• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

05.05.2024

08:00

U selu Stublice na Goču živi četrnaestočlana porodica! Kod Šućurovića je svaki dan praznik

J.M.

Društvo

U selu Stublice na Goču živi četrnaestočlana porodica! Kod Šućurovića je svaki dan praznik

Podeli vest

U selu Stublice, smeštenom na obroncima planine Goč, nalazi se dom četrnaestočlane porodice Šućurović. Iako se kaže da sve srećne porodice liče jedna na drugu, ova nikako nije obična.

Ivana (41) i Dragan (43) Šućurović imaju dvanaestoro dece, i to šest dečaka i šest devojčica! Najstarija ćerka Anđela (19) zaposlena je u obližnjoj Vrnjačkoj Banji i u najvećoj meri pomaže porodici. Nakon nje, tu su Milica (17), Jovan (16), Uroš (14), Emilija (11), Natalija (10), Tamara (8), Veljko (7), Ilija (6), Anastasija (4), Vasilije (1), a najmlađi Dimitrije ima svega pet meseci.

Ljubav i podrška

Sama pomisao na dvanaestoro dece može izazvati divljenje i pitanja o izazovima koje to nosi, ali za Šućuroviće to je izvor neprocenjive radosti i sreće.

- Nismo nikada pomišljali da imamo ovoliko dece, ali smo s vremenom shvatili da je to dar od Boga - kaže mama Ivana, koja je u selo Stublice došla pre 20 godina iz rodnog Prokuplja.
Supruga Dragana upoznala je preko drugarica, koje su njegove rođake. To je bila ljubav na prvi pogled i, kako kaže, nije se dvoumila da dođe u ovo udaljeno mesto.

Ivana kaže da veliko domaćinstvo zahteva puno posla, ali da joj ništa ne pada teško, jer je već navikla na veliki broj obaveza. Svi u kući imaju svoje zadatke - dečaci pomažu tati, a devojčice mami. Obaveze počinju ranom zorom kada deca idu u školu.

Iako su materijalna primanja ograničena, ljubav, podrška i zajedništvo čine ovu porodicu bogatom. Ivana i Dragan se trude da deci obezbede sve što im je potrebno, iako to ponekad zahteva dodatne napore i odricanja.

- Bavimo se poljoprivredom, gajimo i maline, a ja često radim građevinske i molerske radove. Imao sam ponuda za posao, ali uz fiksno radno vreme i jednu platu ne bismo uspeli da podmirimo obaveze - kaže Dragan i dodaje da za odmor nema vremena.

- Razmišljala sam da se i ja zaposlim, ali sa ovoliko dece, to neće biti moguće. Ne pamtim kada smo bili na odmoru, a i deca su mala, pa možda jednom kada malo porastu i uspemo da odemo na odmor - slaže se s njim Ivana.

Ivana: Još im ne brkam imena

Mama Ivana kaže da može da radi i kao učiteljica, s obzirom na to koliko je razreda sa svojom decom prošla, a još je mnogo učenja čeka.
- Svako gradivo prešla sam 11 puta, a deci i dalje ne brkam imena - smeje se mama Ivana i dodaje da je, s obzirom na to što oboje potiču iz velikih porodica, ova njihova logičan nastavak te tradicije.

Radosni praznici

Najvažniji su, kažu Ivana i Dragan, zdravlje, sloga i smeh njihove dece. Oni se međusobno druže, pomažu.

Naravno, bude tu i sitnih čarki, ali ništa što se brzo ne reši i ne zaboravi. Stariji pomažu mlađim braći i sestrama.

Jedanaestogodišnja Emilija kaže da voli da pomaže oko kućnih poslova.

- Ništa mi od obaveza nije teško, rado pomažem mami u kući, a posebno vodim računa o mlađim sestrama i braći - kaže Emilija.

Kada stignu praznici kao što je Vaskrs, najviše se raduje četvorogodišnja Anastasija.

- Volim kada dođe Deda Mraz i donese poklone, ali i Vaskrs kada farbamo šarena jaja - kaže

Anastasija, koja se dvoumi hoće li biti glumica, novinar ili nešto drugo kad poraste.

- Ovog Vaskrsa farbamo 300 jaja i pitanje je da li će do kraja dana ostati neko celo - smeje se Ivana.

Na pitanje šta im treba i nedostaje jednoglasno kažu "ništa".

- Samo da smo svi zdravi, složni i da nam kuću ispuni osmeh naše dece - kažu skromni Ivana i Dragan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!
Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!

Mađarski premijer kaže da je opravdano pretpostaviti da je motiv za atentat na slovačkog premijera bio rat u Ukrajini, budući da snažnim centrima moći odgovara da taj sukob bude nastavljen. Sugerisao je da je to u interesu Amerike

18.05.2024

11:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12