• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Evropol

23.04.2024

12:17

Razbijen "superkartel" jednog od najvećih narko boseva na Balkanu: Pali Titovi saradnici,zaplenjeno oružje, velika suma novca, ...

Printscreen EVROPOL

Vesti

Razbijen "superkartel" jednog od najvećih narko boseva na Balkanu: Pali Titovi saradnici,zaplenjeno oružje, velika suma novca, ...

Podeli vest

Evropol se danas oglasio zvaničnim saopštenju o hapšenju 23 osobe u Bosni i Hercegovini (BIH), a među uhapšenima su ne samo dileri droge, već i korumpirani zvaničnici. U akciji su osim policije BiH i Evropola učestovale i policijske agencije Francuske, Belgije i SAD.

U raciji velikih razmjera sprovedenoj u Bosni i Hercegovini, policajci su pretresli domove i kancelarije 23 osobe za koje se sumnja da su deo "unutrašnjeg kruga'"narko -kralja uhapšenog u novembru 2022. godine, a u pitanju je Edin Gačanin Tito (41).

Evropol je podržao jučerašnju akciju, koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv  takozvanog "super kartela", saveza kriminalnih mreža koje su kontrolisale veći deo evropske trgovine kokainom.

Foto: Shutterstock, Printscreen

 

Kao i u operaciji "Desert Light", u ovoj akciji učestvovalo je nekoliko zemalja kako bi zadali još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi.

Foto: prinstscreen/Evropol

 

Naime, više od 40 lokacija pretražili su službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Evropola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI).

"Primarni cilj operacije kodnog naziva “Crna kravata” bio je podizanje optužnice i krivično gonjenje bosansko-hercegovačkog/holandskog državljanina koji Europol i Holandija smatraju visokovrednom metom. Holandske vlasti su 2023. godine osudile osumnjičenog na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbijanje cele kriminalne organizacije pod komandom i kontrolom Mete visoke vrednosti. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosansko-hercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz podršku Evropola." navedeno je na sajtu Evropola. 

Kako su dodali uprkos njegovom hapšenju u novembru 2022., istraga je pokazala da je cilj visoke vrednosti nastavio da usmerava trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati. Sarađujući sa drugim vrhunskim međunarodnim dilerima droge u Dubaiju, sa kojima je zajedno investirao u poduhvate trgovine više tona kokaina, bosansko-hercegovački/holandski državljanin postao je moćna figura u kontroli masovne isporuke kokaina ka Evropi i drugim destinacijama. Osim toga, sumnja se da je cilj visoke vrednosti odgovoran za proizvodnju sintetičkih droga u EU.

Foto: prinstscreen/Evropol

 


Među 23 osobe koje su juče uhapšene nisu samo saučesnici, već i korumpirani službenici identifikovani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže.

"Uoči ove akcije, bosanskohercegovačke vlasti su već uhapsile dvojicu osumnjičenih i zaplijenile 55.000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radija i dokumentaciju o pranju novca. Na dan akcije, organi za sprovođenje zakona zaplenili su još novac, automobile, laptopove i druge dokaze." ističu u Evropolu.

Foto: prinstscreen/Evropol

 

Nakon zahteva za informacijama primljenog u junu 2023. iz Bosne i Hercegovine, Evropol je podržao bosansko-hercegovačke vlasti u istrazi protiv ključne grupe, ili „unutrašnjeg kruga“ članova kriminalne organizacije "High Value Target" od poverenja. Između ostalih krivičnih dela, nacionalni pravosudni predmet bio je usredsređen na teška krivična dela kao što su trgovina drogom velikih razmera, pranje novca i povezani organizovani kriminal u Bosni i Hercegovini.

Foto: prinstscreen/Evropol

 

Evuropol je u Bosnu i Hercegovinu rasporedio dva specijalna tima kako bi prikupili i unakrsno proverili obaveštajne podatke i pomogli u daljoj koordinaciji aktivnosti.

Pored podrške pružene koja je prethodila jučerašnjoj akciji, Evropol je obaveštajnim podacima i koordinacijom podržavao celokupnu istragu.

Od početka 2021. godine, stručnjaci Evropola razvili su i podelili preko 30 obaveštajnih paketa u vezi sa visoko vrednom metom i njegovom kriminalnom mrežom.

Ko je Tito 

Balkanski narko-bos Edin Gačanin  je osuđen na sedam godina i novčanu kaznu od milion evra nakon što je sklopio sporazum sa holandskim tužilaštvom zbog zaplene 2,4 tone kokaina. 

Gačanin je, bio označen kao jedan od najvećih svetskih narko bosova za kojim se tragalo godinama, jer je njegov nadimak godinama bio poznat istražiteljima, ali nisu mogli da uđu u trag njegovom liku koji je dugo bio misterija.

Gačanin je uhapšen u novembru prošle godine u Dubaiju u velikoj akciji Evropola i holandske policije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija