• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

24.04.2024

17:42

Moskva sada ima razlog da uništi NATO zemlju! Estonija će silom zatvoriti pravoslavne manastire, RPC proglasila terorističkom!

Wiki/Printskrin/Fotoilustracija

Vesti

Moskva sada ima razlog da uništi NATO zemlju! Estonija će silom zatvoriti pravoslavne manastire, RPC proglasila terorističkom!

Podeli vest

Pravoslavni hrišćanski manastiri u Estoniji mogli bi biti zatvoreni ako ne prekinu svoje veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom (RPC), poručuje ministar unutrašnjih poslova baltičke države Lauri Lanemets. On je za novinsku kuću ERR ustvrdio da pravoslavni manastiri predstavljaju bezbednosni rizik za zemlju.

Ministar je je posetio manastir Puhticu kako bi objasnio rukovodstvu "svetinje" stav vlade u Talinu da sve crkve, parohije i manastiri koji su podređeni Moskovskoj patrijaršiji, "a u suštini režimu Kremlja" moraju "preduzeti korake da zaustave ovu podređenost".

On je insistirao da će Talin učiniti "sve što je moguće da ne dođe do eskalacije po ovom pitanju", ali je naglasio da je sa "bezbednosne logičke tačke gledišta" nemoguće dozvoliti da se estonske verske organizacije povinuju ruskom patrijarhu Kirilu, za kojeg Laanemets tvrdi je "poručio kako estonska država ne bi trebalo da postoji".

Istovremeno, Lanements je naveo i da država "neće propisivati crkvama i parohijama kakva treba da bude njihova budućnost", i da je važno je da one same donose odluke.

On je, međutim, upozorio da, ako pravoslavni hrišćanski manastiri ne donesu "očekivane odluke", to znači da  su "direktno potčinjeni patrijarhu Kirilu, odnosno Moskvi, i da mogu da se suoče sa problemom" i da ih država zakonski primora da obustave sve aktivnosti.

Za sada će manastiru Puhtica biti dozvoljeno da nastavi sa uobičajenim aktivnostima, izjavio je Laanemets, jer njegovo rukovodstvo traži pravno i kanonski prihvatljiva rešenja koja bi prekinula veze sa Moskovskom patrijaršijom.

Ranije ovog meseca, ministar je takođe otkrio da priprema predlog estonskom parlamentu da se RPC zvanično proglasi terorističkom organizacijom sa ciljem da se zabrani sve njene aktivnosti u zemlji.

Estonska pravoslavna crkva (EPC) je, međutim, saopštila da ne namerava jednostrano da prekine svoje kanonske veze sa Moskovskom patrijaršijom, uz obrazloženje da RPC "nije prihvatila ništa na crkvenom nivou" što bi iznudilo takav potez.

Zalaganje Estonije za zabranu RPC dolazi nakon saopštenja Svetskog ruskog narodnog saveta - javne organizacije na čelu sa patrijarhom Kirilom - u kojoj se tvrdi da Rusija treba da postane globalni "zaštitnik" od zla i da spreči pokušaje uspostavljanja "univerzalne hegemonije" u svetu", ali i da obnovi jedinstvo ruskog naroda koji je rasejan po celom svetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija