• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.05.2024

22:00

Si Đinping započeo dvodnevnu posetu Srbiji! U Beograd stiglo 400 članova kineske delegacije (FOTO/VIDEO)

Printscreen/Tanjug

Politika

Si Đinping započeo dvodnevnu posetu Srbiji! U Beograd stiglo 400 članova kineske delegacije (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija doputovali su u Beograd u okviru dvodnevne posete Srbiji koju će danas započeti predsednik Kine Si Đinping.

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali je, zajedno sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem, sačekao je prve goste iz Kine i pozdravio ih na aerodromu.

U posetu Beogradu večeras stiže predsednik Si koji će u Srbiji predvoditi delegaciju Kine koja broji 400 ljudi.

Sija će dočekati srpski lovci MiG-29, koji će pratiti njegov avion od granice, a na beogradskom aerodromu će u njegovu čast biti postrojena garda Vojske Srbije.

Biće organizovan i svečani ručak, a kineski predsednik će imati priliku da proba srpska jela i vina, a biće upriličen i muzički program na srpskom i kineskom jeziku, koji će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".

Kineskog predsednika ugostiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom posete planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma. Si u Srbiju dolazi u okviru petodnevne posete Evropi koju je počeo posetom Francuskoj 5. maja, a posle Beograda očekuje ga poseta Budimpešti.

 

 

Sleteo kineski predsednik

Predsednik Kine Si Đinping sleteo je u Beograd.

Kineskog lidera dočekuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a povodom ove važne posete sve je organizovano na najvišem nivou.

Uz predsednika Aleksandra Vučića i prvu damu, kineskog predsednika Si Đinpinga na crvenom tepihu dočekuje delegacija Srbije koju čine premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

Foto: Informer

 

U Beograd je stigla kineska delegacija koja broji oko 400 članova. Predsednika Kine dočekali su srpski lovci MiG-29 koji su pratili njegov avion od ulaska u naš vazdušni prostor, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

Beograd je unapred postavio zastavice koje su deo dobrodošlice predsedniku Kine, prijateljske zemlje našoj Srbiji.

Foto: Informer

 

U čast dolaska kineskog predsednika zaigralo se srpsko kolo na beogradskom aerodromu.


Građani Srbije: Dobra vest za Srbiju i njen ekonomski napredak!

Građani sa kojima je reporter Tanjuga razgovarao danas na ulicama Beograda uoči dolaska predsednika Kine Si Đinpinga u Srbiju ocenjuju ovu posetu kao dobru vest za Srbiju i njen dalji razvoj.

Dejan Lončar kaže da je poseta kineskog predsednika odlična prilika za nastavak saradnje koja u budućnosti može biti još bolja.

- Predsednik Kine je jedan od vodećih lidera, a Kina je druga ekonomija. Poseta je jako dobar signal Srbiji, naročito pred vremenima koja dolaze. Želeo bih i nadam se da će Srbija biti neki novi 'hab' u ovom delu Evrope, kao i da su investicije i saradnja na drugim nivoima - političkim i vojnim, dobrodošle -  kaže Lončar.

Devetnaestogodišnji Nikola Divljak kaže da je poseta kineskog predsednika veliki korak za još veće prijateljstvo između dve zemlje.

- To je veliki korak za još veće prijateljstvo i biće to veliki događaj, a očekujem i nove investicije. Pošto su Kinezi najveći narod, verovanto će doneti neku novinu - kaže Divljak.

Poseta je značajna za međunarodne odnose i da se pokrenu neke nove investicije, i radna mesta, smatra sugrađanka Sena.

- Mislim da poseta govori da smo zemlja koja je za svaki vid saradnje, a sa Kinezima imamo tradicionalno dobre odnose - kaže Sena.

 Kinezi čekaju predsednika na aerodromu

Kinezi, koji žive u Srbiji, okupili su se na beogradskom aerodromu Nikola Tesla ne bi li dočekali svog predsednika.

 

 

Ministar Siniša Mali gost RTS povodom dolaska predsednika Si Đinpinga

Ministar Mali kaže da postoji iskreno prijateljstvo između NRK i Srbije i Vučića i Si Đinpinga.

Podsetio je na prvu posetu Si Đinpinga Srbiji, te dodao da smo tada imali mere fiskalne konsolidacije. Tada je Železara Smederevo pravila gubitke, kao i RTB Bor.

- Samo 8 godina kasnije od RTB Bora koji je bio u stečaju, kao i Železara Smederevo, imamo prvog, drugog i trećeg izvoznika iz Srbije - rekao je Mali.

Pre 30 ili 40 godine udeo Kine u svetskom BDP 2,7%, a danas je porasla na 18-19%.

- Trend je takav da Kina raste - kazao je Mali i objasnio da je sada izjednačen udeo Kine u svetskom BDP sa EU.

Kaže da svi hoće da predsednik Kine dođe u njihovu zemlju, ali je on došao u Srbiju, po drugi put. Ističe da u Srbiju dolazi sve veći broj državnika.

- Ako uzmete u obzir da je Kina jedna od dve najmoćnije sile sveta, Si je najveći i najvažniji državnik koji je u Srbiju došao u polednjih nekoliko godina - rekao je Mali.

Foto: pritnskrin/rts

 

Srbija je dominantna ekonomija na Zapadnom Balkanu, tvrdi Mali. Bili smo partneri od početka inicijative Pojas i put, podseća on.

- Investitori se ovde nalaze kao kod kuće. Potpuno smo otvoreni za kineske investicije - rekao je Mali.

Najavio je veliku investiciju iz Kine.

- To ćemo sutra saznati - dodao je Mali.

Podsetio je na važnost brze pruge Beograd - Budimpešta.

- Mi sad imamo brzu prugu Beograd - Novi Sad, do kraja godine ćemo imatu brzu prugu do Subotice - kazao je Mali i dodao da će se do Budimpešte uskoro stizati za dva ili tri sata bez problema.

Osvrnuo se i na kineske fabrike Ling-long, Meita i druge, zapošljavaju građane Srbije, ali i ispunjavaju sve svoje zakonske obaveze.

- Srbija je domaćin Ekspa 2027. godine. Cilj nam je da imamo proizvodnju električnih automobila - rekao je Mali i podsetio na važnost razvoja veštačke inteligencije.

Kaže da je pažljivo analiziran svaki sporazum sa NRK, pa i onaj o slobodnoj trgovini.

- Taj sporazum je najveća razvojna šansa naše privrede u narednih 10-15 godina - izjavio je Mali.

Članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija doputovali su u Beograd u okviru dvodnevne posete Srbiji koju će danas započeti predsednik Kine Si Đinping. Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali je, zajedno sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem, sačekao je prve goste iz Kine i pozdravio ih na aerodromu. Si vodi drugu ekonomiju sveta i drugu najmnogoljudniju zemlju sveta,a ovo mu je druga poseta Srbiji za 7 godina i to na 25. godišnjicu bombardovanja kineske ambasade u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati
Hronika

Ubica Danke Ilić ostavio jednu stvar na majčinom grobu! Niko ne zna šta je hteo da poruči, a zakleo se jednoj osobi da će je poslušati

Na novom Zlotskom groblju na sahrani Svetlane Dragijević je bio prisutan osumnjičeni za ubistvo male Danke Ilić, Dejan Dragijević i suprug Radoslav, pod policijskom pratnjom. Oni su dovedeni na sahranu Svetlane Dragijević. Sa lisicama na rukama, ova dvojica su izvedena iz policijske marice pred okupljene, što je izazvalo različite reakcije kod prisutnih. Malobrojni očevidci su primetili da je Dejan Dragijević, uprkos situaciji u kojoj se nalazi, delovao sasvim normalno i opušteno.

19.05.2024

12:40

Sport

Planeta

Spasioci odjurili na mesto incidenta! Postoje dve verzije događaja o nesreći iranskog predsednika!
Planeta

Spasioci odjurili na mesto incidenta! Postoje dve verzije događaja o nesreći iranskog predsednika!

Vest da je helikopter koji je prevozio iranskog predsednika Ebrahima Raisija imao problema pri sletanju zbog otežanih vremenskih uslova, odnosno magle, odjeknula je svetom a i dalje nije poznato šta se tačno dogodilo. Postoje dve verzije, da je do nesreće zaista došlo ili da je helikopter sleteo nakon čega je predsednik nastavio kopnenim putem. Nijedna nije zvanično potvrđena, očekuje se svakog časa da se sazna šta se zaista desilo.

19.05.2024

15:55

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12