• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik,/b92

24.04.2024

13:40

Nešto se sprema, od ranog jutra Amerikanci krstare iznad Crnog mora, je li ova strašna vest razlog?!

Printskrin

Vesti

Nešto se sprema, od ranog jutra Amerikanci krstare iznad Crnog mora, je li ova strašna vest razlog?!

Podeli vest

Od ranih jutarnji sati u vazdušnom prostoru nad međunarodnim vodama Crnog mora izvedeno je više letova aviona i bespilotnih letelica Pomorskog vazduhoplovstva i Mornarice SAD.

Konkretno, primećena su dva aviona Američke mornarice P-8A "posejdon" kako vrše prelet u blizini ukrajinskog FIR-a, dok vazduhoplovne snage SAD imaju još dva aviona u toj oblasti, "KC-135 stratotanker" za punjenje gorivom i izviđački avion "RK-4B global".

Kako javlja grči portal Pronews.gr, avion će verovatno biti uključen u ažuriranje podataka o ciljanju ruskih pozicija na poluostrvu Krim, pripremajući teren za upotrebu raketa "atakams" ("atacms") u ukrajinskoj vojsci kada im one budu isporučene.

Podsetimo, američki "posejdon" je ranije dao podatke o gađanju ukrajinskog protivbrodskog raketnog niza "neptun", koji je potopio rusku krstaricu "Moskva".

List Vašington post tvrdi da bi taktičke balističke rakete "atakams" i dodatna sredstva za protivvazdušnu odbranu iz novog paketa pomoći Kijevu u vrednosti od 61 milijardu dolara mogle da promene situaciju za ukrajinske oružane snage na bojnom polju.

Prema pisanju lista, visoki zvaničnik američke administracije smatra da bi "atakams" mogle da u skoroj budućnosti "pogoršaju logistiku Rusije na frontu", zbog čega će ona morati da preispita svoju strategiju u dugoročnoj perspektivi.

 

 

 

Kako se navodi u članku, ukrajinske oružane snage mogle bi pokušati da primene rakete „atakams“ za napade duboko u ruskoj teritoriji, na Krimu, Donbasu i priobalnim regionima.

"Atakams" je dalekometni, visokoprecizno vođeni balistički raketni sistem, dometa od 300 kilometara, koji se može lansirati sa mobilnih platformi kao što su lanseri raketa HIMARS. Ove rakete su dizajnirane za napade na strateške ciljeve kao što su aerodromi, položaji raketa zemlja-vazduh artiljerijske snage, područja snabdevanja, komandne grupe ili komunikacijske tačke. Što se tiče raketa, dosežu visinu leta između 50 i 65 kilometara.

Nove pošiljke naoružanja biće na raspolaganju ukrajinskoj vojsci u najskorije vreme, pošto je Pentagon već rasporedio municiju u južnim regionima Poljske, navodi list.

Istovremeno, američke vlasti pozivaju ukrajinsko rukovodstvo da iskoristi nove isporuke oružja za konsolidaciju snaga i držanje fronta 2024. godine, a ne za organizovanje još jedne „neuspešne“ kontraofanzive, ističe se u članku.

Sjedinjene Američke Države žele da ukrajinske oružane snage „povećaju svoju moć ove godine kako bi sledeće godine zauzele više teritorija“, dodao je izvor lista.

SAD će takođe Kijevu predati sisteme PVO. Prema oceni kolumniste novina Dejvida Ignejšesa, to će "smanjiti verovatnoću katastrofe" za ukrajinske oružane snage na bojnom polju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija