• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lenta

28.03.2024

23:24

Tramp će srušiti evropsku ekonomiju, britanski list otkriva plan budućeg lidera SAD!

EPA

Vesti

Tramp će srušiti evropsku ekonomiju, britanski list otkriva plan budućeg lidera SAD!

Podeli vest

Šokovi na koje evropska ekonomija treba da bude spremna uključuju moguće posledice ogromnih carina koje bi republikanac Donald Tramp mogao da uvede ako bude ponovo izabran za predsednika SAD!

Britanski časopis Ekonomist podseća da se Evropa još nije oporavila od posledica energetske krize izazvane sukobom u Ukrajini i sankcionim politikama zapadnih zemalja, usled kojih je od početka decenije evropska ekonomija porasla za samo četiri odsto u poređenju sa dvostrukim rastom u Sjedinjenim Državama.

Novi izazov, piše publikacija, mogao bi da bude trgovinski rat sa Amerikancima, za koji novinari predviđaju da je vrlo verovatan u slučaju novog Trampovog predsedavanja. 

- Dok je u njegovom prvom mandatu došlo do razmene mera za uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, kao i motocikala i viskija iz Sjedinjenih Država, Tramp sada poziva na uvođenje carina od najmanje 10 odsto na svu robu uvezenu iz Evrope, a njegovi savetnici su pozivajući na još strože mere - navodi Ekonomist.

Napominje se da Tramp ugrožava sav evropski izvoz u SAD, čiji je obim dostigao 500 milijardi evra 2023. godine i da bi mogao direktno da utiče na 20 od 27 zemalja EU koje imaju pozitivan trgovinski bilans sa prekookeanskim partnerima.

Ranije su analitičari investicione banke Citi predvideli skok dolara od pet odsto i rasprodaju na tržištima obveznica ukoliko republikanci predvođeni Trampom pobede na izborima u SAD u novembru. 

Dolar je porastao 2016, kada je Tramp izabran za predsednika, a opao je 2020, kada je izgubio mesto od demokrate Džoa Bajdena 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija