• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.02.2024

16:28

Širite znanje! Ministar Vučević otvorio Centar za obuku i testiranje u Centru za razminiranje u Velikoj Moštanici (FOTO)

Ministarstvo odbrane

Politika

Širite znanje! Ministar Vučević otvorio Centar za obuku i testiranje u Centru za razminiranje u Velikoj Moštanici (FOTO)

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas Centar za obuku i testiranje/inovaciono-edukativni park iz oblasti protivminskog delovanja u Centru za razminiranje Republike Srbije u Velikoj Moštanici.

Reč je o inovaciono-edukativnom parku izgrađenom u nekadašnjem vojnom kompleksu u Velikoj Moštanici.

Ministar Vučević istakao da je Centar za razminiranje najbolji primer kako, kada su udruženi različiti sektori, odnosno organizacioni delovi države, u relativno kratkom vremenskom periodu može da se postigne dobar i konkretan rezultat. On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je nekadašnji vojni objekat dobio novi značaj, novu vrednost i nešto što je Srbiji bilo neophodno.

- Kada govorimo o bezbednosti, ne govorimo samo o Vojsci i Ministarstvu odbrane ili samo o Policiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova, već je i Centar za razminiranje isto važan deo bezbednosti naše države i naših građana. Za posebnu pohvalu i zadovoljstvo je čuti da ste ovaj centar formirali kao inovaciono-edukativni, da radite na širenju znanja i osposobljavanju onih koji će pružiti bolju bezbednost za sve naše građane – naglasio je ministar Vučević.

Foto: Ministarstvo odbrane

 

On je izrazio nadu da će u narednom periodu mapa Srbije biti čistija, kada je reč o mestima koja treba da budu sanirana u domenu rada Centra, dodajući da nas to i obavezuje prema budućim generacijama.

- Mnogo godina je prošlo od različitih događaja, od ratnih dešavanja, incidenata, akcidenata. Mislim da građani Srbije zaslužuju da imaju bezbednu i sigurnu državu. I da ne tražimo uvek neka administrativno-tehnička obrazloženja zašto nešto nije urađeno, nego da to uradimo, da izvadimo brodove ostale iz Drugog svetskog rata, jer je dovoljno vremena prošlo da to možemo i treba da uradimo, kao i ono što smo proživeli kroz NATO agresiju 1999. godine – istakao je ministar Vučević.

Ministar odbrane zahvalio je svim donatorima, ambasadama, međunarodnim organizacijama i institucijama, koje su pomogle i koje sarađuju sa Centrom.
 
- Sarađujte, širite znanje. To je na korist i naše države i posebno sam ponosan na saradnju između Centra za razminiranje i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. To je na ponos cele države, ali i Ministarstva unutrašnjih poslova kao karike u tom jednom i jedinstvenom lancu. Čestitam svima i želim uspešan rad, da sklonite sve što treba da se skloni s naših njiva, šuma, pašnjaka i iz naših gradova, da nam svi građani budu bezbedni – poručio je ministar Vučević.

Direktor Centra za razminiranje Bojan Glamočlija izrazio je zadovoljstvo današnjim otvaranjem Inovaciono-edukativnog parka, čiji je osnovni zadatak razvoj obuke u oblasti protivminskog delovanja i inovativnih rešenja uz mogućnosti testiranja opreme.

- Čast nam je što su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije prepoznali potrebu Srbije da se korak po korak, kroz usmereno delovanje, podstakne i podrži razvoj humanitarnog razminiranja. Unapređenjem kapaciteta Centra za razminiranje, kao država želimo da pošaljemo poruku da smo spremni da implementiramo norme međunarodne zajednice i da polaznici obuke mogu biti obučavani u skladu s najsavremenijim zahtevima – rekao je Glamočlija.

Foto: Ministarstvo odbrane

 

On je istakao da će zadaci Centra za razminiranje u narednom periodu biti, između ostalog, izvođenje međunarodno priznatih obuka za potrebe nadležnih institucija za humanitarno razminiranje u Srbiji te zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji su podržali jačanje kapaciteta i modernizaciju Centra, radi sprovođenja stručnog usavršavanja u skladu s međunarodnim standardima za humanitarno razminiranje.

Na današnjoj svečanosti, direktor Centra za razminiranje uručio je Plaketu ministru odbrane za unapređenje protivminskog delovanja u Republici Srbiji i nesebičnu podršku i pomoć u radu i razvoju Centra.

Posle prezentacije i obilaska prostorija Centra za obuku i testiranje, ministar Vučević prisustvovao je prikazu opreme i sredstava za razminiranje.

U oktobru 2023. godine Centar za razminiranje i Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Srbije potpisali su Sporazum o obuci pripadnika Vojske Srbije u razminiranju i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava u Centru za razminiranje, bez naknade i u skladu s potrebama Vojske Srbije.

Svečanom otvaranju Centra za obuku i testiranje prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-major Tiosav Janković, šefovi kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora, predstavnici namenske industrije i domaćih kompanija koje se bave protivminskom delatnošću.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)
Live TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)

Dogodila se pogibija Ibrahima Raisija, bivšeg predsednika Irana. On je uveo neke nepopularne mere u Iranu, zategao odnose sa nekim zapadnim zemljama i govorio je da ni jedna američka administracija ne funkcioniše dobro. Putin se oglasio lično i rekao da će Moskva učiniti sve što može da pomogne oko istrage. U emisiji "Info dan" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar Saša Adamović.

20.05.2024

17:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija