• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politiko

25.04.2024

11:02

Novi sukob EU i Londona?! U centru dešavanja Gibraltar, razlog sankcije, a krivac - ko drugi, sve je zbog Rusije!

Reuters

Vesti

Novi sukob EU i Londona?! U centru dešavanja Gibraltar, razlog sankcije, a krivac - ko drugi, sve je zbog Rusije!

Podeli vest

Vlada Velike Britanije saopštila je da je izuzetno razočarana nakon što je Evropski parlament optužio Gibraltar da podriva sankcije Rusiji.

Velika većina od 490 poslanika glasala je za uklanjanje Gibraltara, britanske prekomorske teritorije, sa liste, zajedno sa UAE, Barbadosom, Panamom i Ugandom.

U tekstu koji je odobrio Evropski parlament navodi se da postoje važni i sveži dokazi koji sugerišu da zemljama nedostaju napori da se pozabave pitanjem sankcija, kao i olakšavanjem izbegavanja sankcija nametnutih Rusiji i upozoravaju da mogu da deluju kao platforma za zaobilaženje sankcija protiv Rusije.

Portparol britanske vlade, koji nije želeo da mu se otkrije identitet rekao je za "Politiko" da je potpuno netačno i neutemeljeno sugerisati da Gibraltar podriva napore uvođenja sankcija Rusiji.

- Sankcije Velike Britanije se primenjuju u potpunosti i sprovode se na svim prekomorskim teritorijama Ujedinjenog Kraljevstva i onim pod kontrolom krune - rekao je on.

Evropska komisija i diplomatska služba EU - koje obe žele da uklone Gibraltar i druge zemlje sa liste - kritikovale su tekst uoči glasanja u utorak.

Glasanje poslanika znači da će Gibraltar ostati na listi EU zemalja visokog rizika i da će banke EU morati da sprovode "poboljšanu dužnu pažnju" o gotovinskim transferima sa teritorijom, što će otežati poslovanje sa njom.

Globalni nadzornik, Radna grupa za finansijsku akciju, uklonila je te zemlje sa svoje liste posmatranja u februaru, što je podstaklo potez Komisije da i njih ukloni sa liste EU.

U saopštenju nakon glasanja, Vlada Gibraltara je rekla da stav Evropskog parlamenta očigledno nije rezultat bilo kakve tehničke procene i da je stav zatrovana politikom, a proveravaju imena konkretnih španskih poslanika i političkih grupa.

Foto: Reuters

Zastave Gibraltara i Britanije

Taj potez dolazi u nezgodnom trenutku za odnose EU i Velike Britanije, dok dogovaraju konačne detalje budućeg sporazuma o Gibraltaru – koji je izostavljen iz ukupnog sporazuma o Bregzitu na insistiranje Španije.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron posetio je teritoriju ranije ovog meseca kako bi razgovarao o detaljima sporazuma, za koji su obe strane u zajedničkoj izjavi rekle da je postigao značajan napredak. Rekli su da će dogovor biti zaključen u narednim nedeljama.

U drugom tekstu, koji su zakonodavci EU odbili, Gibraltar se pominje kao kolonija Velike Britanije. Portparol britanske vlade je rekao da odbacuje ovu zastarelu formulaciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija