• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Dnevni avaz

24.04.2024

18:21

Tito i "jataci" nameravali da "preuzmu državu"! Superkartel finansirao novu partiju!

Avaz

Vesti

Tito i "jataci" nameravali da "preuzmu državu"! Superkartel finansirao novu partiju!

Podeli vest

U Sudu BiH je u toku saslušanje 18 osoba, uhapšenih pre dva dana u akciji "Crna kravata". U pitanju je "unutrašnji krug" Edina Gačanina Tita (42), jednog od vođa "superkartela" i najvećih narkodilera Balkana i Evrope.

Navodi se da je ova kriminalna grupa od 2016. do 2020. organizovala Skaj grupu, u kojoj su Adnan Smajlavić i Gačanin davali naredbe, dok su ih ostali provodili.

Poseban segment ove komunikacije, kako je naveo tužilac Sanjin Kulenović, se odnosi na njihov cilj da utiču na političku scenu i preuzmu državu!

"Osumnjičeni su preduzimali planske aktivnosti da bi preuzeli državu. Adnan Smajlović je 2020. primio iz Dubaija 500.000 KM koje su se dalje davale članovima grupe - 50.000 Sančezu Jukiću, Aidi Halač i Harisu Behramu po 25.000 KM, te 10.000 Nedžadu Suljeviću. Senad Kadić je primio novac koji je znao da je od Gačanina, zajedno sa Harisom Behramom. Hteli su da se napravi nova stranka ili da se finansira postojeća, a da se sve radi preko udruženja u Mostaru", tvrdi tužilac.

Edin Gačanin Tito navodno je organizovao posebnu opremu i logistiku. Postojale su dve kase koje su se nalazile kod Smajlovića, a novac je "prao" preko više pravnih lica.

Uloga Gordana Memijae, Davora Curlija i Seada Preljevića je bila u dolasku Gačanina u Sarajevo, te u nabavci opreme Federalne Uprave policije preko Ermina Alajmerovića i njegove firme "REA ekspres".

Superkartel je naziv za međunarodnu kriminalnu organizaciju koja je formirana po ugledu na moderne korporacije, a koju su sačinjavali predstavnici raznih kriminalnih organizacija.

Osim balkanskih kriminalaca i njihovog vođe Tita, "upravni odbor" sačinjavali su i predstavnici italijanske mafije, irskih kriminalnih grupa, južnoamerički narko-bosovi, a centrala im je bila u Dubaiju.

Racija je izvršena na više od 40 lokacija, a osim lokalne policije, prisutni su bili i agenti Evropola, američke agencije za borbu protiv droga DEA i FBI.

Primarni cilj akcije pod šifrovanim imenom "Crna kravata" bio je da budu uhapšeni i optuženi državljani BiH i Holandije koje Europol smatra "važnim metama".

Iako je uhapšen u novembru 2022., istraga Evropola je pokazala da je mreža Gačanina nastavila da švercuje velike količine droge iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu i Australiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija