• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika, Informer.rs

19.04.2024

11:09

Cilj Prištine obesmišljavanje postignutih dogovora! Vujičić na godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma: Umesto ZSO, Srbima kazamati i tiranija!

informer.rs

Politika

Cilj Prištine obesmišljavanje postignutih dogovora! Vujičić na godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma: Umesto ZSO, Srbima kazamati i tiranija!

Podeli vest

Da li je ZSO stvarno uslov za Aljbina Kurtija ili samo mantra da međunarodna zajednica ipak ima još o čemu sa Beogradom da razgovara - iako su sve rekli usvajanjem izveštaja Dore Bakojani u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope da nepostojeća država bude primljena u ovu organizaciju?

I naravno, opet bez ZSO. Da treba da bude formirana Zajednica srpskih opstina, Srbi na KiM i zvanični Beograd znaju već dugih 11 godina. Kurti je još jednom ponovio nakon zasedanja PSSE i uoči godišnjice potpisivanja Briselskog sporazuma (19.april 2013. godine) da ona i ne treba, jer Srbi na KiM imaju i previše prava.

Pravo i pravda ne postoje, licemerje i dupli aršini su standard. Кoga još zanimaju obespravljeni Srbi, na brdovitom Balkanu koji traže ZSO. Evropski zvaničnici pričaju o demokratiji a podržavaju  tiraniju, govore o slobodi kretanja a podržavaju kazamate, daju garancije da nema spiskova. a po njima vlast u Prištini hapsi na najbrutalniji način. Pravda na delu!

Za tri i po godine Kurtijeve vlasti dogodilo se 495 etnički motivisanih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, oduzeto pravo na rad, lečenje, slobodu kretanja, upotrebu jezika i pisma. Podsećam, tokom oružanih sukoba uz podršku milosrdnog anđela sa Kosova i Metohije 1999. godine, proterano je 250.000 Srba. Od 2000. do 2024. godine, Albanci su ubili 105 Srba, u martovskom pogromu proterali preko 4000 Srba čije proterivanje i dalje traje.

Na Кosovu i Metohiji je svake godine manje posejanih njiva, ali ima ih, a preostali Srbi, koje Кurtijeva klika, podržana belosvetskim mentorima nije uspela da zaplaši i natera  da napuste svoja ognjišta. Jesu strašni ti ''mnogobrojni'' Srbi sa КiM, kad međunarodno pravo i pravda ''ne mogu da zaštite Albance od njih'', fin neki svet, ti Albanci koji pucaju na decu, hapse nevine, pale kuće, skrnave i ruše groblja i pravoslavne crkve, valjda će zbog toga biti primljeni u Unesko i da ih neutešne Кomitet ministara SE posle preporuke PSSE neće razočarati i prihvatiti aplikaciju tzv. Кosova za članstvo.

Taj ''mali'' problem oko Zajednice srpskih opština će se očigledno jednom rešiti preporukom kako Srbi trba da "pravilno" iščitaju skraćenicu ZSO - ''Zajedno samo odustanite''. Uskoro će i disanje Srba da urušava ''suverenitet'' tzv. Кosova.

Rezoluciju SBUN 1244 ignorišu Albanci, međunarodna zajednica, a i srpska opozicija im se uspešno približava u tome. Urušavanje suvereniteta i integriteta Republike Srbije mnogi doživljavaju kao poligon za iživljavanje, pa bi u pogledu ispunjavanja evropske agende vladavine prava, podizanja nivoa demokratije i dobrog upravljanja trebalo da se ugledamo na vlasti u Prištini. U tako savršenim okolnostima, šta će Srbima ZSO?

Zato treba još jednom reći - Zajednica srpskih opština, u realnim okolnostima u južnoj srpskoj pokrajini, kao oblik institucionalne zaštite srpskih nacionalnih, verskih i kulturnih interesa, potrebna je našem narodu na Кosovu i Metohiji.

Da se prisetimo Briselskog sporazuma koji je potpisala i na koji se obavezala Priština uz garanciju Evropske unije, pre samo 11 godina u kojem se od 15 tačaka u šest govori o ZSO, a Srbija ga potpisala upravo zbog uspostavljanja ZSO sa svim njenim nadležnostima. Dakle, obmana je potenciranje Prištine na njihovom tzv. Ustavu i zakonodavstvu da je reč o nevladinoj organizaciji, u Briselu je dogovorena ZSO kao pravno lice u sporazumima precizno propisana i podrazumevana sa ovlašćenjima i funkcijama, što je i danas problem. Briselski sporazum je važan, ali je dijalog najvažniji, to je prema prioritetima pokazao predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije, a ZSO je  neizostavna u budućnosti u dijalogu.

Njeno formiranje se očekivalo 2015. godine, ali usled nedostatka 2/3 glasova ZA, na Generalnoj konferenciji Uneska, Priština je zamrzla potpisani Sporazum o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, da bi krajem iste godine tzv. Ustavni sud Кosova proglasio delove sporazuma iz 2013. godine neustavnim. Te 2017. godine, politička stranka Srpska lista saglasila se da participira u formiranju tzv. Vlade Кosova zarad uspostavljanja ZSO i evo nas u 2024. godini bez ZSO.

Kao koordinatoru Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opstina tokom tridesetominutnog predstavljanja Nacrta statuta u Briselu u okviru Dijaloga na visokom nivou, što je za EU bilo dovoljno, za Kurtija predugo, a za nas apsurdno nakon uvreda upućenih meni lično i nipodaštavanja rada Upravljačkog tima uz sve garancije EU i definicije našeg postojanja i obaveza proisteklih iz Sporazuma o delokrugu rada Upravljačkog tima, shvatila sam da je cij Prištine obesmišljavanje postignutih dogovora i namera EU da ih tome podrži.

Iniciranjem pisanja nekih drugačijih statuta ZSO od strane prijatelja Prištine, autori žele da ispišu život, pravila i sudbinu preostalog srpskog življa mimo njihove volje i u dijalogu već dogovorenih prava koriste načela i akte dovoljne da ubiju minimum sloboda jednog naroda stvarajući sistem rasne segregacije kao službenu politiku tzv. Kosova koja staje u njihovo tumačenje ZSO.

Sada je svima jasno da Godo neće doći, ali nikome nije jasno zašto Srbi ne odustaju od КiM i zašto nikada neće odustati od Zajednice srpskih opstina.

''Otadžbina nije predmet ograničen, oivičen, utelovljen. Otadžbina je misao, otadžbina je vera, a misao i vera ne umiru'', rekao je veliki Branislav Nušić, između ostalog i konzul u Prištini, mom rodnom gradu.

Piše: Danijela Vujičić, narodna poslanica i predsednica Skupštinskog odbora za KiM


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15