• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.04.2024

20:18

Ovde se očekuje potop za Prvi maj! Superćelijske oluje mogu paralisati Srbiju - Evo kakvo vreme nas očekuje za leto

printscreen

Društvo

Ovde se očekuje potop za Prvi maj! Superćelijske oluje mogu paralisati Srbiju - Evo kakvo vreme nas očekuje za leto

Podeli vest

Meteorolog Ivan Ristić istakao je da se danas konačno završava hladni period koji je trajao dve nedelje i sada tako ulazimo konačno u topliji period.

Kako navodi meteorolog Ristić, užitak će nam kvariti vetar koji će posebno biti zastupljen u košavskom području i južnom Banatu.

- Temperature će iz dana u dan biti u porastu. Kraj aprila i početkom maja temperature će biti između 20-25 stepeni Celzijusovih. A u nedelju idemo čak na letnje temperature, i to između 24 i 29 stepeni - kaže Ristić.

Kako navodi, početkom nedelje - ponedeljak, utorak i sreda, u Vojvodini, Podunavlju i Pomoravlju, biće zastupljen jugoistočni vetar.

- Tokom vikenda moći ćemo da uživamo u lepom vremenu, biće dosta sunca. Početkom nedelje i na Kopaoniku temperatura će biti približno 15 stepeni. Zlatibor će biti preko 20 stepeni, dakle, biće prijatno za šetnju. Na planinama relativno toplo za ovo doba godine, najtoplije će biti na zapadu Srbije, gde će biti manje vetra. Tamo će biti pravo letnje vreme - kaže meteorolog Ivan Ristić.

Foto: Zoran Sinko

 

- Za Prvi maj ne bi trebalo da bude kiše i ukoliko se desi da je bude, to će biti popodne u pojedinim krajevima. Već početkom maja doći će do obrta vremena. Neće biti nagli pad temperature, ali već od 2. maja počinje nestabilnije vreme - promenljivo i oblačno, ponegde i sa pljuskovima i grmljavinom. To je pravo i tipično prolećno vreme - kaže meteorolog Ristić.

Navodi i da će od četvrtka biti manji problem sa vetrom, ali za Vaskrs najavljuje dosta oblaka i pretežno promenljivo i oblačno vreme sa povremenim sunčanim intervalima.

- Do sredine maja biće promenljivo i relativno sveže vreme. Temperature neće biti preterano niske, dakle, biće oko 20 stepeni maksimum. Kao i ovih dana, moraćemo kišobrane da nosimo, jer će biti uslova za kišu i pljuskove - kaže Ristić.

Kako dodaje, trebalo bi da imamo vreme u granicama proseka za maj mesec. Znaćemo da li će biti superćelijskih oluja krajem juna.

- Prema trenutnim prognozama deluje da će u trećoj dekadi juna doći do stabilizacije i porasta temperature. Tako da će leto dosta ličiti na prethodno. Imaćemo toplotne talase, a kada su u pitanju superćelijske oluje, to ćemo znati krajem juna. To zavisi od temperature Jadranskog mora. Ako temperatura mora bude 25 stepeni krajem juna, verovatno će početkom jula već dostići 27 stepeni, što je okidač za superćelijske oluje, koje se kod nas dešavaju u julu - kaže Ristić za TV Prva i dodaje da će meteorolozi ispratiti situaciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu! (VIDEO)
Live TV

Evo kakva simbolika se krije u datumu posete kineskog predsednika Srbiji! Ugovori i sporazumi koje donosi Si Điping unaprediće srpsku privredu! (VIDEO)

Vest dana je dolazak kineskog predsednika u Beograd. On će posetiti Francusku, Mađarsku i Srbiju. Zapadnim medijima najinteresantnija je njegova poseta Srbiji. Za osam godina ovo je njegova druga poseta našoj zemlji. Na današnji dan bombardovana je kineska ambasada u Beogradu, tako da ova poseta ima određenu simboliku i nimalo nije slučajno što je baš ovaj dan izabran. Na ovu temu u emisiji "Info dan" govorio je Ibro Ibrahimović, član GO SPS i advokat Pavle Staničić.

07.05.2024

16:29

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

Milojević pred Lučane: Osvojili smo titulu, ali nema opuštanja
Crvena zvezda

Milojević pred Lučane: Osvojili smo titulu, ali nema opuštanja

Fudbaleri Crvene zvezde sutra (18.30, Arena 1 premijum) gostuju u Lučanima ekipi Mladosti u meču četvrtog kola Superlige Srbije, a trener novog-starog šampiona države Vladan Milojević kaže da se njegov tim neće opustiti, uprkos činjenici da je prošlog četvrtka overio sedmu uzastopnu titulu.

07.05.2024

17:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija