• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/tanjug

24.04.2024

12:56

Nastavljeno suđenje inspektoru Stoliću! Tvrdi da nije odavao informacija, a Velju je video samo kada je ovaj uhapšen

Informer

Vesti

Nastavljeno suđenje inspektoru Stoliću! Tvrdi da nije odavao informacija, a Velju je video samo kada je ovaj uhapšen

Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je izvođenjem dokaza nastavljeno ponovljeno suđenje suspendovanom inspektoru SBPOK-a Božidaru Stoliću, optuženom da je zloupotrebom službenog položaja odavao informacije o istrazi koja se vodi protiv organizatora i dela pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Stolić je nakon izvođenja seta dokaza koji se odnose na krivičnu prijavu protiv Filipa Golubovića, takođe optuženog u ovom postupku, rekao da to što je on potpisao tu krivičnu prijavu i što je svedočio protiv Golubovića dokazuje da je časno i pošteno radio svoj posao.

U sudnici je prikazana optužnica protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, jer se Stolić tereti da je pripadnicima te grupe odavao informacije o istrazi koja se vodila protiv njih.

Stolićev branilac Branislav Bogdanović je zatim istakao da niko od optuženih u tom postupku, kao ni okrivljeni-saradnici nisu Stolića pomenuli kao člana njihove grupe, nego su naprotiv, kako tvrdi advokat, pominjali u negativnom kontekstu jer je učestvovao u njihovom hapšenju.

Foto: ata

Božidar Stolić sa advokatom Branislavom Bogdanovićem

 

Optuženi tvrdi da je jedini kontakt sa Belivukom imao u službenim prostorijama gde je i napisana krivična prijava protiv Belivuka.

Inače branioci tvrde da komunikacija sa "Skaj" aplikacije ne može da bude korišćena u ovom predmetu jer se na zamolnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal upućenoj pravosudnim organima Francuske ne pominju imena Stolića i Golubovića, već samo pripadnika Belivukove grupe.

S obzirom na to da u odgovoru na zamolnicu piše da materijal koji je dostavljen  putem međunarodne pravne pomoći može biti korišćen samo u postupku protiv lica koja su navedena, branioci istču da je zloupotrebljeno poverenje pravosudnih organa Francuske.

Danas su prikazani i dokazi o pribavljanju komunikacije sa kriptovane aplikacije "Skaj", dok će na sledećem suđenju koje je zakazano za 23. maj biti izvedena komunikacija sa te aplikacije, kao i Golubovićev iskaz iz policije gde je priznao izvršenje krivičnog dela. Međutim Golubović tokom celog postpka tvrdi da je taj iskaz dao pod pritiskom.

Na prethodnom suđenju optuženi su ponovo negirali optužbe, a Stolić je negirao da je fotografisao optužene vođe klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, to slao preko "Skaja" i govorio da se "dobro drže".

 Prvostepenu presudu ukinuo je Apelacioni sud jer kako je ocenjeno, prvostepeni sud nije dovoljno argumentovao svoje obrazloženje u vezi sa korišćenjem aplikacije "Skaj", jer kako navodi "nije dovoljno reći da je taj dokaz pribavljen putem međunarodne pravne pomoći".

Na prethodnom suđenju ovo sudsko veće je odlučilo da će ta komunikacija sa "Skaja" biti korišćena kao dokaz, jer je, kako je istakao predsednik veća, to zakonit dokaz i biće izveden kao javna isprava u vidu "eksel" tabele sa prepiskama.

Foto: Informer

Veljko Belivuk i Marko Miljković se interesovali kako se vodi policijska sitraga protiv njih

 

Prema optužnom predlogu, na molbu drugooptuženog Golubovića, Stolić je proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interpolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Goluboviću je inspektor prosleđivao i podatke o poternicama Srđana Jezdimira, Marine Golubović i Jelice Milošević.

Zauzvrat je, kako se sumnja dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Veljka Belivuka i ostalih Stoliću je Golubović obećao isplatu od 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića dostavljao informacije o toku istrage protiv njih pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Foto: Zoran Sinko

Inspektor Stolić učestvovao u akciji hapšenja Veljinog klana

 

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom  Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića. Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone, prema iskazu Golubovića. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija