• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.05.2024

23:20

Ove tri stvari su zajedničke za sve uspešne parove! Evo kako uspevaju da održe svoju vezu

Shuterstock

Ljubav

Ove tri stvari su zajedničke za sve uspešne parove! Evo kako uspevaju da održe svoju vezu

Podeli vest

Istraživanje je pokazalo da parovi koji su u dugim i srećnim vezama imaju nešto zajedničko.

U želji da otkriju šta ljubavnu vezu ćini dugotrajnom, klinički psiholozi i istraživači Džon i Džuli Gotman intervjuisali su više od 3.000 parova, a neke su pratili 20 godina.

Takođe su proučavali više od 40.000 parova koji su započeli terapiju za parove i otkrili šta je zajedničko srećnim parovima.

Foto: Shutterstock

 

 

Iako ne postoji formula za dugotrajno partnerstvo, parovi koji su godinama bili srećni zajedno imaju nekoliko zajedničkih stvari, otkrili su Gottmanovi.

Oni su naveli tri zajedničke stvari.

Jedna od njih je bila njihova sposobnost da se posvete "ispravkama". Oni su, naime, ispravljali stvari ako su nešto pogrešno rekli ili uradili, a zbog čega se njihov partner osećao loše. 

Druga stvar koja odlikuje uspešne veze je da se partneri izražavaju pozitivcno.

U jednom istraćivanju Gotmanovi su zamolili parove da pokušaju da reše nesuglasice za 15 minuta. Snimali su sukob, gledali snimke i svaku interakciju kategorisali kao pozitivnu ili negativnu.

Pozitivne interakcije su uključivale osmeh, dodirivanje ruke druge osobe ili je neko jednostavno rekao: „Razumem“. Negativne interakcije su bile vređanje ili okrivljavanje druge osobe.

Foto: Shutterstock

 

Uspešni parovi takođe jasno stavljaju partnerima do znanja šta žele.

- Tražiti ono što želite je teže nego što zvuči, zbog čega mnogi od nas to ne rade. Dajemo nagoveštaje šta nam je potrebno, ostavljajući partnera da tumači signale za koje ne zna da ih šaljemo. Kada padnu na ovom gotovo nemogućem testu, mi ih kritikujemo i kažemo: „Ti nikad“ ili „Ti uvek“. Ove fraze nas upozoravaju da je par na poljuljanoj teritoriji - navode Gotmanovi i ističu da ovakva negativna rasprava može biti znak skorog kraja veze ili braka. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kinezi zainteresovani za osnivanje Naučno-tehnološkog inkubacionog centra: Evo šta bi to značilo za nas
Društvo

Kinezi zainteresovani za osnivanje Naučno-tehnološkog inkubacionog centra: Evo šta bi to značilo za nas

Želju da se saradnja sa Srbijom nastavi u oblasti nauke osnivanjem novog Naučno-tehnološkog inkubacionog centra koji bi se bavio različitim saradnjama iz oblasti tehnologije i nauke, izrazo je predsednik upravnog odbora kompanije Šandong (Shandong International) Zuang Jong, koji se sastao sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović.

18.05.2024

12:20

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!
Planeta

Orban: Fica hteli da ubiju zbog Ukrajine!

Mađarski premijer kaže da je opravdano pretpostaviti da je motiv za atentat na slovačkog premijera bio rat u Ukrajini, budući da snažnim centrima moći odgovara da taj sukob bude nastavljen. Sugerisao je da je to u interesu Amerike

18.05.2024

11:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija