se kao čovek koji ima potrebu da pomogne, da učini mali gest koji u bukvalnom smislu reči za nekoga znači život. Osećam ponos što sam deo akcije, što sam među prijateljima i što je akcija koju organizuju naši čuveni ugostitelji iz "Biblioteke kod Milutina" svake godine sve masovnija. Ovo je Kragujevac, ovo je njegovo pravo, lepo lice - rekao je gradonačelnik Šumadije. 

 

- Dobrovoljni davalac sam još iz vremena vojske, tada smo nekako svi počeli da razumemo značaj akcije prikupljanja krvi. Ne vodim evidenciju ali svakako sam dao krv petnaestak puta, ne računajući ono što se žargonski zove "po pozivu", kad je nekome, koga lično poznajem, krv bila neophodna - dodao je Dašić.


Jedinstvena humanitarna akcija završena je uz bogatu gozbu. Za jubilarnu, desetu akciju, maja naredne godine kažu Raškovići, pripreme počinju već od sutra. 

 

Od Njega je sve počelo

 Akciju dobrovoljnog davanja krvi u "Biblioteci kod Milutina", osmislio je, pre desetak godina Petar Božović, legenda jugoslovenskog i srpskog glumišta i redovni "čitalac" Biblioteke. On je, kažu domaćini, na neki način i "povukao nogu" pa gotovo da nema glumca koji je posetio Kragujevac, a da se nije upisao u knjigu utisaka ovog jedinstvenog mesta. 
Ovde su se "načitali" Rade Šerbedžija, Nikola Glogovac, Sloboda Mićalović, Vojin Ćetković, Radmila Živković, Mirko Babić, Radoš Bajić, Jelica Sretenović, Tanja Bošković, Svetlana Bojković, pisac Momo Kapor koji je na temu "Biblioteke" snimio i video, brojni predstavnici diplomatskog kora...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Malović: Vučić sve daje i bori se za bolju i jaču Srbiju
Politika

Malović: Vučić sve daje i bori se za bolju i jaču Srbiju

Na dan kada Aleksandar Vučić ponovo ide u Njujork da brani nacionalne interese i da kaže u lice svetskim moćnicima ono što niko drugi nije smeo da im kaže, oni koji su očigledno opozicija sopstvenoj državi i narodu se ponovo oglašavaju u pozivanju na njegov linč i nasilnu smenu, istakao je Branislav Malović, član Predsedništva SNS.

20.05.2024

09:55

Lajčak poručuje: Spreman sam na još jedan sastanak oko ukidanja dinara
Politika

Lajčak poručuje: Spreman sam na još jedan sastanak oko ukidanja dinara

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak saopštio je da je nakon sastanka sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine prethodne nedelje i dalje nejasno kako će odluka tzv. CBK uticati na svakodnevni život zajednica koje su pogođene na tzv. Kosovu, te da je spreman da sazove još jedan sastanak na tu temu.

20.05.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela
Hronika

Oglasio se otac Mateja Periša: Danas je godišnjica od pronalaska tela

Matej Periš (27) iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine u Beogradu, a njegovo beživotno telo nađeno je u maju 2022. godine na Adi Huji. Tačnije, na današnji dan MUP Srbije je potvrdio da je telo muškarca koji je na sebi imao garderobu koju je Matej nosio uoči nestanka, pronađeno 18. maja oko 9 časova ujutru, zapravo telo nestalog mladića iz Splita.

20.05.2024

06:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set