• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

25.04.2024

13:46

Da li je Šojgu na udaru?! Hapšenje Ivanova pokrenulo lavinu u Rusiji, mnogi se tek sada sećaju Prigožinovih reči!

Reuters, Shutterstock, Tanjug

Vesti

Da li je Šojgu na udaru?! Hapšenje Ivanova pokrenulo lavinu u Rusiji, mnogi se tek sada sećaju Prigožinovih reči!

Podeli vest

Hapšenje Timura Ivanova izazvalo je lavinu pitanja, ima pretpostavki da je ovo početak raščišćavanja terena za novu vladu.

Hapšenje jednog od zamenika ministra odbrane pokrenulo je lavinu pitanja u Rusiji, a nesumnjivo i šire. Zvanični podaci su, po običaju, škrti.

Zna se da su Timura Ivanova lišili slobode pripadnici Federalne službe bezbednosti (FSB) u njegovom kabinetu posle sastanka kolegijuma Ministarstva odbrane. Basmanski sud u Moskvi odredio mu je, za početak, dva meseca iza rešetaka.

Optužen je za korupciju od najmanje milion rubalja (jedan evro je oko 100 rubalja), što on, kako prenose mediji, ne priznaje. Razume se, takvo delo ne može da se počini bez saradnika, pa se navodi da su hapšenja počela.

Na listi posle Ivanova su...

Prvi na toj listi čije je ime otkriveno je Sergej Borodin, nekada vlasnik čak 18 kompanija (sada "samo" šest), a u jednoj od njih je bila i Ivanovljeva žena Svetlana (od 2022. bivša).

Njoj je, kao i njemu, to bio drugi brak, a posle razvoda od magnata Mihaila Manioviča je "plivala u bogatstvu" (u njenom posedu bio je "Metropol fešn grup"). Njen prvi muž je kasnije rekao da je znao da je Ivanov ljubavnik njegove žene i da mu je čak skrenuo pažnju: "Šta radiš? Imaš dvoje male dece! Moja žena zahteva minimum pedeset hiljada prihoda mesečno!"

 

 

Nju takođe dovode u vezu sa sticanjem para na nezakonit način. Čak su i ukrajinski mediji ukazivali da je u Kurševelu viđena žena koja liči na nju s poznatim ruskim pevačem Valerijem Meladzeom. On je, inače, uveličao proslavu njenog rođendana 2016. u Imperijalnom jaht-klubu u Moskvi.

S Ivanovljevim ocem Vadimom uplovila je u nove poslovne vode ("Kristal development", proizvođač delova za elektronske uređaje, a ima i udeo u "Privatnim tehnologijama", koje pružaju reklamne usluge). Trenutno se, kažu, ni rodbini ne javlja na telefon.

Uhapšeni ministrov zamenik Timur Vadimovič rođen je 15. avgusta 1975. u Moskvi. Sa 22 godine je diplomirao na Fakultetu kompjuterske matematike i kibernetike na čuvenom Moskovskom državnom univerzitetu "Lomonosov", a potom je postao magistar ekonomskih nauka.

Karijeru je počeo 1999. u bankarstvu. Zatim je bio savetnik prvog zamenika generalnog direktora za ekonomiku i finansije koncerna "Rosenergoatom", potpredsednik akcionarskog društva "Atomstrojeksport", zamenik predsednika uprave "Inter RAO EES", a od 2009. generalni direktor Ruske energetske agencije pri Ministarstvu energetike Rusije.

Foto: AP/Tanjug

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu

Onda je 2012. postavljen za zamenika predsednika vlade Moskovske oblasti. U to vreme je moskovski gubernator bio Sergej Šojgu, pre toga ministar za vanredne situacije, a ubrzo i odbrane. Od 2013. do 2016. Ivanov je bio generalni direktor "Oboronstroja". Sagradio je park "Patriot", za koji je kamen temeljac postavljen 2014. Kad je tamo završen Glavni hram Oružanih snaga Rusije 2020. Ivanov je izazvao skandal rekavši: "Takve instalacije su neposredno na Stazi sećanja zato što se tamo nalaze prave relikvije. Tamo su unikatne stvari, uključujući Hitlerovu odeću, koja je sačuvana do dana današnjeg. Tu je i Hitlerova šapka."

Od 2016. je zamenik ministra odbrane za vojnograđevinski kompleks ministarstva.

Kako će se hapšenja odraziti na Šojgua?

Sada se nagađa kako će njegovo hapšenje uticati na dalju sudbinu Sergeja Šojgua. Neki smatraju da je to strašan udar na njega. Prava katastrofa.

Drugi su uvereni da to neće imati nikakvog uticaja, jer su ključni Putinovo poverenje i rezultati na frontu.

Treći pretpostavljaju da je ovo hapšenje početak raščišćavanja terena za novu vladu, što ne mora da znači da u njoj neće biti mesta za Šojgua, ali da treba da se otvori put za nova lica, a da neće baš svi da sarađuju s Ivanovom.

Oleg Carjov, nekadašnji deputat ukrajinske Rade, koji je u svoje vreme čak nameravao da se kandiduje za predsednika države, tvrdi da u Ministarstvu odbrane nije sreo ni jednog jedinog čoveka koji je o Ivanovu privatno rekao ijednu lepu reč.

Časopis Forbs je 2019. stavio Ivanova na čelo spiska najimućnijih Rusa iz takozvanih ustanova sile. Pritom je njegova imovina procenjena na 13,6 miliona rubalja, dok je njegova porodica godišnje zarađivala 136,7 miliona.

Po poreskoj prijavi imali su skupocene limuzine ("mercedes", "bentli", "aston martin", "hamer") i motocikle ("harli dejvidson"), kuću od 1.500 kvadrata, a stanove ne samo u Moskvi, nego i u Meksiku ("za decu"). Od 2020. osobama na takvim dužnostima zakonom je zabranjeno da javno iznose kolika im je imovina.

Sada je isplivalo i da je od 2017. Ivanov s porodicom letovao u Sen Tropeu. Zakupili su vilu za 170.000 evra, jahtu za 93.000, a viđen je i u "rols-rojsu" isporučenom iz Luksemburga. Za pet godina letovanja na Azurnoj obali u Francuskoj su ostavili 850.000 evra.

Ni posle početka Specijalne vojne operacije, kako su u Rusiji nazvali ukrajinski rat, njegova žena se nije skrasila u zemlji. Primećivana je u Parizu. Kako zbog toga njen suprug ne bi imao problema, navodno su se fiktivno razveli.

Foto: Shutterstock

Ruska federalna služba bezbednosti

Zbog toga ne čudi saopštenje FSB da su ga pratili čitavih pet godina. Posle najnovijeg hapšenja Basmanski sud je naveo:

- Borodin i zamenik ministra odbrane RF Ivanov, odgovoran za pitanja izgradnje i kapitalnih popravki objekata Ministarstva odbrane, koji su u prijateljskim odnosima, načinili su zločinački dogovor s trećim licima, unapred se udružili s njima za izvođenje organizovanih grupnih kriminalnih radnji ostvarujući prihode izuzetno visokog iznosa za pružene usluge imovinskog karaktera prilikom obavljanja izvođačkih i podizvođačkih radova za potrebe Ministarstva odbrane.

Setimo se Prigožinovih optužbi

Sada je nekima jasno zašto su Strelkov, jedan od prvoboraca otpora u Donbasu, a sada na izdržavanju kazne, i pokojni šef privatne vojne organizacije "Vagner" Jevgenij Prigožin napadali Šojgua za korupciju u Ministarstvu odbrane.

Foto: Reuters/AP

Pokojni vođa grupe Vagner, Prigožin

Međutim, Ivanov, između ostalih nagrada, ima i zvanje Heroja Luganske Narodne Republike. Njegov advokat je juče već zatražio da mu klijent, u zamenu za bilo kakvu drugu meru, bude pušten iz pritvora. Ministarstvo odbrane se do sada nije oglasilo povodom ovog hapšenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija